Hirdetés

Gina Carano keményen odaszúrt a Disney-nek, pedig még el sem kezdődött igazán a nagy Star Wars-per

|

Nagyjából egy hónap múlva jön az első meghallgatás, de már most egymásnak feszült a színésznő és a Disney jogi csapata.

Hirdetés

Még februárban írtunk arról, hogy Gina Carano beperelte a Disney-t és a Lucasfilmet, amiért kirúgták A Mandalóriból (Elon Musk állja a költségeit), a per pedig ahogy azt már jó előre sejteni lehetett, izgalmasan alakult. Ennek kapcsán szúrt most oda elég keményen a színésznő a stúdiónak. 

Caranót ugyebár anno 2021-ben azért rúgták ki A Mandalóri című Star Wars-sorozatból, mert megosztó posztokat tett közzé a közösségi médiában (illetve törölték azt a Rangers of the New Republic című szériát, ami az ő karakterérén alapult volna). Az épp zajló perben most a Disney az első alkotmánykiegészítésre hivatkozott, amikor meg akarták indokolni, miért volt joguk kirúgni valakit a posztjai miatt, ezért a színésznő keresetének elutasítását kérte. 

Hirdetés

Az első alkotmánymódosítás négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak. A Disney érvelése szerint ezen alapjogokhoz kapcsolódik valamilyen formában az, hogy egy művészeti szervezet megválhat valakitől, ha az illető személyes politikai nézete erősen különbözik a cég saját művészi üzenetétől.

Gina Carano ügyvédei szerint viszont ez az érvelés teljesen fals, mivel az első alkotmánykiegészítésben nincs deklarálva semmiféle ehhez kapcsolódó jog. Mindezek után pedig a színésznő sem maradt csendben, így kommentálta a történteket: 

"Egyszerűen észbontó ez a tiszteletlenség és a tények teljes mellőzése, de sajnos már nem meglepő. Ez a viselkedés vált a normává."

Úgy fest tehát, hogy alkotmányjogi kérdéssé válik, joga van-e egy filmstúdiónak, esetünkben a Disney-nek úgy válogatni a színészek között, hogy azok politikai nézetei alapján alkalmazza őket, avagy sem. Izgalmas jogi csatározás várható, mivel mindkét fél ugyanazokra a korábbi esetekre akar hivatkozni, csak épp pro és kontra narratívák mellett. Az első meghallgatást június 12-re tűzték ki. 

Árnyalja egyébként kicsit a fentieket az, hogy a Disney szerint Caranót nem kirúgták, hanem csak két A Mandalóri évadra szerződtették őt, a szerződését pedig egyszerűen csak nem hosszabbították meg, ugyanakkor a színésznő folyamatosan arra hivatkozik, hogy a stúdió felbontotta a szerződésüket. Így vagy úgy, hamarosan pont kerülhet az ügy végére, innen már minden a bíróságon múlik.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)