Hirdetés

Olyan társasjáték készült a Cyanide and Happiness alapján, hogy elszégyelled magad, miközben játszod

|

A most már magyarul is elérhető Joking Hazardban háromkockás képregényeket alkothatunk, és minél durvábbra sikerülnek, annál jobb lesz a móka.

Hirdetés

Nem sok párkockás online képregényből lehet kiváló társasjátékot csinálni, de a 2005 óta futó Cyanide and Happiness épp ilyen. Ennek alkotói arról ismertek, hogy nem riadnak vissza meredekebb témáktól, sötét humortól, mi több, a jellemzően vicces (vagy erre törekvő) képregények sorát olykor megtöri a Depressing Comic Week, melynek keretében szomorú sztorikat láthatunk. Az évek során készült négy évadnyi sorozatepizód, videojátékok, illetve több társasjáték is, és ugyan a minőség már sokszor nem olyan, mint régen volt, a régi szellemiség megmaradt, ebből lehetett dolgozni az adaptációknál.

A társasok közül Magyarországra előbb a Trial by Trolley érkezett meg Villamosdilemma néven (ennek jön majd Vakációs kiegészítője is, várhatóan júniusban), és csak később készült el az egyébként 2016-os Joking Hazard fordítása - pedig annak idején ez volt a Kickstarter második legsikeresebb kártyajátéka a Robbanó cicák után. Ennek alapötletét részben a Cards Against Humanity, részben pedig a C&H random képregény-generátora adta, a kettő egyvelegéből pedig egy erősen 18+-os partijáték született meg.

Hirdetés

Hányás, vér, onánia

A 3-10 fővel játszható Joking Hazard játékmenete tök egyszerű, ami egy partijátéknál nem meglepő. Minden játékos húz 7 kártyát a pakliból, melyek mindegyike képregények egy-egy paneljét ábrázolja. Ezt követően kijelölnek egy ítélkezőt, aki felfordítja a húzópakli legfelső lapját, majd lerak mellé egyet a kezéből vagy balra, vagy jobbra. A többi játékos is választ egy kártyát a kezéből, és képpel lefelé az asztalra teszi.

Ezeket aztán az ítélkező felfordítja egyesével, és berakja a képregény befejező kockájának. Amit a legjobbnak vagy legviccesebbnek talál, annak tulajdonosa visszakapja a lapját, és ezáltal szerez egy pontot.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ha a húzópakliból való felfordításnál egy piros keretes kártya jön, a játékosok - az ítélkező kivételével - bármennyi kártyát eldobhatnak, és ugyanannyit húzhatnak is a pakliból. Ezután le kell rakniuk két lapot a piros kártya elé lefordítva, amiket az ítélkező páronként felfordít, és az általa legjobbnak ítélt két lap kijátszója rögtön két pontot kap. 

Az nyer, aki először szerez három kártyát. Amíg ez meg nem történik, mindenki húz annyi lapot, hogy újra 7 legyen a kezében, és az ítélkező balján ülő játékos veszi át a szerepét. Nyilván ez bármeddig nyújtható, ahogy kényelmes a társaságnak.

18+, de komolyan

Lehet, hogy láttál már C&H képregényt a neten, de nem biztos, hogy a legdurvábbakat. Itt viszont minden van gyilkosságtól a hányásig, férficsöcsökig, káromkodásig - nem véletlenül hívja fel már a doboz is több helyen a figyelmet a 18+-os korhatárra. Azért attól nem kell félni, hogy valaki megsértődik, de kifejezetten olyan társaságoknak való, ahol a sötét humor nem szemforgatást, hanem röfögéssel kombinált vihogást vált ki. A doboz több száz lapot tartalmaz, úgyhogy az újrajátszhatóság is adott, és elképesztően változatos eredmények születhetnek, hiszen kontextustól függően tök mást jelenthet egyik vagy másik kocka. Tíz olyan kártya is készült, amin nincs szöveg, csak karakterek, ezeket szabadon ki lehet egészíteni.

Nyilván minél több játékos van, annál nagyobb az esély arra, hogy legyen valami tényleg vicces végeredmény, ne csak valami erőltetett, de ez hangsúlyozottan egy partijáték: 3 fővel kevésbé működik, többel sokkal jobban.

A Joking Hazard magyar fordítása teljesen korrekt, nem erőltetett, szabadon dolgozhattak a fordítók - és az külön öröm, hogy a címet meghagyták eredetinek. 9990 Ft soknak tűnhet érte elsőre, de ezért cserébe bőven van benne tartalom, és hát az a helyzet, hogy ritkán akadni ennél olcsóbb társasra mostanság.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Joking Hazard

  • Tervező: a Cyanide and Happiness alkotói
  • Eredeti kiadó: Explosm Games
  • Magyar kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 3-10 fő
  • Korhatár: 18+
  • Időtartam: 30-90 perc
  • Játékszabály: Gémklub.hu
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)