Hirdetés

A csúcskategóriában versenyeznek a jövőre érkező AMD Zen processzorok

|

Az utóbbi időszakban nagyon fogadkozott az AMD, hogy visszahozzák a gödörből a nem túl fényesen teljesítő céget. Most megmutatták, hogyan akarnak visszajönni a processzorok piacán.

Hirdetés

Egy pénzügyi eredményekkel is foglalkozó sajtótájékoztatón az AMD megmutatta, mire készülnek a processzorokat illetően az elkövetkező néhány évben, amiből tisztán látszik, hogy bár nem hazai pályán próbálják megverni az Intelt, mindenképp versenyezni szeretnének a csúcsteljesítményű CPU-k piacán.

Kiderült például, hogy a 2014-ben bejelentett, több különböző foglalattal is kompatibilis processzorokkal foglalkozó Skybridge-projektet (amit nem szabad összekevernünk a rivális Intel Skylake architektúrájával) a háttérbe tolta a cég, hogy inkább más fejlesztésekre koncentrálhassanak. Ott lesznek például a laptopokba szánt új Carizzo-szériás CPU-k, amiktől azt várják, hogy egy olyan folyamat első lépése lesz, aminek köszönhetően 2020-ra huszonötször olyan hatékonyan gazdálkodjanak a felvett árammal, mint 2014-ben.

Ennél persze játékos szempontból sokkal érdekesebb az asztali, x86-os Zen termékcsalád, aminél az elsődleges cél természetesen a teljesítmény lesz. Ennek érdekében az adott órajel mellett végzett számítások mennyiségét negyven százalékkal akarják növelni, ami logikus lépés, mivel az AMD korábbi stratégiája, az órajel folyamatos növelése úgy tűnik, hogy nem igazán fenntartható többé. Emellett új multi-threading technológiát használnak (amit az Intel is), és a processzoraik cahce-én is javítanak majd.

Hogy mindez mire lesz elég a konkurencia nagyágyúival szemben, azt csak jövőre tudhatjuk meg, viszont a várakozást rövidíti, hogy a Zen termékcsalád első tagja lesz a csúcsmodell, és ezután jelennek majd meg a kisebb teljesítményű, és persze olcsóbb változatok.

Mit gondoltok, mennyire maradhat versenyképes a CPU-piacon az AMD?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)