Hirdetés

Komoly következményei is lehetnek az online zaklatásnak

|

Amint az egy friss kutatásból kiderül, az online zaklatás a gyerekeket is komolyan veszélyezteti, a netes szemétkedés pedig a valós életkörülményeikre is komoly hatással lehet.

Hirdetés

Nemrég jelentek meg annak a kutatásnak az eredményei, amiben egy európai intézet a 8 és 16 éves közötti gyerekeket és szüleiket kérdezte az internetes zaklatás (ami még az első legendás Pokémon GO-lények első tulajdonosait is elérte), más néven a cyberbullying veszélyeiről és hatásairól. Ebből kiderült, hogy szerencsére a veszélyt már nagyon sokan felismerték, de a netes zaklatók még mindig komoly károkat okoznak.

Az iconKids & Youth eredményeiből az a szerencsés adat derült ki, hogy a megkérdezett gyerekek mindössze 13 százaléka gondolja úgy, hogy a cyberbullying nem is valódi veszély, bár meglepő módon a szülők közül többen, a válaszadók 21 százaléka tartotta ártalmatlannak az online piszkálódást.

A fiatalok aktív online jelenlétének ékes bizonyítéka egyébként, hogy 16 százalékuk konkrétan jobban fél az online, mint a fizikai térben történő bántalmazástól - bár szerencsére ez utóbbi nálunk kevésbé elterjedt, mint Amerikában.

Persze érdemes is komolyan venni a helyzetet, hiszen azok a szülők, akiknek a gyermekére rászálltak online, az esetek nagyjából harmadában a fiatalok önbizalmának visszaeséséről, romló iskolai teljesítményről és depresszióról számoltak be. De a kutatás szerint ritkább esetekben olyan súlyos következményekkel is jár az online zaklatás, mint a rémálmok, az antiszociális viselkedés, vagy éppen étkezési zavarok.

A tanulmány szerzői szerint egyébként komoly akadálya a problémás online viselkedés elleni fellépésnek, hogy a gyerekek gyakran nem szólnak, ha netes zaklatás áldozataivá válnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)