Hirdetés

Ne csak a karaktered tápold, az sem mindegy, te mit eszel

|

Az egészséges életmód nem egy legyőzendő főellenség. Nem is egy zászló, amit ha nem követsz, akkor biztos baj lesz a vége. De nagyon fontos kérdés, mi pedig ismét szakértő segítségével vágunk bele a boncolgatásába.

Hirdetés

Ma már szinte minden embernek a számítógép a munkaeszköze, és/vagy szórakozási lehetősége. Ülőmunkát végez egy informatikus, könyvelő, grafikus, de egy banki alkalmazott is. A táplálkozás tekintetében nincs különbség abban, hogy valaki játszik, vagy dolgozik a gépen. A lényeg, hogy neki másfajta összetételű étrendre van szüksége, mint azok esetében, akik egész nap mozognak, de ugyanolyan fontos, hogy milyen tápanyagból mennyit visz be. 

A mottóm, hogy az étrendet igazítsuk az emberhez, ne az embert az étrendhez. Talán ez a legfontosabb. Nincsenek tiltott ételek, élelmiszerek, mindent szabad, csak mértékkel. Úgy gondolom, hogy mindenki számára meg lehet találni a neki való, személyre szabott, egyéni étrendet. A te helyzetedből, lehetőségeidből hozzuk ki a maximumot, ami neked optimális. Ha téged is összezavart az interneten található, egymásnak sok helyen ellentmondó "szakirodalom", akkor jó helyen jársz. Nem fogunk hangzatos frázisokat puffogtatni, meg csodadiétát tolni, mindenki megnyugodhat.

De azért beszéljünk egy kicsit arról, hogy mire érdemes figyelni. Tudtad, hogy ha megfelelően eszel, akkor sokkal jobban teljesítesz a játékban és a stresszhelyzeteket is jobban kezeled? Nem szabad hagyni, hogy a vércukor szinted ingadozzon, mert akkor feszültté, ingerültté válhatsz, csökken a koncentráló képességed és hosszú távon rossz lesz a közérzeted. Fontos, hogy játék közben is figyelj a helyes étkezésre, mert azonkívül, hogy sokkal jobb hangulatban telik a játék, még az ehhez szükséges képességeid - gyors reflexek, monotonitás tűrés, koncentráló képesség - is fejlődnek.

Sok embernek nincs ideje a főzésre, és ha belefeledkezik a játékba, akkor sűrűn előfordul, hogy éjszaka rendel ételt, ami akár a napi megengedett energia bevitelének az 50-75%-a is lehet, amit egyszerre fogyaszt el. A lefekvés előtti nagy mennyiségű, zsír-és szénhidrát dús étkezésnek viszont számos káros mellékhatása van. Egyrészt nehezen fogsz tudni elaludni, az alvás pedig nem lesz pihentető, így fáradtan kelsz, a következő napi teljesítményed romlik, és ha aznap sem eszel rendesen, és pihened ki magad, akkor ez minden nappal csak tovább fokozódik. Másrészt a hormonháztartásodra is hatással lesz.

A növekedési hormon (STH- Somatotrop hormon), mely a sejtek fehérje szintézisének fokozásával növeli az izomtömeget, és a zsírmobilizációval serkenti zsírlebontást, az alvás első 90 percében termelődik. Minél alacsonyabb a vér glükóz - cukor - tartalma, annál jelentősebb a növekedési hormon termelődése. Ebből kifolyólag, ha elalvás előtt jól bezabálunk, akkor csökken ennek a hormonnak a termelődése, ami így hosszútávon elhízáshoz fog vezetni.

Tippek

- Ne egyél túl későn és túl sokat
- A szükségletek mindig legyenek a játék előtt, néha bizony fel kell állni a gép elől...
- Mindig legyen melletted ízesítetlen, szénsavmentes víz
- Egészségesen nassolj (erről bővebben majd egy következő cikkben olvashatsz)

Sokféle témát, kérdést boncolgattak már az Extra Life rovatban, ami a fiatalokat segíti abban, hogy a gamer-életformába valamilyen módon belecsempésszék az egészséges életmódot, de a táplálkozásról még nem esett szó. Pedig az, hogy mit eszünk, nagyon is fontos, mindegy, hogy milyen korosztályú, nemű, életvitelű emberről beszélünk.

Ha kíváncsi vagy a cikkeimre, akkor olvass tovább ezen az oldalon, vagy látogass el Facebook oldalamra. Ha pedig személyesen találkoznál velem, akkor azt is megteheted, 2016. november 26-án a budapesti Microsoft PlayIT Show-n. Ajándékkal is készülünk, örülnék, ha meglátogatnál. 

A cikket Nagy Gina írta, a Modern Dietetika alapítója, aki dietetikusként végzett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Ápolás és betegellátás szakirányán. Az egyetem mellett Felnőtt szakápolói képesítésre is szert tett. Két egészségügyi szakmájából kifolyólag, többéves klinikai gyakorlattal rendelkezik az ápolás, betegellátás, és táplálkozással kapcsolatos tanácsadás témakörökben.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)