Hirdetés

Egy magyar srác kontrollere segíthet a fogyatékkal élő gamereken

|

Lévay György saját problémáinak megoldásában kérte diáktársai segítségét, de úgy tűnik, idővel tömeggyártásban is elkészülhet a különleges kontrollerük.

Hirdetés

Ahogy a videojátékok egyre népszerűbbek lesznek, a játékfejlesztők is kezdenek odafigyelni arra, hogy a különböző fogyatékkal élő gamerek is minél könnyebben hozzáférjenek alkotásaikhoz. Az egyik legnagyobb problémát a hagyományos irányítási módok jelentik, de három diák talán jó úton jár, hogy egy alternatív megoldást találjanak.

Lévay György, egy Amerikában tanuló mérnökhallgató az agyhártyagyulladás következtében mindkét kezét és lábfejeinek egy részét is elvesztette, így számára komoly nehézséget jelentene a játék a megszokott kontrollerek valamelyikével. Ezért kérte meg két hallgatótársát, Nate Trant és Adam Lit, hogy egy órai projektmunka keretein belül egy olyan készüléken dolgozzanak, ami rajta is segíthetne. A GEAR (Game Enhancing Augmented Reality) névre hallgató kontroller egy trackball mellett két szandálszerű részből áll, nyomásérzékelés segítségével pedig lábanként négy-négy különböző utasítást tud regisztrálni.

Jelenleg így az egyik lábra a négy irányba való mozgást, a másikra pedig az olyan fontos cselekvéseket rendelnek, mint az ugrás, vagy a támadás, így már olyan játékokat is játszhatóvá tettek PC-n Lévaynak, mint a Mirror's Edge, a World of Warcraft, vagy a Counter-Strike. De a csapat szerint még fejleszthető a koncepció és akár 15 utasítás kiadására is alkalmassá tehetik a GEAR-t. A csapat egyébként a prototípussal megnyerte az Intel-Cornell Cup 7500 dolláros nagydíját és szabadalmaztatták is a kontroller koncepcióját.

Így természetesen a cél a sorozatgyártás, ami szerintük egész olcsón megoldható és a végleges termék árát akár 100 dollárra is lenyomhatják. Lévay példája egyébként azt is mutatja, hogy idővel kifejezetten versenyképessé is válhat egy a GEAR-t használó játékos, hiszen a kontroller egyik alkotója már most le tud nyomni jó néhány egészséges játékost a Mirror's Edge-ben, ezt pedig a fenti videón be is mutatta.

Mit szóltok a különleges kontrollerhez?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)