Hirdetés

Mozdulj, Gamer!

|

A GameStar és a PlayIT közös kezdeményezése a kellemes a hasznossal. Hogy lehet, hogy valamit élvezek és még jót is tesz?

Hirdetés

"Egész nap csak játszol kisfiam, irány ki mozogni a levegőre" - legyünk őszinték, ez a mondat azért elég gyakran elhangzott sokunk családjában szülői szájból. De mi történik akkor, ha a játék és a mozgás is kint van a friss levegőn? Ha nem kell a két dolgot különválasztani? Ha ezt a remek közösséget mostantól rendszeresen felrázzuk valami izgalmas témával?

Mind tudjuk, hogy a játékosokkal szembeni sztereotípiák még mindig nagyon erősek, szereti a közvélemény azt gondolni, hogy a gamerek csak játszanak, és semmi más nem érdekli őket. Mi tudjuk, hogy ez nem igaz. Az is világos, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges élethez változatosságra van szükség, és mivel a GameStar elkötelezetten támogatja a játékosított önfejlesztés módszertanát, talán nem meglepő, hogy végül a gamifikált mozgalom víziója is a mi fejünkből pattant ki. Egy teljesen új kezdeményezésről van szó, amely még formálódik, de ősztől szerves része lesz az életünknek, és abban bízunk, hogy a tiéteknek is.

Virágh Márton (mazur), a Project029 ügyvezetője és Csanda Gergely, a MEEX Agent Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a PlayIT főszervezője is most a Mozdulj Gamer Mozgalom két fő szervezőjeként ült le velünk, hogy bemutassák ezt a zseniális ötletet.

Mi is ez a Mozdulj Gamer Mozgalom? 

VM: A Mozdulj Gamer Mozgalom egy kezdeményezés, hogy felrázzuk, megmozgassuk a gamereket, színesebbé tegyük a közösség programjait, illetve hogy nagyobb általánosságban szembeszálljuk a játékokkal, játékosokkal kapcsolatos sztereotípiákkal. A mozgalom emellett minden teret ad minden olyan, egészséges életmóddal, önfejlesztéssel kapcsolatos kezdeményezésnek és kommunikációnak, ami a fiataloknak fontos lehet.

CSG: A Mozdulj Gamer Mozgalom nem egy sportrendezvény, sokkal inkább egy összefogás a gamer és IT piac szereplői, illetve azok között, akiknek fontos ez a korosztály. Fontos kihangsúlyozni már az elején, a "mozdulj" kifejezés nem feltétlen a sportra utal, vagyis nem csak a sportra. Sokféleképpen szeretnénk megmozgatni a gamereket és a fiatalokat. A közös mozgás, sport mellett lesznek másféle programok-kezdeményezések is. A legfontosabb üzenete, hogy a mozgás élménye mindenkié, éppen ezért lesz ingyenes minden Mozdulj Gamer esemény.

Hogy jött az ötlet?

VM: Már évekkel ezelőtt elkezdett körvonalazódni, de konkrétan a tavalyi E3 során, Los Angelesben beszélgettünk róla Gergővel, és akkor indult meg gőzerővel az ötletelés. Az első motivációt egyébként a WHO, vagyis a Világ Egészségügyi Szervezet egy jelentése adta, melyben a videojátékosokat mint "különösen veszélyeztetett" csoportot írják le. Emellett az is tudható, hogy Magyarországon az európai átlaghoz képest csupán a lakosság töredéke sportol rendszeresen, és ez az arány a fiataloknál is elkeserítő. Úgyhogy járjunk elöl példával mi, játékosok, akikről a legkevésbé gondolná a társadalom, hogy hajlandó felállni a gép elől és kimozdulni. Ha mi megcsináljuk, a többieknek sem lehet kifogása.

CSG: A PlayIT és a GameStar is aktív szereplője a hazai gamer és IT piacnak. Nagy tömegeket szólítunk meg és érünk el a rendezvényeinken, és a GameStaron keresztül. A társadalmi felelősségünk így nagy, és ennek meg kell felelnünk. Nagy öröm számunkra, hogy már az elején mellénk állt a Generali a Biztonságért Alapítvány, így a színvonalas programok és a Mozdulj Gamer Mozgalom sikere garantált. Lényeges azonban, hogy a gamerek is nyitottak legyenek a kezdeményezésre, mert értük csináljuk végeredményben.

Ha éppen a sport részéről beszélünk, akkor ezeken a havi rendezvényeken akkor gyakorlatilag játékosított formában lehet mozogni? Mennyire lesz ez verseny jellegű? A Mozdulj Gamer Mozgalom voltaképp egy versenysorozat?

VM: Több annál, a Mozdulj Gamer Mozgalom nagyon fontos része a sport, de emellett az oktatás és felvilágosítás is, a közösség kimozdítása. Nagyon fontos, hogy ez valóban egy mozgalom, amiből mindenki egyaránt kiveheti a részét, a gamerek mellett a szülők, tanárok és egyéb pedagógusok is - ráadásul ezek között is több közös halmaz van! Ami pedig a mozgalom különféle ágaiban még közös, hogy hitelesen igyekszünk mi is részt venni benne.

Miért érdemes majd minden rendezvényre kilátogatni az embereknek? Kinek szól majd? Fiataloknak? Családoknak? Gyerekeknek?

CSG: Célunk az, hogy havonta legalább egyszer szervezetten megmozgassuk a fiatalokat és hogy egyéb színvonalas programokat szervezzünk nekik. De ha beleszámoljuk azt is, hogy minden PlayIT-en, PlayKID-en, és GameNight rendezvényen is lesz valami aktivitás, akkor ez sokkal több alkalmat jelent. A rendezvényeken főképpen olyan sportokat és olyan programokat fogunk biztosítani, amit máshol vagy nem, vagy csak nagyon drágán lehet kipróbálni. A Mozdulj Gamer Mozgalom elsősorban a gamereknek szól, de minden olyan fiatalt szívesen látunk, akik szeretnének kipróbálni új dolgokat és nyitottak az élményre. Emellett természetesen edukációs jellege is lesz a dolognak, hiszen cél az, hogy a fiatalok és a szülők is megismerjék az egészséges életmód előnyeit, a játékosított módszertant, a játék örömét, a gaming előnyös hatásait és persze a veszélyeiről is szó esik majd. A cél az öntudatosság és az enyensúly megteremtése.

A GameStar hogyan vesz részt ebben?

VM: A GameStar vállalta a Mozdulj Gamer Mozgalom közvetlen és közvetett kommunikációs teendőit. Ez nem csak a kapcsolódó rendezvényeket érinti, hanem igyekszünk a szakmai partnerek, civil szervezetek és alapítványok szócsöve is lenni. Bárki, akiről úgy érezzük, hogy jobbá teheti egy mai gamer, egy mai fiatal életét, annak adunk lehetőséget megszólalni-megjelenni csatornáinkon, akár a nyomtatott vagy online GameStar magazinban, akár valamelyik rendezvényünkön.

Milyen programokat várhatunk majd az első rendezvényen?

CSG: Minden Mozdulj Gamer napnak lesz valami tematikája, témája. Szeptember 27-én a Malom udvarban (Soroksári út 48.) lesz az első rendezvény, ahol a futás lesz a középpontban, de nem akármilyen formában - a rendezvény Facebook eseménye egyébként itt van. Elhozzuk a gamereknek ismét a Zombie Run programunkat, illetve lesz lasertag és sok egyéb mozgalmas program. Fontos kihangsúlyozni: a rendezvény INGYENES! Regisztrálni azonban kell majd a mozduljgamer.hu oldalon. Az oldal indulásáról és az első rendezvény pontos részleteiről a GameStar beszámol majd, most annyi biztos, hogy lesz, és hogy kövessetek minket a GSO-n keresztül vagy a Facebookon!

Lesz most már akkor PlayIT-en is Mozdulj Gamer Mozgalom?

VM: Terveink szerint egyre többször, egyre több helyen találkozhattok majd a Mozdulj Gamerrel. Hosszú távra tervezünk, és abban bízunk, hogy a mozgalom segít majd az egész társadalom felé a gamerek, a gaming egy új, szebb, és eddig talán kevésbé ismert arcát mutatni.

CSG: Minden PlayIT-en lesz Mozdulj Gamer Mozgalom megjelenés, a novemberi budapesti rendezvényen 3-4 ezer négyzetméteres területen. Ott is olyan sportok és olyan aktivitások lesznek, amitől mindenkinek elakad a szava, és remélhetőleg nagyon jól érzi majd magát. Mozgás közben…

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)