Hirdetés

Így győzheti le a virtuális valóság a demenciát

|

Az idős emberek között az egyik leggyakoribb és legkegyetlenebb betegség a demencia, de a virtuális valóság segítségével közelebb kerülhetünk a kezeléséhez.

Hirdetés

A demencia az egyik lehető legrosszabb dolog, ami egy idős emberrel (vagy bárkivel) történhet. Sajnos a nagypapám is áldozata lett ennek a betegségnek (és az ezt kísérő Alzheimer-kórnak), így sajnos a saját szememmel is láthattam, hogy milyen, amikor az ember emlékezetéből szép lassan elkezdenek kiesni azok az élmények és tapasztalatok, amik azzá tették, akinek megismerhettük. Szerencsére az utóbbi években egyre több előrehaladás történt a betegség elleni küzdelemben, most pedig az utóbbi évek egyik legizgalmasabb technológiája, a virtuális valóság is segíthet.

Alex Smale jelenleg a TribeMix nevű social marketing vállalat alapítójaként dolgozik, de korábban a játékiparban is dolgozott, így rengeteg tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. A cége elsődlegesen továbbra is marketinggel foglalkozik, de Smale az utóbbi időben érdekes vállalkozásba kezdett bele: idős, demenciában szenvedő betegeknek hoz létre virtuális valóság élményeket.

A csapata orvosok és ápolók folyamatos visszajelzései alapján sikerült olyan VR-demókat létrehozni, amik pozitívan javítják a demenciás betegek hangulatát nem csak a kezelés közben, de hosszan utána is, ráadásul az emlékek felidézésében is segítenek. Persze Smale hozzátette, hogy nem lehet ezt akármivel helyettesíteni:

"Azt nem teheted meg, hogy csak ráteszel egy Riftet valaki fejére, aztán pedig lelépsz. Rendkívüli odafigyeléssel fejlesztettük ki ezt az egész folyamatot, hogy biztosíthassuk azt, hogy a betegek teljes mértékben pozitív élményként élik meg a kezelést."

Smale abban bízik, hogy a jövőben kutatások segítségével jobban megérthetik majd, hogy miként lehetne a legjobban alkalmazni ezt a kezelést, illetve több otthonban is bevezethetik majd.

Ti mit gondoltok? Van jövője a virtuális valóságnak a gyógyításban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)