Hartigan
2009. október 19. 11:48
Üdvözlet!
Volt már hasonló topic, de most kicsit mást akarok kihozni a tistákból. Mert nem az érdekelne személy szerint hogy ti mit tartotok top 10 filmnek, mert az egy nehéz kérdés. Annál a kérdésnél sok szempontot kell megvizsgálni, így szóba kerülnek olyan filmek alapból mint Keresztapa, Remény Rabjai, Mechanikus narancs, Ponyvaregény, Volt egyszer egy Vadnyugat, Kill Bill, Aranypolgár, vagy Amadeus, Gandhi esetleg Schindler listája, Trainspotting de most csak álltalánosítottam a leggyakoribb válaszokat. Top 10 film esetében mindenki próbálja a legjobb választ adni, mi a film történet 10 legnagyszerűbb filmje?! Én például rengeteg film iránt érzek csodálatot, alázatot, tiszteletet... Száll a kakukk fészkére-től a Szárnyas Fejvadászig. És minden műfajban feltudnék sorolni 10 legjobbnak tartott alkotást, amikről úgy vélem tartalmuk és kifejezés módjuk miatt kifogják állni az idő próbáját, mint a Gyűrűk Ura, Mátrix vagy a Parfume, hogy csak pár darabot idézzek a mögöttünk álló évtizedből.
De! Egy ilyen teljesség igényével szinte teljesíthetetlen listát nem akarunk össze hozni. Inkább őszintén, írjátok le mi a top 10(esetleg több ha nem fér bele) filmetek. Szempont lehet hogy olyan film amit bármikor megtudtok nézni, olyan film amit 1000szer láttatokl, és fogtok is, olyan film amihez annyi emléketek fűződik hogy ott a helye a keg kedvesebb filmjeid közt a polcodon. Szóval lehetsz akármekkora szakértő, műfajok ismerője, kultúrált esztéta, biztos van legalább 10 film, ami nagyon nagy kedvenced, nagyon közel áll a szívedhez, és még ha be is látod nem a legnagyobb időtlen remekművei a film történelemnek, SZÁMODRA azok. Nagyon érdekel milyen listák fognak születni.
Személyes listámmal kezdeném a sort, sorrend nélkül (20ig eltudnám vinni gond nélkül, de kezdem 10el).:
- A Forrás : Mert ennyire kevés film hatott meg, a képi világáról és zenéjéről nem is beszélve, ami teljesen magába szippantott.
- Harcosok Klubja : Sokat bejelölt válasz a hasonló listákon, de kiskorom óta az egyik legkedvesebb filmem, és még mindig nem tudtam megunni.
- Erőszakik : Mert úgy hatott meg néha könnyekig hogy a másik percében meg leborultam a székről a nevetéstől.
- King Kong : Mert nekem így néz ki egy igazi epikus magával ragadó mozi eposz.
- Szép Kis Nap : Mert egy nagyon fontos szelet számomra a 90es évekből, ami utaztat az időben, és át ad egy tömény esszenciát abból amit életörömnek hívok.
- Sweeney Todd : Mert oda vagyok a musical műfajért, és oda vagyok Burtonért, és oda vagyok ezért a szürreális meséért.
- Chihiro Szellemországban : Mert nemhogy rajzfilm de film se nagyon volt ami ennyire magával ragadt volna, kitépett a moziszékből és teljesen elkábított. Mestermű.
- Mennyei Királyság : Mert a Gladiátort unásig néztem, és oda vagyok Scott pátoszi stílusáért.
- Mary Reilly : Nyomasztó, drámai film, amit Londonban láttam először, és nagyon fontos emlékem lett, amit mindig szívesen nézek újra.
- Millió Dolláros Bébi : Mert oda vagyok Eastwoodért, és ezt tartom a legprofibb filmjének. Igazi férfi film ami nagyon megható.
grasslover
2009. október 19. 12:17
Donnie Darko: mert minden olyan elemet tartalmaz, amit szerethetek egy filmben. Csavaros forgatókönyv, misztikum, 80-as évek hangulata (képi világ, díszletek, zene meg eleve abban a korban játszódik, mellesleg abban az évben amikor születtem), minimál speciális effekt, jó színészek és megunhatatlan szövegek, minőségi fejtegetésekkel.
Aliens: gyerekkorom legfontosabb szörnyfigurájának tesztoszteronbombája, izzadt katonákkal, akik nagypofával bemásznak az oroszlán barlangjába és sírva rohannak ki mert pár csapattársukat széttépték. Mesteri suspense, jól kialakított jövőkép mely hűen bánik az első résszel, megteremtve ezzel a világ egyik legjobb sequeljét.
Terminator 2 - The Judgement Day: már az első rész is egy kicseszett legenda a 80-as évek stílusában, de, hogy Cameron milyen profin tudja megspékelni az első rész ötleteit újakkal, hogy az semmi béna elemet ne tartalmazzon...félelmetes. Mély dráma, jó humor, cseszettül látványos (idén 18 éves film) és félelmetesen jól megkoreografált akcióorgia mely képviseli a világ másik legjobb sequeljét.
Fight Club: olyan vizuális és tartalmi jegyekkel ellátott műalkotás, mely a sokszor ellőtt oktatói sallangot baráti hangnemmel, cinikus és vérgőzös jelenetek sorával hangsúlyozza. Idézhető szinte az egész film, a soundtrack beteg, a vágás és rendezés példa értékű.
Trainspotting: szintén a számomra magas szórakoztató faktor miatt kiemelkedő, ugyancsak idézhető, megfogható, igazán retro életérzést nyújt a 80-as évek végéről, 90-es évek elejéről, olyan lenyomata az újhullámos disco korszak kezdetének és a nyomasztó keménydrog használat lecsúszott végtermékének, amit nem feltétlenül kell beleérzéssel kezelni, mert úgy sokkoló lehet.
Fear and Loathing in Las Vegas: van valami Depp alakításában, ami már önmagában simán vinné a trófeát, de az újságírás doktorának ámokfutása egy olyan regény, mely megfilmesítve is képes ugyanazt az eltévelyedős narrációt, azt a beteges életmódot megjeleníteni. Élet a disznók között, posztmodern látásmód a hatvanas évekből.
Edward Scissorhands: Burton számomra legkedvesebb filmje, ellentétezős és klasszikus jó-rossz tanmese, de vizuális sokkal és groteszk ábrázolással. Pont az az emberközeli díszletezés a legnagyobb telitalálat, ami CGI-vel helyettesítve túl mézes-mázossá válna, az anyag tapinthatósága itt létfontosságú, kiegészülve a remek zenével és a megható történettel.
RoboCop: sötét jövőkép, brutális megjelenítés, remek soundtrack és minden tekintetben egyedülálló hangulat. Szintén 80-as évek feelingje, annak minden sötét effektjével, jó elképzelésekkel.
Taxidermia: a magyar és az európai filmgyártás messze legdurvább képviselője, sokkoló és bizarr exploitation, félelmetes kameratrükkökkel, elképesztő megoldásokkal. Brutális, gyomorforgató, beteges és emellett retro hangulatot is árasztó posztmodern műalkotás.
The Dark Knight: a képregényimádatom teljes tudatában maximálisan kijelenthetem, hogy egy olyan modern képviselője a képregényadaptációknak, melyre nehéz negatív jelzőket illeszteni. Sötét tónusú, realisztikus, kegyetlen hangulatot árasztó szuperhősfilm, melyben a bukás jelenti a felemelkedést és a halál az örök életet.
Joey_
2009. október 19. 12:21
QUOTE(grasslover @ Oct 19 2009, 12:17 PM)

Nem látom benne a Starship Trooperst!
grasslover
2009. október 19. 12:30
QUOTE(Joey_ @ Oct 19 2009, 01:21 PM)

Nem látom benne a Starship Trooperst!

Ott van az

Az utolsó helyre 4 cím versenyzett, aztán végül Batmany került fölénybe. Verhoeven úgyis képviseli magát a Robo-val, gondoltam elég lesz
Gabor777
2009. október 19. 12:58
Nekem nincs sorrendem, viszont az általam kedvelt 10 filmet leírom.
Életfogytig
Fight Club
Függetlenség napja
Star Wars: The Phantom Menace
Star Wars: The Revenge of the Sith
Artificial Intelligence: A.I. (Steven Spielberg)
Transformers 1
Transformers 2
Star Trek (a legújabb)
Hannibal's Rising
vmiki88
2009. október 19. 12:59
Először: gratulálok a topic nyitásnak, egészen jó lett
A listám:
-District 9: az útobbi évek egyik legjobb sci-fije számomra. Nyomasztó hangulat, a főszereplőkben nincsen szinte semmi pozítiv tulajdonság, egészen újszerű történet. Már kétszer láttam, de még párszor meg tudnám nézni.
-Alien 4: nekem nagyon tetszett, ahogy az Alienek irtják a hajó legénységét
-Terminátor 2. egyértelműen ez tetszett legjobban, itt Schwarzi már jófiú és megjelent a higanyember is.
-Batman: A sötét lovag: már kb.4-szer láttam, de még mindig kiráz a hideg Heath Ledger alakításától
-Austin Powers 2: Kicsién miatt

, de az összes rész tetszett
-Shrek: megunhatatlan, még mindig röhögök az egész filmen keresztül (+ szamárnak soha nem áll be a szája

)
-Ryan közlegény megmentése: látványos, pörgös II. vh-s akciófilm. Minden benne van, amit kedvelek egy filmben
-Istenek fegyverzete 2: nem tudom megmagyarázni, de ez a Jackie Chan film tetszik a legjobban
-Gyűrűk Ura: A király visszatér: a trilógia ékköve
- Harry Potter 1: A bölcsek köve: ez a rész könnyedén el tud "varázsolni"
Kult13
2009. október 19. 13:33
Nem ezek a kedvenc filmjeim, de ha olyat kell, amit már ezerszer láttam és fogok is, és kívülről tudom, és emlékek fűződnek hozzá meg minden akkor ezek azok. Amikre természetesen nem tudok normális érvelést dobni, hogy miért is ezek.
1. Forest Gump: egyszerűen soha sem unom meg, remek történet, minden benne van ahhoz hogy egy vasárnap délután, este lekössön, akár minden héten is.
2. Made in Hong Kong: azért, mert olyan helyszíneken, olyan karakterekkel játszódik, és olyan témát dolgoz fel amit a leginkább kedvelek. Színészek mind egytől egyig amatőrök, alacsony költségvetésű film, mégis nagyon jóra sikeredett, talán a kedvenc HK filmem.
3. My Sassy Girl: legjobb romantikus film amit valaha láttam.
4. És megint dühbe jövünk: minden egyes mondat szállóigévé vállt nála, ennél nem is kell több, talán általam legtöbbször megnézett film.
5. Way of the Dragon: mondhatni ezen a filmen nőttem fel, már csak egy Bruce Lee poszter hiányzott a szoba falamról. Akárhányszor leadták a tv-ben mindig megnéztem, haverokkal utánoztuk a rúgásokat, Bruce Lee és a többi szereplő mondatait, beszólásait. Szinte kívülről tudom a film szövegét.
6. There's Something About Mary: talán ez az egyetlen film, ahol szeretem Cameron Diazt. Rengeteg poénnal, amik nálam nagyon bejövősek, rengetegszer láttam már ezt is mint az itt felsorolt filmek nagyrészét, de mindig tudok rajta röhögni. Ben Stillert nagyon bírom, ez a kedvenc filmem tőle.
7. Detroit Rock City: nálam ez olyan tinédzser film, mint mondjuk másoknál az Amerikai Pite. Őrült rock rajongók felkerekednek egy Kiss koncertre. VHS-en rongyosra néztem.
8. Ami sok, az sokk/The Burbs: erre sem tudok mondani jó érvet, beraknám reggel és még aznap vagy kétszer megtudnám nézni. Külvárosi idill, agyament karakterek, különös szomszéd, gyerekes felnöttek, hangulat.
9. Rettenthetetlen hiéna: kedvenc Jackie Chan filmem, nagyon jó bunyók vannak benne, és talán a leghumorosabb Jackie film. De van itt minden megbosszulandó apa, edzések a végső harc előtt, titkos fogások, minden ami egy kungfu filmben kell hogy legyen.
10. Kemény kalap és krumpli orr: gyengéim a régi magyar ifjúsági filmek. Ez a kedvencem, de magasan ver bármilyen gyerekfilmet.
Hartigan
2009. október 19. 16:09
Robocop nekem is nagyon tetszett, de sajnos nem láttam elég fiatalon, pedig biztos nagy kedvenc lett volna. A Starship Troopers-t meg nem igazán tudtam értékelni fiatal koromban, idő kelett míg megértettem mit akar igazán átadni a film a sok akció mögött.
Gabor
Hannibal Rising? Természetesen nem kérdőjelezem meg hogy mennyire szereted, de láttad a Bárányok Hallgatnakot, a Hannibalt, és a Vörös Sárkányt is?
Örülök hogy a Discrict 9 már van akinek felkerült a listájára. Nekem az utóbbi évekből a Terminator Salvation meg a Star Trek tetszett úgy igazán a popcorn felhozatalból, de egyiket sem tenném még be a kedvenceim közé. Viszont például érdekes hogy akármennyire is tisztelem, szeretem, és olvastam is a Watchmen-t, mégsem jutna eszembe még a 20as listára se rá tenni, pedig nagyon jó film adaptációnak tartom.
Red13
Nagyon tetszik a listád, igazán egyedi:D Jópár filmről nem is hallotta közülük, nem hogy láttam volna..
Joey_
2009. október 19. 17:17
Hetedik
A Film. Tökéletes műalkotás, amihez foghatót még soha nem láttam és félő, hogy nem is fogok. A szereplők, a hangulat, a képi világ, a történet, a mondanivaló (ami nincs ránk tukmálva, szépen becsomagolva tálalják): mind-mind olyan dolgok, amiket etalonként tartok számon. John Doe egymaga betölti a vásznat, és bármennyire is radikális, elborult elme, mégsem lehet nem mélyen egyetérteni mondanivalójával, ez már önmagában bravúr. Nem is beszélve a pszichésen sokkoló, legendás befejezésről – amit köszönök Pitt és Fincher kitartásának. Máig sem azt látom a dobozban, ami valójában benne van…
Fight Club
Pitt és Fincher kiegészül a zseniális Edward Nortonnal. Ehhez jön a fordulatos, mégis laza sztori, a zene, a szövegek, a film záró képe, ami az egyik legnagyobb filmes poén: robbanékony elegy! Ha nem lenne ez a Hetedik című cucc, akkor ez kapná „A Kedvencem” – plecsnit.
Evil Dead 2
Sam Raimi gyakorlatilag remake-elte az első részt. A végeredmény? Az egyik legfeelingesebb film, amit az alacsony költségvetésből adódó bakik csak még inkább megdobnak. Bruce Campbell legcoolabb „alakítása”, a morbid humor melegágya ez a kis gyöngyszem. Soha nem akartam Superman vagy Batman lenni, nálam Ash volt „A” Király!
Rémálom Az Elm Utcában
Életem első horrorfilmes élménye, amihez még hozzá jött a viharos éjszaka, továbbá a teljes magány és…a tíz éves kor. Annyira rettegtem, hogy a fogsorom és a térdeim remegését is képtelen voltam korrigálni, villanyfénynél néztem a filmet és utána csak Freddy járt az agyamban. Szerintetek el mertem aludni?
Terminator 2
A kedvenc Cameron filmem, amit a nagyszerű akciók, az első rész történetének fantasztikus lezárása és az álleejtős effektek is megdobtak. Itt nálam le is zárult a Terminator-saga, a harmadik részt is legszívesebben letagadnám, hogy láttam, a negyedikre ostorral se tudnátok rábeszélni.
Aliens
Cameronnak sikerült (minimum) hoznia az első rész színvonalát és ez mindent elmond a film színvonaláról. Nem az űrbéli rettegés dominál, hanem a tökös akciók, Ripley meg olyan kemény, amilyen egy Van Damme-szerű arc soha nem lesz. A királynő meg máig imádnivaló!
A Dolog
John Carpentert nem akarom kihagyni a listácskámról, szerintem ez a legjobb filmje, amit valaha elkövetett. Az Alienre hajazó, rettegéssel telített klausztrofóbia, megtámogatva az Antarktisszal és a bizalmatlansággal, ami az egész miliőt megfertőzi, hahh! A stop motion rulzik!
Amerikai História X
Edward Norton alakítása, ami nem csak Oszi-jelölést érdemelt volna. Teljesen egyedül viszi a hátán a filmet, a mondanivaló meg – bár túl közvetlen, de – egyetemleges. Érzelmek kavalkádja: hol felemelő, hol szívszorító. Odatapaszt a képernyőhöz. Megkerülhetetlen alkotás. Pont. A sok szélsőséges f@sszal tuti ezt nézetném két parlagfűírtás között. Kiváncsi vagyok, vajon felfognák-e, hogy mekkora állatok?
Vissza a Jövőbe
Szívem szerint az egész trilógiát idetenném. Nagy valószínűséggel ezt láttam legtöbbször az összes film közül (ide értve a Reszkessetek betörőket, a Die Hardot vagy a Függetlenség Napját is) eddigi életem során. Fantasztikus mese, lökött poénokkal. Több mint két éve nem láttam, de még mindig kívülről fújom az egészet.
28 Days Later
Bár nem klasszikus zombik, de azért kedvelem őket. Danny Boyle – számomra – legkedvesebb műve, ami a horror/darálda mellé okosan tudott mély gondolatokat, értelmes színészeket, igazi érzelmeket fűzni. A környezet hátborzongató, mégis van benne valami csodás szépség… A modern horrorok egyik legkiválóbb darabja.
Érdekes volt kiválogatni a kedvenceimet. Amin nagyon csodálkozok, hogy nem tudtam bepréselni Tarantinót, Rodriguezt, Verhoevent és Mad Max 2-t se…
-Gabe-
2009. október 19. 17:43
Nem fűzök a filmekhez kommentárt, biztos láttátok már mindet. Sorendet nem merek állítani:
- Pulp Fiction
- Fight Club
- Into the Wild
- Snatch
- Fear and Loathing in Las Vegas
- The Matrix
- Se7en
- Sin City
- One Flew Over the Cuckoo's Nest
- Reservoir Dogs
gataka
2009. október 19. 18:22
(Lista 1.0, ezúton szeretnék elnézést kérni a kimaradóktól, talán majd egy másik változatban)
Fight Club
Mindig gondban vagyok, mikor megkérdezi tőlem valaki, hogy mi a kedvenc filmem. Jönnek az érvek, talán ez azért mert, vagy az mert...Mostanában leginkább Fincher szappanosdiját mondanám. Nem ez sokkolt a legjobban, nem ezen agyaltam a legtöbbet, de mégis. Manapság heti dózisban kell adagolnom, sajnos függő lettem. El kéne menni egy terápiára.
Se7en
Megint Fincher, megint Pitt...hmm. A thrillerek egyik alapköve, gyémántja, kevés ezzel egyenrangú van. Tökéletes felvezetés, tökéletes rendezéssel, szereplőkkel. Folyamatos feszültség, a főbűnök feltárása, John Doe. Ja meg a doboz. Kell ennél több egy egyszerű halandónak?
Terminator 2
Cameron 5 évvel az Aliens után ismét forradalmit alkotott. Elkészített egy olyan folytatást, ami képes túlszárnyalni az amúgy is tökéletes terminátort. Akár feljebb is kerülhetne listámban. Cameron meg...akármennyire is ő rendezte a Titanicot, vagy talán mellényúl az Avatarral, de nem tudok rá haragudni úgy istenigazából. Vhs korszakomban is igen előkelő helyet foglal el pár JCVD vagy Lundgren film mellett.
Donnie Darko
Legtöbbet agyalós élmény, mindig egyel több dolgot veszek észre. Talán ez a hatás a végtelenségig fokozható. Meg amúgy is. Mad world.
Signs-The village
Csak hogy Shayamalan se maradjon ki a listából. Egyszerűen nem tudok különbséget tenni a kettő közt. Legalábbis élvezeti szempontból. Megnézem az egyiket, muszáj a másikat is. Annó a Signs nagyobb hatással volt rám (minden egyes házból jövő zajt ufójelenségként fogtam fel) visztont a Faluból százával lehet kihámozni a burkolt tartalmat. Nehéz ügy ez, nehéz.
Snatch
Átmulatott éjszaka előtt vagy után vagy közben? Mindegy is, a hatás garantált. Ritchie csak ritkán szól, de akkor nagyot. Ja és ebben is van Pitt...hmm. Totális szórakozás.
Sin City
Csak sikerült Rodriguezt is belecsempészni, sőt akkor már Tarantinot is... A képregényfilm. Nem olyan komplex, mély mint a Dark Knight, de. De csak úgy árad belőle a képregény fíling, mintha csak egy egyszerű másolással oldották volna meg az adaptálást. Zseniális hangulat, sztárparádé, jöhetne már a folytatás.
The Dark Knight
A képregényfilmek megreformálója, újragondolása. Sok szempontból úttörő, kiemelkedő. Nolan is megcsinálta, felülmúlta előző munkáját. De még hogy. Meg volt itt valami fehérre meszelt arcú kártyás fickó... Sajnos őt már nem láthatjuk parádézni a vásznon, de Nolan-re még vár egy nagyon fontos feladat. És ha megcsinálja...bele se merek gondolni.
Austin Powers trilogy
Kakukktojás, az önsajnálat és a vágyakozás célját szolgálja ezen a listán. Egyrészt a vígjátékok egyik élharcosa, a mai "múvik" elleni ádáz harcok vezetője. Sajnos Myers 2002-ben elvesztette a libidóját, amit azóta se talál. Bár most imdb-n bár sajnos eléggé homályos, de mintha egy négyest látnék meg egy 2010-est. Tán felcsillan a remény és megváltást hoz, ja meg nevetést. Kéne. Én a magamét megtettem, hajrá.
Drakeamarth
2009. október 19. 18:27
Nem szeretem az ilyen listákat, mert egyrészt képtelen vagyok összeválogatni azt a tízet, ami a legjobban tetszett, de hogy még sorrendet is kell gyártani... Ráadásul folyamatosan változik a lista, de azért megpróbáltam egy amolyan All-Star Top10-et összehozni.
10. Good Will HuntingSokáig halogattam a megtekintését. Az a típusú film, amit bármennyiszer újra tudok nézni, sosem fog unalmassá válni.
9. KapcsolatPár hete néztem újra a filmet és ez lett az eredménye. Nem emlékeztem rá, hogy ez
ennyire jó. És mégis.
8. American BeautyRégi nagy kedvenc, örök időkig a listámon fog porosodni.
7. Ha eljön Joe BlackBár néhány jelenetnél érzem, hogy kicsit elmozdul az érzelgősség irányába, mégis nagyon szeretem ezt a filmet. A kimért, de mégsem hideg, elegáns és humoros, de végtelenül romantikus stílusosságát.
6. ParfümVizuális orgazmus nem kevésbé nagyszerű szereposztással és történettel
5. AliensCameron. Ennyi.
4. Diploma előttA sorrendben talán előrébb lenne a helye, mert eszméletlenül imádom ezt a filmet. A sztoriját, a színészeket (Hoffmantól kedvenc alakításom), a hangulatát, a sutaságát, a zenéjét, az ötletes vágását. És még sorolhatnám
3. Mielőtt felkel a Nap/Lemegy a Nap.Viszonylag új résztvevők a listámban, de jár nekik a dobogós helyezés. Talán minden idők legjobb romantikus filmjei, őszinték, maníroktól és modorosságtól mentesek, tiszták, nagyon-nagyon szerethető filmek.
2. Fight ClubEz már az a szint, amikor nem tudom és nem is akarom megfogalmazni, miért tanyázik a második helyen. Talán azért, mert kicseszettül imádom...
1. Terminátor 2.Valószínűleg a világ egyik legjobb filmje.
És amik még nagyon nagy kedvencek:
Wall-e
InBruges
Magnólia
Gladiátor
Engedj be!
King Kong
stb.
Kerub
2009. október 20. 13:16
Nekem nincs top10-em, mert nem tudok összehasonlítani egy Szárnyas Fejvadászt egy Kikötői Hírekkel vagy egy Collateralt egy Kill Billel, de tudok adni egy listát 10 filmmel amit hangulatállapottól függetlenül bármikor meg tudok nézni
Ez esetben a sorrend nem is fontos, mert ebben a kontextusban ezek a filmek egyenlőek
Otthon, véres otthon (Grosse Point Blank)Ez az a film ahol minden alakítás kifogástalan, ezenfelül a hangulat, a rendezés, a forgatókönyv... mind mind példamutató. A soundtrackje meg a 90es évek egyik legjobbika. Igazi filmbzuiknak való csemege ez a film amit ha 30-40szer nem láttam eddig akkor egyszer sem

Ezt a filmet (mint a listámon lévők legtöbbikét) gyerek korom óta egyik kedvencemnek tartom.
Keresztapa trilogiaIgen, tudom... szinte ma már közhelyes ezt a filmet berakni akármilyen top10be. Ettől függetlenül nálam ez a film nem az esztétikai szerepe miatt van itt. A Keresztapa filmeket tényleg akármikor meg tudom nézni. Az első 2 részt kb 6 éves korom óta vagy 50szer láttam. A harmadikat csak olyan 6-7szer. Nem tudom ez miért van, egyszerűen a harmadik részre mindig elfáradok (talán mert túl ütős a 2. zárása

).
Ez a film sok mindent képvisel ami elég szimpatikus számomra: a család szerepe és viszony rendszere, a tisztelet, a megbocsátás, a becsület kezelése... igazából ezt a részt nem is ragoznám, mert külön könyvet tudnék írni a Keresztapa filozófiájáról
Örömapa 1-2Talán az egyik kedvenc komédiám. Ezt a film is azok között van amit akármikor elkezdek, tuti végignézem mind2 részt.
A szomszéd nője mindig zöldebb 1-2Szintén zenész. A két öreg cuki marakodását nem lehet nem szeretni. Klasszikus színészek. Abból a generációból amikor nem éreztem szükségét az alakítás elemezgetésének mivel csak a megformázott karaktert látom. Ez a két film is úgy működik, hogy ha berakom az első részt, akkor tuti végignézem a másodikat is
Smaragd románca, Nílus gyöngye Nálam ez a két film a kalandfilmek kalandfilmje

Tökéletes színész párossal, nagyon jó karakterekkel.
Számtalanszor láttam őket. Azért raktam erre a helyre is két filmet mert ezek is egymás folytatásai... (ha van ember aki nem ismeri ezeket a filmeket, akkor ez nekik szólt

).
James BondNem érzem szükségét, hogy most egyenként kiválogassam h melyiket szeretem, melyiekt nem. Ezeken a filmeken nőttem fel... pont. Nem mind szeretem, de a legtöbb elég jelentős számomra. Két Bondot emelnék ki ami szerintem überelhetetlen és abszolute kiemelkedik a szériából:
Őfelsége titkosszolgálatában (George Lazenby) és az
Aranyszem (Pierce Brosnan).
James Bondot bármelyik délután be tudok rakni egy kis kikapcsolódás gyanánt
Die Hard 1,2,3Nahát... Ehhez nem hiszem h bármit hozzá kell fűzni. Ez a három film az én generációm akciófilm non+ultrája

Kb egyenként láttam őket legalább 40szer

Bárhol, bármikor.
(A 4. rész nem volt kifejezetten rossz, szép iparos munka... 1szer láttam, többet nem fogom megnézni.)
Mi van, doki?Az egyik legaranyosabb és legviccesebb komédia all the time. Barbra Streisand és Ryan O'Neal eszméletlenek

Szeretem a film párbeszédeit, cselekményét... mindent. Plusz nagyon sokat add hozzá a design és styling ami inkább az idő múlásával vált értékessé (olyasvalakinek aki nem élt abban a korban, vagy nosztalgikusan tekint vissza rá). Aki nem elégedett a mai vígjátékokkal vagy van benne egy kis hiányérzet és még nem látta ezt a filmet az sürgősen pótolja
Rambo 1,2,3Rambo az alfahim! Én is azok közé a gyerekek közé tartoztam akik példaképet találtak ebben a magányos farkasban akit mindig kihasználnak, mindig átvernek, de ő rezenéstelen arcal kiáll az igazáért és ha kell akkor egyedül, de befejezi azt amit elkezdett. Plusz... nincs még egy férfi aki annyira férfiasan tud sírni mint ő az első rész végén
JFKNem is merem összeszámolni hányszor láttam ezt a remekművet. Abból az időből való amikor Oliver Stonnak még nem gurultak el a pirulái (kb a Minden héten háború volt az utolsó filmje amire büszke lehet). Ez a film a a filmkészítés magasiskolája! Hihetetlen színészekkel, hihetetlen feszültséggel, a történet ugye adott

Sajnos ez a 10edik így nincs több helyem, de gáncstalan módon ide rakom a
Minden héten háborút is... ha már Stone
Ez lenne az én 10es listám. Olyan filmek amiken felnőttem, amik szerves részét képezik a gyerekkoromnak és amiket a mai napig olyan rajongással és csodálattal tudok nézni mint 10 évvel ezelőtt.
Engem is meglepett a lista, hisz a kedvenc rendezőimtől szinte semmi nem került fel. Se egy Ridley Scoot, Cameron (najó, Cameron írta a Rambo 2 forgatókönyvét... ha ez számít

) ,Fincher vagy Michael Man...
De valahogy nem is bánom. Az hogy nincs itt egy
T2 vagy
Játszma/Fight Club az nem azt jelenti hogy kevésbé szeretem, inkább azt hogy nekem ezekhez a filmekhez hangulat kell. Viszont ha a hangulat adott akkor ugyanannyira tudom őket élvezni mint a listán lévő bármelyik filmet
Még egy gondolat és tényleg befejezem. Ha már ilyen fokú betekintést adtam gyerekkorom meghatározó filmjeibe akkor semmikép sem hagyhatok ki még egy utolsót... viszont ez a többivel ellentétben nem film hanem sorozat:
Miért éppen Alaszka?Minden részét láttam vagy 10szer (ami egy sorozatnál kb azt jelenti h éveken keresztül a hétvégi program szerves része az volt h újranéztünk a családommal legalább 4-5 részt

).
Lezlie407
2009. október 20. 13:57
Én csak egy sima listát írok, magyarázat nélkül (remélem nem is kell sok magyarázat hozzá)
Blöff
Hetedik
Berlin Calling
Csontdaráló
300
Harcosok Klubja
Ocean's 11-12-13
Forest Gump
Ryan közlegyén megmentése
Terminál
szerk. most ah így elnézem eléggé Brad Pitt és Tom Hanks szindróma
-moki-
2009. október 20. 14:18
Pff... a sok Se7en pózer
a880120
2009. október 20. 15:20
Ijj, fas.za, egy kicsit írnom is kéne róluk...
Szentjánosbogarak sírja: Mert ekkora pofánvágás még nem ért filmnézés közben, hogy utána percekig bömböljek.
Isten Városa: Brr, de rég láttam. Vér, szex, erőszak, káromkodás, minden amit szeretek, benne van, pont úgy adagolva, ahogy azt kell.
Cápa: Ezen cseperedtem fel, más oka nincs. Imádom a vért.
Mentőcsónak: Kedvencem a feszültségteremtés nagymesterétől, adrenalinlöket.
Rekviem Egy Álomért: Mert hátborzongató a forgatókönyv, és szemkápráztató a rendezés.
12 Dühös Ember: Mert roppant feszült.
Forrest Gump: Szintén gyerekkoromból rajtam maradt imádat.
Taxidermia: Mert a legjobb magyar film of all time.
Motel: Mert sose volt olyan kemény a pötsöm moziból kifele jövet.
Aladdin: Mert ő messze jobb, mint a haverok.
Fishyfrost
2009. október 20. 17:00
Az én Top10em (az első helyet leszámítva nem sorrendben)
1. A holtsáv
2. Született gyilkosok
3. Hudson Hawk
4. A holló
5. Amelie csodálatos élete
6. Truman Show
7. A motoros naplója
8. Ghost in the shell
9. Macskafogó
10. Haláli hullák hajnala
+1: Dr. Horrible's sing-along blog
tenderlumpling
2009. október 20. 17:25
Vissza a jövőbe <insert random number {1;3}>
Terminator 2
Aliens
Indiana Jones és a <insert random number {1;3}>
Nagy Hal
Tigris és Sárkány
Donnie Darko
Jurassic Park
Schindler's List
Hudson Hawk
Ezek a filmek definiálnak engem, és még vagy 100 címet mondhatnék, de ezek jutottak a legelőször az eszembe. Spielberg pofátlan módon uralkodik, de ez már csak így megy. A fiatalkor az fiatalkor.
csecsetkathorvald
2009. október 20. 17:27
A thorvaldszívet kevés műalkotás dobogtatja meg teljesen, csak az első három filmhez ragaszkodom foggal-körömmel, csak az első kettőt néztem meg többször, mert nem szokásom, meg ezek elég megterhelő filmek is. Azért már ideje lenne elővenni párat, elég régen láttam őket. Pofázás után a thorvaldlista:
1. Pink Floyd - A Fal: nem vagyok Floyd-rajongó, de a Bob Geldof alakította magányos, kiégett, elidegenedett (ígérem: nem fogok elemzést írni) rockzenész annyira közel áll hozzám, hogy a film után felmosórongyállapotba kerültem. A halott patkány, az animáció, a zene, a kellemes zsibbadtság, na meg mikor Pink szétveri a szobáját... Felesleges is többet írni, az örök első.
2. Mulholland Drive: újabb szimpatikus érzelemvilág: Diane Selwyn. Mellesleg David Lynch trükkös, szürreális világa, csillogó kék-vörös színekben, rémisztő és furcsa figurákkal, rejtéllyel, álomgyáros kulisszával, kirakásra váró puzzle-lal. A kávézós jelenetet már egy csomószor láttam, de még mindig megijedek tőle. A rózsaszín festékes jelenetet pedig nem igaz, hogy még senki sem méltatta.
3. Sztalker: fogalmam sincs, mennyire számít sci-finek, inkább valamilyen metafizikai cucc, Tarkovszkij filmje, egy elhagyatott orosz ipartelepen játszódik, a Zónában. Még sose láttam ennyire sokatmondó filmet a nagy kérdésekről. És úgy volt ijesztő, hogy igazából egy félelmetes jelenet sem volt benne.
a többi filmet 'csak' nagyon szeretem, nincs sorrend, csak ahogy eszembe jutnak.
4. Berlin felett az ég: írjuk már le a német címet, Der Himmel über Berlin, annyira jól hangzik. Berlin meg a fal, nyolcvanas évek, angyalok, de nem a giccses fajtából, Bruno Ganz, a rendező Wim Wenders, a város lehangoló, mégis vonzó. Ja, és Nick Cave, egyértelműen a film legjobb része.
5. Pí: hát erről mit írjak? Fejfájósoknak nem ajánlott, mégis kedvencem, Max Cohen Pinkre hasonlít benne.
6. Sweeney Todd: Már a szomszédok is tudják, hogy Mrs. Lovett csak egyféle szinkronhangon szólalhat meg, mégpedig az enyémen, és ha hiszitek, ha nem, meg is szólal

. Alapanyag és rendező szerencsés találkozása.
7. Ördöggerinc: sokkal jobban tetszett, mint a Faun. Szimbolikus történet, kísértetek, falábú nő.
8. Arc: nem Bergman legismertebbje, egy hipnotikus cirkuszosról (vagy hogy a fenébe mondják ezt?) szól.
9. Kaspar Hauser: felmosórongy. Nem is mertem azóta megnézni.
10. Elefántember: szintén
Amik nem fértek rá a teljesen véletlenszerű utolsó hetesre:
M-egy város..
Vertigo
Young Adam
A szakács, a tolvaj, a feleség, és a szeretője
Nosferatu (a Herzog-féle)
Álmosvölgy legendája
Riget (tudom, sorozat, de LvT)
Twin Peaks (első évad, mert csak azt néztem eddig meg)
Remélem, most letudtam egyhavi Videodrome-os munkásságot.

Remélem, éjjel alvás helyett kitalálom, mi maradt le a listáról.
Joey_
2009. október 20. 17:54
QUOTE(csecsetkathorvald @ Oct 20 2009, 05:27 PM)

9. Kaspar Hauser: felmosórongy. Nem is mertem azóta megnézni.
Jé, az a múlt nélküli német srác?Régebben olvastam róla. Nem is tudtam, hogy filmet is csináltak belőle...
SasOri-Sama
2009. október 20. 18:24
1. Donnie Darko
2. Garden State
3. Pí
4. CTALKEP
5. Fight Club
6. Kontroll
7. Citizen Kane
8. 20th Century Boys
9. The Matrix
10. Fear And Loathing in Las Vegas
kb. ez az a 10 film, ami nagyban formálta az ízlésemet. Szar alak vagyok, és most nem fogok ezekről bővebben írni.
csecsetkathorvald
2009. október 20. 19:11
QUOTE(Joey_ @ Oct 20 2009, 05:54 PM)

Jé, az a múlt nélküli német srác?Régebben olvastam róla. Nem is tudtam, hogy filmet is csináltak belőle...

Igen, ő az. Regényt is írtak róla. A szerepet egy Bruno S. nevű, szerencsétlen sorsú férfi játszotta, azt hiszem, Herzog egy elmegyógyintézetben találta.
Mortanius
2009. október 20. 19:50
- Jay és Néma Bob visszavág - Mert minden egyes alkalommal röhögök a hülyeségén.
- Clerks - Mert minden fejezete maradandó.
- Odishon - Mert finoman felépített, de a végén pörölyként súlyt le rád.
- Ichi the Killer - Mert minden megvan benne ami nekem egy filmbe kell: fekete humor, stílus, őrület, velejéig romlott és beteg szereplők.
- Ghost in the Shell - Előre mutató, messze meghaladja a korát, filozofikus, mesteri.
- Kill Bill - Meghatározó volt a számomra minden szempontból. Azóta nézem más szemmel a filmeket, talán azóta nevezem hobbimnak a filmezést.
- Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz - Mert minden benne van, ami a lelkem megnyugtatásához kell.
- Bin-Jip - Mert romantikus film létére maradandó élményt nyújtott.
- The Machine Girl - Mert műfaján belül tökéletes. Meggyőződésem, hogy nála jobb ilyen jellegű filmet nem lehet készíteni.
- Hostel 1-2, Snuff 102, Grindhouse, Battle Royale, Inglourious Baterds, Imprint, Matrix 1-2-3, Inside, Martyrs, A Tale of Two Sisters, Oldboy, Gozu, Dead Snow, Lesbian Vampire Killers, Der Todesking, August Underground, ReGOREgitated Sacrifice
vmiki88
2009. október 20. 20:46
QUOTE(Mortanius @ Oct 20 2009, 07:50 PM)

- The Machine Girl - Mert műfaján belül tökéletes. Meggyőződésem, hogy nála jobb ilyen jellegű filmet nem lehet készíteni.
lol te szereted az ilyen elborult, örült filmeket XD?
grasslover
2009. október 20. 20:47
QUOTE(vmiki88 @ Oct 20 2009, 09:46 PM)

lol te szereted az ilyen elborult, örült filmeket XD?
A Machine Girl egyértelmű, hogy egy ki*****-tt alapmű
vmiki88
2009. október 20. 20:50
QUOTE(grasslover @ Oct 20 2009, 08:47 PM)

A Machine Girl egyértelmű, hogy egy ki*****-tt alapmű

o rly?
Nem tudom, én az ilyen hülyeségeket nem szeretem.
http://www.indavideo.hu/video/Rossz_filmek..._-_Machine_GirlLol nyakon átszurós hányás powa XD
Ante
2009. október 20. 21:33
QUOTE(vmiki88 @ Oct 20 2009, 08:50 PM)

o rly?
http://www.indavideo.hu/video/Rossz_filmek..._-_Machine_GirlLol nyakon átszurós hányás powa XD
Te új vagy errefelé, mi?

Morti reggelire pélót szeletel, ebédre meg véres hányást itat. Persze, mindezt szigorúan művészi igénnyel
grasslover
2009. október 20. 21:58
QUOTE(vmiki88 @ Oct 20 2009, 09:50 PM)

o rly?
Nem vagyunk egyformák, én meg az FPS-ektől tudnék sugárban hányni órákon keresztül, pláne ha multiplayerre kihegyezettek
Mortanius
2009. október 20. 22:19
QUOTE(vmiki88 @ Oct 20 2009, 09:50 PM)

o rly?
Már ezerszer elmondtam, de neked mégegyszer röviden:
A Machine Girl a modernkori exploitation legjava úgy, hogy közben minden egyes jelenetben önmagát és a stílust parodizálja (egyéb más stílusok mellett).
Úgyhogy nem szép dolog "vak vezet világtalant" módon fikázni a filmet, úgy hogy gőze sincs a csávónak a háttérről, így a poénok 90%-áról lemaradt és még így is bevallja, hogy jól szórakozott egy pár jeleneten. Hogy az isteni Versus is benne van a csávó kiszemeltjei között, csak még többet elárul róla (azt a videót már nem néztem meg).
ui.: ha szerinted ez "tényleg undorító már" akkor nézz
ReGOREgitated Sacrifice-ot.
-moki-
2009. október 20. 22:27
QUOTE(grasslover @ Oct 20 2009, 10:58 PM)

Nem vagyunk egyformák, én meg az FPS-ektől tudnék sugárban hányni órákon keresztül, pláne ha multiplayerre kihegyezettek

De úgy látom, hogy már az online verekedés is büdös magának
vmiki88
2009. október 20. 22:30
QUOTE(Mortanius @ Oct 20 2009, 10:19 PM)

ui.: ha szerinted ez "tényleg undorító már" akkor nézz
ReGOREgitated Sacrifice-ot.

Na ehhez is gratulálok

QUOTE(Ante @ Oct 20 2009, 09:33 PM)

Te új vagy errefelé, mi?

Hát ja csak pár hete tévedtem a "Film" fórumba

QUOTE(grasslover @ Oct 20 2009, 09:58 PM)

Milyen jó, hogy van aláírásom
Mortanius
2009. október 20. 22:32
QUOTE(vmiki88 @ Oct 20 2009, 11:30 PM)

Na ehhez is gratulálok
Hehe, ez az aduász filmem, ettől még a keménycsávók is megszédülnek.

A közeljövőben tervezek róla írni a videodrome-ra, ne hagyd majd ki!

szerk: elnézést az offért, nem zavarok több vizet
-moki-
2009. október 20. 22:41
Ennél sztem nagyobbat üt az Ódison

Meg akkor nézd meg Morti a Rejtélyt. Másfél óra filmművészeti remeklés, majd egy elképesztően váratlan jelenet és... gah
Kerub
2009. október 21. 16:01
Már leszedtem a Machine Girl-t régebben, de ezeddig halasztgattam a megtekintését, Lehet mostanság majd neki esem.
Hartigan
2009. október 21. 16:04
Sokat elmélkedtem, és rájöttem kihagytam fontos filmeket. Ez hiány érzetet szült bennem, mivel van még pár film amit nagyon sokszor láttam, és amik szervesen hozzá járultak a filmes ízlésemhez. Szeretnék annyival tisztelegni előttük ha már kihagytam a listáról őket, utólagosan ide toldom őket, mintegy jelképes top 20 ra bővítve a listát. Még így is rengeteg film kimaradt...de az az érzésem a sok bővítéssel, meg sem állnék 50-ig ami azét már mégiscsak túlzás lenne.

Gladiator - Mert újra néztem, és ráébredtem, nem hiába láttam régen olyan sokat. Ridley Scott példaképem mint rendező, és ez a filmje óriási hatással van rám minden egyes nézéssel. Hatalmas mestermű.
Sleepy Hollow - Igazából az egyik legfontosabb tagja a listának, mert gyerekkoromban nem volt film amit ennyiszer láttam volna. Hosszú ideig a kedvencem volt, máig kívülről fújom a film mondatait, és már a zenéjét is karcosra hallgattam.
Egyenesen Át - Fiatal korom legmeghatározóbb thrillere, ami számomra első nézésre inkább horror volt. Féltem rajta de egyszerre el is bűvölt. Késő este vettük fel a tvről, és rongyosra néztem. Máig nem láttam hozzá foghatót a műfajban.
Nightmare Before Christmas - Még jóval azelőtt hogy divat okán elővették volna hoztam ki az Odeon-ból vhs-en. Nem volt túl jó minőségű, de teljesen elbűvölt. Ezt követően még sokszor kihoztam, és egyből meg is vettem a zenéjét, így nagyon egybeforrt a fiatal korommal, a számai ma is felidéznek rengeteg kedves emléket.
Hook - Gyermekkorom nagy kedvence, Pán Péter csodálatos világa, és Robin Williams maga, aki gyerekkorom nagy kedvence volt. A filmet máig szívesen veszem elő, mert azon nagyon kevés filmek egyike ami könnyekig tud hatni, inkább nem púderezek, könnyen elsírom magam rajta és kész.

Farkas - Kedvencem Nicholsontól, oda voltam érte első tekintés óta. A hangulata, a zenéje, az a bizarr szerelmi kapcsolat Pfeifferrel. Számomra nem tud tökéletesebb Farkasember film születni.
Batman Returns - Kissé sok Burton film szerepel a top20ban, de az az igazság hogy gyermekkorom legmeghatározóbb rendezője torony magasan Burton mester volt. Ez meg a kedvenc képregény filmem volt, és máig az. Egyszerűen imádom.
Múmia - Máig kalandfilmes etalon film, még Indiana Jones kalandjai sem tudtak annyira magával ragadni mint ez a film. A folytatások sajnos nagyon nem kellettek volna. Fiatal koromat mégis nagyon beragyogta ez a mára ronggyá nézett vhs.
Bram Stoker's Drakula - Igazából legalább annyira volt meghatározó fiatal koromban mint az Interjú a Vámpírral, de csak egy vámpír filmet akartam betenni a listára így Coppola klasszikusa marad. Rémmese a javából, amit nem lehet megunni.
The Secret Garden(1993) - Kiskoromban sokat láttam a filmet, némiképp végig kísérte a kamaszkoromat is. Valamiért fontos lett ez a film, a hangulata, a világa, máig kihat rám . De már egy jó ideje nem néztem újra, ez mégsem ront le a rám gyakorolt hatásából.
Mozes__
2009. október 21. 16:27
Az én top 10 listám. Rangsorolás nélkül.:
- True Lies
- Million Dollar Baby
- Accepted
- Toy Story
- Apollo 13
- Filofax
- Eric a Viking
- 12 Angry Man
- Halálos Fegyver 4
- Éretlenek
Ronnie
2009. október 21. 16:41
Az én személyes kedvenceim rangsorolás nélkül:
- Donnie Darko
- The Mist
- Kill Bill
- Oldboy
- There Will Be Blood
- Psycho
- Austin Powers 2
- Taxidermia
- Back to the Future
- Into the Wild
Ante
2009. október 21. 19:35
Jurassic Park Chrichton és Spielberg szűk két órára ismét visszahozta a dinoszauruszokat az élők sorába - mindenfajta értelemben. A valaha készült leghangulatosabb, legjobban felépített expedíciós kalandfilm, amely jó időre beemelte az őshüllőket a modern ember legendáriumába.
Fight Club Húsbavágó fogyasztói társadalomkritika, a lázadás szappanba öntött, torz emlékműve, az id és a szuperegó örökös harcának múlhatatlan meséje. Sokan mondják, hogy "life-changing" experience, de az én esetemben valóban az, ugyanis ennek hatására orientálódtam ironikus módon épp a márkák világa felé. S bár azóta szélesedett a látószögem (vagy kimosták az agyam), de a Palahniuk-Fincher duó poszt-modern antimítosza még mindig ugyanúgy mar, mint öt éve, mikor először láttam VHS-en.
Amélie csodálatos élete Nem mindennapi szerelmi történet, amely egyenként is szívmelengető karakterdrámák tucatjával csal könnyet a legkeményebb arcokra is. A zseniális muzsika, a szellemes narráció és a keserédes, kissé groteszk képi világ bármikor elvarázsol.
Pitch Black Ritkaságszámba megy a filmes toplistákon, szar az imdb-átlaga, fanyalogják a kritikusok. Objektíven olcsó Alien-klón, kaptafa túlélő-horror. Szubjektíven igazi hangulatbomba, mocskos scifi-legenda, a Héraklész-mítosz modern verziója. Riddick az ősi maszkulinitás rég elfeledett prófétájaként semmiből jön és semmibe tart, semmiben és senkiben nem hisz és nem vezérli más, csak a túlélési ösztön.
In Burges Az utóbbi évtized legjobb hangulatfilmjében Tarantino-i ihletésű gengszterek filozofálnak életről, halálról, bűnről és bűnhődésről, miközben egy város szépen lassan szimbólummá érik. Fekete humor, zseniálisan neurotikus Collin Farrel és a véla-szépségű Clémence Poésy Bruges színházhangulatú díszleteivel és feledhetetlen zoingoramuzsikával társítva. Megunhatatlan.
vmiki88
2009. október 21. 19:37
QUOTE(Ante @ Oct 21 2009, 07:35 PM)

Jurassic Park Chrichton és Spielberg szűk két órára ismét visszahozta a dinoszauruszokat az élők sorába - mindenfajta értelemben. A valaha készült leghangulatosabb, legjobban felépített expedíciós kalandfilm, amely jó időre beemelte az őshüllőket a modern ember legendáriumába.
A franc el is feledkeztem róla.

Már rég láttam, újra meg kéne nézni
grasslover
2009. október 21. 19:47
QUOTE(Ante @ Oct 21 2009, 08:35 PM)

Pitch Black Ritkaságszámba megy a filmes toplistákon, szar az imdb-átlaga, fanyalogják a kritikusok. Objektíven olcsó Alien-klón, kaptafa túlélő-horror. Szubjektíven igazi hangulatbomba, mocskos scifi-legenda, a Héraklész-mítosz modern verziója. Riddick az ősi maszkulinitás rég elfeledett prófétájaként semmiből jön és semmibe tart, semmiben és senkiben nem hisz és nem vezérli más, csak a túlélési ösztön.
Ja, a piccsblekk rohadt jó. Jól bánik a sötéttel, kellemes az atmoszféra, jó az alapszitu, betegek a karakterek és még Dieselnek is jobban áll ez a szökött fegyenc style, mint a gyorsulási bajnok

De hogy a folytatás mekkora egy elcseszett ziccer...
Ante
2009. október 21. 19:59
QUOTE(grasslover @ Oct 21 2009, 07:47 PM)

Ja, a piccsblekk rohadt jó. Jól bánik a sötéttel, kellemes az atmoszféra, jó az alapszitu, betegek a karakterek és még Dieselnek is jobban áll ez a szökött fegyenc style, mint a gyorsulási bajnok

De hogy a folytatás mekkora egy elcseszett ziccer...
Az írók/rendező szépen beletrafáltak az első résznél, és teljesen nyilvánvalóan gőzük se volt, hogy az miért is működött. A második rész... borzalmas... Riddickből fúria lett, a szárnyas lényekből gonosz birodalom, a mocskos cyberpunk világból meg valami olcsó, epikus fantasy badarság... Szégyen.
grasslover
2009. október 21. 20:07
QUOTE(Ante @ Oct 21 2009, 08:59 PM)

Az írók/rendező szépen beletrafáltak az első résznél, és teljesen nyilvánvalóan gőzük se volt, hogy az miért is működött. A második rész... borzalmas... Riddickből fúria lett, a szárnyas lényekből gonosz birodalom, a mocskos cyberpunk világból meg valami olcsó, epikus fantasy badarság... Szégyen.
Végig se bírtam nézni a másodikat

De tényleg, ebben a második részben megismert világban csak egy olcsó spinoff lenne a Pitch Black...szóval ha ekkora nagy epic fasságot kellett köré keríteni, akkor az első rész tettei semmit se érnek, egy kényelmetlen délután csak a fehéren csillogó szemében
Thunderstick_is_not_dead
2009. október 21. 20:23
Megjelenésük sorrendjében:
A Clockwork Orange (1971)
The Deer Hunter (1978)
Stalker (1979)
The Shining (1980)
Blade Runner (1982)
Jacob's Ladder (1990)
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Starship Troopers (1997)
The Beach (2000)
28 Days Later... (2002)
Kalti
2009. október 22. 17:33
10 kedvencet összeszedni ? Mission impossible, nemrég csak úgy unalomból gondolatban végigszaladtam a legnagyobb hatású filmeken, amelyekhez életemben szerencsém volt, úgy 60-70 filmnél álltam meg, de messze nem volt teljes a lista, és kb. mindegyik ugyanolyan eséllyel pályázna a top10-be.
Talán megpróbálom, de erősen törni kell a fejemet, főleg hogy milyen szempontok szerint válogassak.
csecsetkathorvald
2009. október 22. 18:01
QUOTE(Kalti @ Oct 22 2009, 05:33 PM)

10 kedvencet összeszedni ? Mission impossible, nemrég csak úgy unalomból gondolatban végigszaladtam a legnagyobb hatású filmeken, amelyekhez életemben szerencsém volt, úgy 60-70 filmnél álltam meg, de messze nem volt teljes a lista, és kb. mindegyik ugyanolyan eséllyel pályázna a top10-be.
Talán megpróbálom, de erősen törni kell a fejemet, főleg hogy milyen szempontok szerint válogassak.
Én kíváncsi vagyok rá.
Kalti
2009. október 22. 19:07
QUOTE(csecsetkathorvald @ Oct 22 2009, 06:01 PM)

Én kíváncsi vagyok rá.
Lehet, hogy két listát csinálok, egyet azoknak a filmeknek, amiket bármikor, bármennyiszer, bármilyen hangulatban meg tudok nézni, a másikba olyan alkotások kerülnének, amelyet nem néz meg minden héten az ember, lehet hogy konkrétan csak egyszer láttam, de akkor maradandó nyomot hagyott bennem, még így is piszkosul nehéz feladat...
_z0LEe_
2009. október 22. 19:14
- Donnie Darko
- Amerikai pszichó
- forrest gump
- hívatlan vendég
- hetedik
- egy csodálatos elme
- kegyetlen játékok
- oroszlánkirály
- harcosok klubja
- vándorló palota
Kalti
2009. október 23. 15:29
Remélem nem haragszotok, hogy kicsit csaltam, két lista lett, az is 16-16 filmmel (egyszerűen ennél jobban nem tudtam leszűkíteni

) mindig nehezen boldogulok ezekkel a listákkal.
Az elsőn azok a filmek szerepelnek, amelyeket képtelen vagyok megunni, mindegyiket kismilliószor láttam, örökre a szívemhez nőttek. Úgy vélem túl nagy meglepetést nem okozok, nagyrészt egybevág a többség kedvenceivel (régebbi listából másoltam ki, azért van minden ilyen pedánsan feltüntetve

):
A nyolcadik utas: A Halál (Alien, Ridley Scott, 1979)
Amerikai szépség (American Beauty, Sam Mendes, 1999)
Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)
Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994)
Hair (Milos Forman, 1979)
Harcosok klubja (Fight Club, David Fincher, 1999)
Hetedik (Se7en, David Fincher, 1995)
Kávé és cigaretta (Coffee and Cigarettes, Jim Jarmusch, 2003)
Kill Bill (Quentin Tarantino, 2003)
Mátrix (The Matrix, Andy Wachowski – Larry Wachowski, 1999)
Oldboy (Park Chan-wook, 2003)
Ponyvaregény (Pulp Fiction, Quentin Tarantino, 1994)
Száll a kakukk fészkére (One Flew Over The Cuckoo’s Nest, Milos Forman, 1975)
Terminátor 2 (Terminator 2 - Judgement Day, James Cameron, 1991)
Tizenkét dühös ember (12 Angry Men, Sidney Lumet, 1957)
Vissza a jövőbe (Back To The Future, Robert Zemeckis, 1985)
A másik csoportba életem legnagyobb hatású filmjei tartoznak, melyeket lehet, hogy nem láttam egynél többször (persze akadnak kivételek), de az az egy alkalom is elég volt, hogy soha többet ne tudjam kitörölni őket az emlékezetemből. Az a tipikus ülsz döbbent csendben, és alig bírsz magadhoz térni az érzelmi sokkból állapot.
2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, Stanley Kubrick, 1968)
Az élet nélkülem (My Life Without Me, Isabel Coixet, 2003)
Az ötödik pecsét (Fábri Zoltán, 1976)
Derzsu Uzala (Akira Kurosawa, 1975)
Idióták (Idioterne, Lars von Trier, 1998)
Lorenzo olaja (Lorenzo’s Oil, George Miller, 1992)
Mechanikus narancs (A Clockwork Orange, Stanley Kubrick, 1971)
Mielőtt lemegy a Nap (Before Sunset, Richard Linklater, 2004)
Országúton (La Strada, Federico Fellini, 1954)
Őszi szonáta (Höstsonaten, Ingmar Bergman, 1978)
Schindler listája (Schindler’s List, Steven Spielberg, 1993)
Solaris (Andrej Tarkovszkij, 1972)
T
avasz, nyár, ősz, tél … és tavasz (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom, Kim Ki-duk, 2003)
Tükör által homályosan (Sasom i en spegel, Ingmar Bergman, 1961)
Úrvacsora (Nattvardsgästerna, Ingmar Bergman, 1963)
Werckmeister harmóniák (Tarr Béla, 2000)
Cortez_Corleone
2009. október 24. 12:51
A Keresztapa: mert számomra ez a nagy betűs FILM, bravúros színészekkel, nagyon jó forgatókönyvvel és rendezéssel.
Harcosok klubja: mert az ezredforduló legerősebb és legelgondolkodtatóbb filmje.
Korcs szerelmek: mert a megtekintése után átértékeltem a dráma fogalmát.
Tavasz, nyár, ősz, tél... és megint tavasz: mert Kim Ki-Duknál senki se vitte jobban a vászonra az emberi élet természetét.
A tökéletes trükk: mert akárhányszor végignézem, mindig találok benne újdonságot.
Ollókezű Edward: mert ez a legszerethetőbb és legjobb Tim Burton-mese.
Csillagpor: mert a teljes játékidőre újra kisgyereket varázsol belőlem.
Mátrix: mert a pörgős akciófilm felszíne alatt egy sokkal nyomasztóbb és gondolkodósabb film lapul.
A faun labirintusa: mert padlóra tett sok időre.
A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége: mert bármennyire is állítom, hogy a könyvhöz soha nem érhet fel, talán ezt a filmet láttam legtöbbször életemben, és máig szívesen nézem újra.
-moki-
2009. október 24. 15:51
1.: Se7en
2.: Dr. Caligari
3.: The Silence of the Lambs
4.: M, murderer among us.
5.: Irréversible
6.: Citizen Kane
7.: Casablanca
8.: Clockwork Orange
9.: Lost Highway
10.: The Coast Guard