QUOTE(a880120 @ Nov 4 2009, 02:48 AM)

Pár hete azon morfondírozom, hogy a (főleg amerikai) filmeknek mitől olyan tetű nagy a költségvetése. (egyébként van olyan oldal, ami részben ezzel is foglalkozik? Imdb-n nincs ilyen

) Szóval belemerültem egy kicsit a témában, és olyan meglepő dolgokak láttam, hogy:
Superbad: 20 millió $
Amerikai Pite: 10 $, folytatásai még többe kerültek
De mi az isten ilyen drága bennük? A sztár színészek? A félelmetes reklámhadjáratok? A CGI? Mi a fac emésztett fel a Pitében ennyibe? 2 milliárd forintot?
Miért kerül 15 millióval többe a Superbad (talán Rogen gázsija az egyetlen, ami igazán megnyomja, talán), mint a döbbenetes látványú Moon?
Egy only dvd-s termék miért kerül 10 millióba, mikor a bevétele meg sem közelíti? Egyáltalán miért kell olyan filmet csinálni, ami nyilvánvalóan szar, és kutyát sem érdekel?
Teljesen laikusként kérdem, elképedve... miért? Tényleg nem értem, és nem kérdőjelezem meg, azt, hogy ennyibe kerülnek, de nem tudom mi kerül ennyibe benne.
Ezen már én is agyaltam:
- Hát a sztárfizuk alapból leakasztanak jó néhány milliót.
- A felszerelés, technika bérlése se lehet olcsó többhetes forgatásra.
- Egy min. 100 fős stábbal is számolni kell, akiknek a fizetése mondjuk egy kéthónapos forgatással számolva 500 e - 1 M $ között mozoghat.
- A díszletek felépítése, díszletfalvak bérlése, stúdióbérlés, munkálatok, pirotechnika stb.
- Az utómunkálatok, pirotechnika, CGI is felemészthet jópár millát hardver, szoftver, fizuval együtt
- Zene, hangstúdió fizuval, technikával együtt
- Plussz, a legdurvább ugye a promóciós kampány, ami pölö nyilván a Superbadnél jóval nagyobb fókusz volt, mint a Moonnál, ez világszinten több 10 millát is elvihet
De ha az ember megnéz egy olyan werket, mint a
Jurassic Parkét, ahol 5 méteres robot-T-Rexet építettek egy darab jelenet kedvéért, és 93-as technológiával, hangversenyteremnyi számítógépszobákban készült a CGI, akkor már azon csodálkozik, hogy hogy jöttek ki belőle ilyen olcsón.
Arról nem is beszélve, hog még a legalapabb szegálos B-filmekben is gallyra vágnak néhány Ferrarit, és felrobbantanak néhány családi házat.