IDÉZET(OG @ 2011. május 17. 12:42)

Ezt én sem értem, miért olyan nagy "vasziszdasz" a 3D-ben megnézni egy filmet? Már vagy 100 éves(!) technológia az egész (a kék-piros cuccos). Meg pár évvel ezelőtt is rengeteg olyan film volt ami 3D-ben lehetett megtekinteni, most meg ez folyik a csapból is...
A technika régi, de ennyire CGI-vel rádolgozni és IMAX-ra tervezni filmeket csak néhány éves találmány. Régen is volt durvább moziforradalom a hetvenes években, volt próbálkozás panoráma-vásznakkal (4 vetítőből érkezik a vászonra a film, volt 1 vagy 2 ilyen kísérleti moziterem, készült rájuk 2-3 film, azt annyi); a 3D is nagyon divatossá vált - csak ugye a kamerára fröccsenő vér, a fénytörések, a Matrix/Bullett Time effekt, a konkrétan 3D-re tervezett filmek ideje most jött el. Biztos vagyok benne amúgy én is, hogy 5 év nem kell és simán visszatérnek a 2D-hez, úgyis a retro a menő már több mint egy évtizede akkor miért pont a filmvetítés fejlődne tovább? Szerintem hamarosan divat lesz újra a 8 mm-es film (művészkörökben mai napig kiemelt szinten van), vissza fog térni nagy tömegben a fekete-fehér (ezzel talán újra beköszön a noir is) és esetleg a 70-es évekre jellemző kopottas filmminőség (kb mint a Rodriguez/Tarantino Grindhouse filmekben, csak talán nem annyira giccsesen). Divatok ezek, aztán mégis minden visszatér...én csak azt sajnálom, hogy Franciaország kivétel nyugaton már nem készítenek egyáltalán RAJZfilmeket, mert a beszélő, szőrös CGI állatkák teljesen átvették a mezőnyt - remélem, ez is csak egy időszakos hóbort a filmkészítőktől...