Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: A tűz és jég dala
GameStar Fórum > :: MÁSVILÁG :: > Könyv
Oldalak: 1, 2
m00dy
Gondoltam megérdemel külön topikot ez a regénysorozat. Én még csak a 3. kötetnél járok, de ugyan olyan jó mint az előző részek, ha nem jobb...
Egyébként a nemrégiben kiadott 5. kötetet olvassa már valaki?
Cortez_Corleone
Volt már korábban GRRM topik, ki is halt. Most mondjuk az HBO sorozat miatt elmainstreamesedett a könyv is, talán most tovább fog élni.

Olvastuk már többen is a fórumról, röviden-tömören nem ér fel a korábbi részekkel, sok benne a filler, kezdem úgy érezni, hogy kicsúszik a történet Martin kezei közül, de ne legyen igazam. Cirka újabb 4-5 évet kell várni az újabb könyvre, addig még magára találhat biggrin.gif
m00dy
Nekem egyre több ismerősöm olvassa. Igen, a sorozat miatt valószínű smile.gif Mondjuk én nem láttam a sorozatot, azt sem tudtam, hogy lesz mikor elkezdtem olvasni biggrin.gif
Egyébként nekem Tyrion és Jamie egyszer szimpibb. Tudom, hogy egy kö**ög (legalább is nekem eddig ez jött le biggrin.gif), de akkor is.
Sam22
Hétfőn ejtem meg az utat a könyvesboltba a remekművekért biggrin.gif
tenderlumpling
Én akartam egy újraolvasást, de untam valamiért. Áttértem a Way of Kingsre Sandersontól biggrin.gif
m00dy
mennyi idő kb mire lefordítanak egy részt, és kiadnak? 1-2 év?
Cortez_Corleone
IDÉZET(m00dy @ 2012. január 29. 11:39) *

mennyi idő kb mire lefordítanak egy részt, és kiadnak? 1-2 év?

Májusra elvileg kész lesz a DDW fordítása. De amúgy tök mind1, mert a következőre úgyis 5 évet várunk, szóval majdnem mindegy, hogy mikorra készül el a magyar változat biggrin.gif
-Gio-
4. kötet elején vagyok. Picit szerintem alábbhagyott a remeklés. A 2-3. kötetet nagyon élveztem. Tág volt, tele történésekkel és váratlan mozdulatokkal. De aztán a 4. picit nekem fura. Kihalnak a szereplők, helyükre meg újak érkeznek, akikkel egyelőre nem szimpatizálok úgy, mint eddig.
Viszont a Dorne-i szálat érdekesnek tartom.
Hor1
Én is a 4. elején járok, elég fura, hogy nincs
Tyrion, Jon, Dany
meg eddig nem is rántott be mint az előzők, de azért bejön így is nagyon. smile.gif
Jaimet már ez előzőben is megkedveltem,
így Joff halála után viszont Cersei lett az első számú hullajelöltem. biggrin.gif
gebali1991
Ötödik kötet első száz-százötven oldalánál járok, és mostanában motoszkál a fejemben, hogy mi a baj a regényekkel: sokkal jobban hajaz egy történelmi regényre, mint egy olyanra, ami egy sztorit akar elmesélni. Ezalatt azt értem, hogy van egy csomó szál, ami elindul, tart valahová, majd nem lesz belőle semmi, vagy úgy ér véget, hogy semmi érdemlegeset nem tett hozzá a sztorihoz. Olyan, mintha csak történtek volna egymás után a dolgok, hozzáteszem gyorsan, teljesen logikusan és következetesen, de amikor az ember fiction-t olvas, akkor nem ezt várja, hanem hogy (ezt pont most tanultam tongue.gif) minden történés a sztoriban a végpont felé mutat és elősegíti a továbbhaladást. Kivéve ugye az epizódok, de Martin olyan 2-300 oldalas epizódokat rak a regényekbe, ami már sok. Példának tudom mondani (Varjak lakomája nagyon enyhe spoilerek:)
Brienne egész negyedik kötetes megjelenését, vagy gyakorlatilag mindent, ami Braavosban történik (bár az Arya-szálnak még nincs vége), illetve minden második dolgot, ami Dany-vel történt (oké, jellemfejlődés, de akkor is sok).
Olvasás közben más példák is eszembe jutnak, de most hirtelen nem ugrik be több. Majd még írok, stay tunned biggrin.gif.
Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon
A negyedikkel én is lassabban haladtam, hiányoltam
Tyriont
, de mire eljutottam ehhez a kötethez,
Jaime
karakterét nagyon megkedveltem, szóval nem volt rossz. Az meg, hogy nincs
Dany
külön öröm, mert az ő fejezeteit mindig nyögvenyelősen olvastam, nem tud érdekelni valahogy, pedig fő karakter.

Az említett levegőben lógó szálak nekem meg tetszenek, mert nem lehet tudni, hogy hosszabb távú új szereplőt kapunk, vagy csak egy random történést olvasunk. Számomra sokkal élvezetesebb a regény ezekkel a kis kitérőkkel, természetesebbnek, frissebbnek hat, és tényleg egy világot ír le, nem csak a fő karakterek által érintett szeletét.
Real013
3. könyv eleje, én eddig tökéletesen elégedett vagyok:)
m00dy
nem olvastam a spoiler részt mert nem tartok a 4. kötetnél biggrin.gif de én catelyn részeit olvasom nyögdécselve. annyira unalmas karakter számomra, hogy az hihetetlen... meg azt nem szeretem, mikor a házakat sorolják. kb ugyan annyira utálom az iylen részeket, mint a harry potterben a kviddics meccseket biggrin.gif
gebali1991
Gondoltam beírom ide is, FONTOS annak, aki NEM olvasta a 3. kötetet: el ne olvassátok a negyedik könyv hátulján az ismertetőt, mert ordas nagy spoiler van benne, az egész könyvsorozat egyik legnagyobb csavarját lövik le benne. Szerencsére nekem nem szokásom a borítót olvasgatni, de jópáran szentségeltek a környezetemben miatta. smile.gif

Szerk: netes rendelésnél is ezt szokták kiírni ismertetőnek, szóval ott is óvatosan.
aluminiumtrioxid
IDÉZET(Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon @ 2012. január 30. 19:26) *

Az említett levegőben lógó szálak nekem meg tetszenek, mert nem lehet tudni, hogy hosszabb távú új szereplőt kapunk, vagy csak egy random történést olvasunk. Számomra sokkal élvezetesebb a regény ezekkel a kis kitérőkkel, természetesebbnek, frissebbnek hat, és tényleg egy világot ír le, nem csak a fő karakterek által érintett szeletét.

Általában én is így vagyok vele, az ötödikben viszont valamiért kimondhatatlanul irritált hogy hótt lényegtelen mellékszereplők kalandjain kell végigszenvednem magam (mondjuk ebben az is közrejátszott, hogy most a fontosabb szereplők fejezetei iselég nyögvenyelősek lettek). Kit érdekelnek ezek a senkik, akikről kilométerekről ordít, hogy a könyv végére a háromnegyedük halott lesz? biggrin.gif
A negyedikről meg annyit, hogy első olvasásra a dorne-i szál el sem jutott a tudatomig...
Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon
Az ötödiket még nem olvastam, szóval lehet én sem fogom könnyen venni, eddig mindenki "csalódott" benne.
-Gio-
Ha az "Ijfú Farkas halott" sorra gondolsz hát én már a 2. kötetnél lazán belenéztem, mikor rendeltem őket... Egyszerűen nevetséges, hogy ilyen spoilert tesznek egy ismertetőbe. Ettől függetlenül nagyon meglepett, hogy Freyek ölik meg Robbot.
gebali1991
IDÉZET(-Gio- @ 2012. január 31. 8:07) *

Ha az "Ijfú Farkas halott" sorra gondolsz hát én már a 2. kötetnél lazán belenéztem, mikor rendeltem őket... Egyszerűen nevetséges, hogy ilyen spoilert tesznek egy ismertetőbe. Ettől függetlenül nagyon meglepett, hogy Freyek ölik meg Robbot.

Igen, arra gondolok smile.gif.
grasslover
Ma végeztem a harmadik könyvvel, eddig messze ez volt a legjobb "rész". Elképesztő bátor fordulatok, egyszerűen letehetetlen. Igyekeztem minél tovább húzni (utóbbi 200 oldalt csak munkahelyen olvastam, hogy ott jobban teljen az idő), de végül ma csak elértem az epilógus végére.

Sajnálattal hallom, hogy visszaesésről szólnak a vélemények, nagyon nem örülök ennek...azt hittem, hogy Martin azért bővítette ki az eredeti tervek szerinti trilógiát, mert annyi ötlete volt, és akkor most meg kiderül, hogy mégis csak kicsúszik a kezei közül? Szomorú.

Az előzmény novellákat/képregényeket érdemes elolvasni? Nem tudom mikor szerzem be a Varjak Lakomáját, nem rontja az élményt ha az előtt olvasom el őket?
m00dy
vannak előzmény novellák, képregények? nem is tudtam. azok le vannak fordítva?
grasslover
IDÉZET(m00dy @ 2012. január 31. 19:58) *

vannak előzmény novellák, képregények? nem is tudtam. azok le vannak fordítva?

A Kóbor Lovag képregény megjelent magyarul is, Alexandrában pl mindig látok belőle.

Azt tudom, hogy sok-sok évvel a Trónok Harca előtt játszódnak mind; gondolom a regényekben felbukkanó, ősi westerosi lakókról szóló történetekre hajazó kis kalandtörténetek.

IDÉZET(m00dy @ 2012. január 30. 20:55) *

nem olvastam a spoiler részt mert nem tartok a 4. kötetnél biggrin.gif de én catelyn részeit olvasom nyögdécselve. annyira unalmas karakter számomra, hogy az hihetetlen... meg azt nem szeretem, mikor a házakat sorolják. kb ugyan annyira utálom az iylen részeket, mint a harry potterben a kviddics meccseket biggrin.gif

A házakat sorolják? Nekem kifejezetten bejönnek a házak, és a hozzájuk tartozó szokások, ellentétek, jelszavak, hozzáállások. A Lannisterek pl mennyire különböznek a Starkoktól, vagy a Greyjoyoktól...ezek baromi sokat hozzátesznek a világ összetettségéhez.

A Frey-ek amúgy tiszta magyarok, nekem az jött le...
Cortez_Corleone
IDÉZET(grasslover @ 2012. január 31. 18:34) *

Az előzmény novellákat/képregényeket érdemes elolvasni? Nem tudom mikor szerzem be a Varjak Lakomáját, nem rontja az élményt ha az előtt olvasom el őket?

Nem sok kapcsolódási pont van a regénysorozat és a Dunk/Egg novellák között (és ha valahogy utal is rá Martin a könyvekben, az inkább színesíti az adott jelenetet, mint érdemben hozzátenne), szóval olvasd nyugodtan, lelőni semmit nem fog a következő részekre vonatkozóan smile.gif
Egyébként szerintem alapvetően más Martin stílusa a novellákban, nekem pl. se a Kóbor lovag, se a Sworn Sword nem jött be annyira, mint a sorozat bármelyik kötete, sokat ne várjatok tehát tőlük... Ha valaki a harmadikat megtalálja valahol a neten, akkor legyen már szíves dobjon egy PM-et, nekem még nem volt szerencsém hozzá.
aluminiumtrioxid
IDÉZET(Cortez_Corleone @ 2012. január 31. 19:29) *

Egyébként szerintem alapvetően más Martin stílusa a novellákban, nekem pl. se a Kóbor lovag, se a Sworn Sword nem jött be annyira, mint a sorozat bármelyik kötete, sokat ne várjatok tehát tőlük...

Egyetértek, csak a Kóbor lovag volt meg, de az kifejezetten lapos...
m00dy
IDÉZET(grasslover @ 2012. január 31. 19:09) *

A Kóbor Lovag képregény megjelent magyarul is, Alexandrában pl mindig látok belőle.

Azt tudom, hogy sok-sok évvel a Trónok Harca előtt játszódnak mind; gondolom a regényekben felbukkanó, ősi westerosi lakókról szóló történetekre hajazó kis kalandtörténetek.
A házakat sorolják? Nekem kifejezetten bejönnek a házak, és a hozzájuk tartozó szokások, ellentétek, jelszavak, hozzáállások. A Lannisterek pl mennyire különböznek a Starkoktól, vagy a Greyjoyoktól...ezek baromi sokat hozzátesznek a világ összetettségéhez.

A Frey-ek amúgy tiszta magyarok, nekem az jött le...

én arra gondolok, mikor pl csaták előtt elkezdi több oldalba szedni azt, hogy ilyen meg olyan zászló, meg ennek ez a ház jele stb. nem tudom. ez valahogy engem hidegen hagy. pár perc múlva már úgysem fogok ezekre a kis házakra emlékezni.
M3LK0R
IDÉZET(m00dy @ 2012. január 31. 21:49) *

én arra gondolok, mikor pl csaták előtt elkezdi több oldalba szedni azt, hogy ilyen meg olyan zászló, meg ennek ez a ház jele stb. nem tudom. ez valahogy engem hidegen hagy. pár perc múlva már úgysem fogok ezekre a kis házakra emlékezni.

Akkor olvass Salvatore-t troll.gif

Fura minél többen olvassák annál több a negatív kritika, emlékszem amikor még régen elolvastam az első kötetet fórumos ajánlásra akkor az a maréknyi ember aki olvasta csak dícsérni tudta, alig vártam ,hogy megjelenjen a többi rész is magyarul, egymás után egy csomószor elolvastam és nem tudtam megunni biggrin.gif A leírások, a részletesség pont megfelelő, a történelem könyves embernek meg mondanám ,hogy olvassa el a Szilmarilokat, akkor rájön ,hogy nem biggrin.gif Az ötödik kötettel még mindig nem ismerkedtem pedig elég sokat vártam rá, a sok negatív kritika kicsit elrettent bár szerintem azt is bőven élvezni fogom, a probléma forrása szerintem az ,hogy van egy negyedik kötetünk amit szerintem még a történet közepének se nagyon lehetne tekinteni, ha azt vesszük, hogy mekkora események zajlanak, így elég kevés esélyt látok én is egy normális befejezésre (elméletileg 2 kötet van még rá, ha egyáltalán elkészülnek még..., bár két ilyen vaskos könyvbe sokminden belefér...)
gebali1991
IDÉZET(M3LK0R @ 2012. január 31. 23:28) *

Akkor olvass Salvatore-t troll.gif

Fura minél többen olvassák annál több a negatív kritika, emlékszem amikor még régen elolvastam az első kötetet fórumos ajánlásra akkor az a maréknyi ember aki olvasta csak dícsérni tudta, alig vártam ,hogy megjelenjen a többi rész is magyarul, egymás után egy csomószor elolvastam és nem tudtam megunni biggrin.gif A leírások, a részletesség pont megfelelő, a történelem könyves embernek meg mondanám ,hogy olvassa el a Szilmarilokat, akkor rájön ,hogy nem biggrin.gif Az ötödik kötettel még mindig nem ismerkedtem pedig elég sokat vártam rá, a sok negatív kritika kicsit elrettent bár szerintem azt is bőven élvezni fogom, a probléma forrása szerintem az ,hogy van egy negyedik kötetünk amit szerintem még a történet közepének se nagyon lehetne tekinteni, ha azt vesszük, hogy mekkora események zajlanak, így elég kevés esélyt látok én is egy normális befejezésre (elméletileg 2 kötet van még rá, ha egyáltalán elkészülnek még..., bár két ilyen vaskos könyvbe sokminden belefér...)

Lol, inkább próbáld meg nem keverni a történelmet és a mitológiát sleep.gif. A Szilmarilok monda, illetve eredettörténeteknek felel meg, a Tűz és Jég meg történelmi regénynek. wink.gif
anjunabeast
IDÉZET(m00dy @ 2012. január 28. 18:08) *

Nekem egyre több ismerősöm olvassa. Igen, a sorozat miatt valószínű smile.gif Mondjuk én nem láttam a sorozatot, azt sem tudtam, hogy lesz mikor elkezdtem olvasni biggrin.gif
Egyébként nekem Tyrion és Jamie egyszer szimpibb. Tudom, hogy egy kö**ög (legalább is nekem eddig ez jött le biggrin.gif), de akkor is.

arya mellett, nekem ők a kedvenc karaktereim.
szerintem egyikről se lehet kijelenteni, hogy ez mekkora "kö**ög". jamie tetteinek a miértjéről elég sok minden kiderül és ezáltal teljesen érthető lesz a cselekedeteinek a nagy része. tyrion pedig nem igazán tett rossz dolgot, őt egész egyszerűen csak a kinézete miatt állítják be gonosznak.

a harmadik könyvről:
a könyv legnagyobb spoilerébe sajnos én is belefutottam... azt a marhát, aki kitalálta, hogy mit írjanak a 4. hátuljára. fuu.png
oké, hogy az író meglépte ezt, még joffrey halálát is elfogadtam (annak még örültem is), de a végén a karakterek hullása már egy kicsit sok volt. valahogy az jött le az egészből, hogy egyre nagyobbat akar, hogy is mondjam, fingani a szerző, persze sikerült is neki azt aláírom.
az epilógus pedig már eléggé erőltetett volt, azt valahogy nem tudtam hova tenni, ettől eltekintve az embernek egy rossz szava se lehet rá. smile.gif
M3LK0R
IDÉZET(gebali1991 @ 2012. február 1. 0:42) *

Lol, inkább próbáld meg nem keverni a történelmet és a mitológiát sleep.gif. A Szilmarilok monda, illetve eredettörténeteknek felel meg, a Tűz és Jég meg történelmi regénynek. wink.gif

Akkor jó vagy, pont felfogtad a lényeget rolleyes.gif
grasslover
IDÉZET(anjunabeast @ 2012. február 1. 2:55) *

a harmadik könyvről:
a könyv legnagyobb spoilerébe sajnos én is belefutottam... azt a marhát, aki kitalálta, hogy mit írjanak a 4. hátuljára. fuu.png
oké, hogy az író meglépte ezt, még joffrey halálát is elfogadtam (annak még örültem is), de a végén a karakterek hullása már egy kicsit sok volt. valahogy az jött le az egészből, hogy egyre nagyobbat akar, hogy is mondjam, fingani a szerző, persze sikerült is neki azt aláírom.
az epilógus pedig már eléggé erőltetett volt, azt valahogy nem tudtam hova tenni, ettől eltekintve az embernek egy rossz szava se lehet rá. smile.gif

(Nekem az első könyv óta Arya a kedvenc karakterem sleep.gif)

Masszív harmadik könyv spoiler:

A halálnemeken én nem éreztem, hogy erőltetett lenne, vagy, hogy túl sokat akarna elénk tolni az író (tudod: Valar Morghulis biggrin.gif). Még mintha játszadozott is volna vele: "na, ennyi halál után mit gondoltok, Tyrion is bevégzi? Úgyis megnyeri a harcot a dorne-i herceg...vagy mégsem? biggrin.gif" Na szóval ezek erősen rájátszanak az olvasóra. A legjobban a könyvben a Vén Medve Mormont halálát sajnáltam - a Falon és azon túl folyó események jönnek be a legjobban, komolyan mondom ha csak ez az egy szál lenne a könyvben, már akkor letehetetlenné válna a számomra, pedig csak ez csak egy kis falat az óriási trónviszályok meg akár a tengeren túli Targaryen támadáshoz képest; és ebből a Falas közegből is messze Mormont volt a legszimpatikusabb fickó. Aemon mester is jó arc, vagy Bánatos Edd, tetszik az összetartásuk. Még ha Jon néha annyira nem is szimpatikus, de talán pont ezzel érzem magamhoz a legközelebb.

A legjobban Lord Tywin halálán lepődtem meg, Tyrion bosszúja zseniális volt biggrin.gif. A kis rohadék tudja, hogy kell a tápláléklánc aljáról a csúcsra küszködni: a fejezet elején még a kivégzőit várja, majd a végére megöli a Király "Segítőjét", aki nem mellesleg az apja is volt egyben biggrin.gif.
M3LK0R
IDÉZET(grasslover @ 2012. február 1. 10:16) *

A halálnemeken én nem éreztem, hogy erőltetett lenne, vagy, hogy túl sokat akarna elénk tolni az író (tudod: Valar Morghulis biggrin.gif). Még mintha játszadozott is volna vele: "na, ennyi halál után mit gondoltok, Tyrion is bevégzi? Úgyis megnyeri a harcot a dorne-i herceg...vagy mégsem? biggrin.gif" Na szóval ezek erősen rájátszanak az olvasóra. A legjobban a könyvben a Vén Medve Mormont halálát sajnáltam - a Falon és azon túl folyó események jönnek be a legjobban, komolyan mondom ha csak ez az egy szál lenne a könyvben, már akkor letehetetlenné válna a számomra, pedig csak ez csak egy kis falat az óriási trónviszályok meg akár a tengeren túli Targaryen támadáshoz képest; és ebből a Falas közegből is messze Mormont volt a legszimpatikusabb fickó. Aemon mester is jó arc, vagy Bánatos Edd, tetszik az összetartásuk. Még ha Jon néha annyira nem is szimpatikus, de talán pont ezzel érzem magamhoz a legközelebb.

A legjobban Lord Tywin halálán lepődtem meg, Tyrion bosszúja zseniális volt biggrin.gif. A kis rohadék tudja, hogy kell a tápláléklánc aljáról a csúcsra küszködni: a fejezet elején még a kivégzőit várja, majd a végére megöli a Király "Segítőjét", aki nem mellesleg az apja is volt egyben biggrin.gif.

Igen, a Falon túli eseményekről sajnos elég kevés szó esik végig, de így erősebb lesz a hatása annak ,hogy mit fog kiváltani a délen harcolókból amikor ráébrednek ,hogy mi is történik északon (mert ugye nem vették túl komolyan, mondjuk az események miatt ez így logikus), bár ez még sok dologtól függ, remélem nem lesz elszúrva a történet.

Tyrion nekem is kedvenc, féltem ,hogy a sorozatban nem tudják azt kihozni belőle amit a könyvben de kellemesen csalódtam smile.gif Talán megkaptuk az első olyan könyvadaptációt ami jó is? biggrin.gif
gebali1991
IDÉZET(M3LK0R @ 2012. február 1. 10:56) *

Akkor jó vagy, pont felfogtad a lényeget rolleyes.gif

Én igen, biztos te is. smile.gif

IDÉZET(grasslover @ 2012. február 1. 11:16) *

Nekem valahogy annyira nem jönnek be a Falon túli események, egyedül az tetszett, amikor bemutatta az északi hadat óriásostul mamutostul biggrin.gif. Kicsit úgy érzem, hogy szándékosan homályban akar minket tartani Martin az északi dolgokkal kapcsolatban, és azokban a fejezetekben mindenki rébuszokban beszél, Jon meg még véletlenül sem azt kérdezi, amit kéne unsure.gif (ez ilyen Lostos betegség biggrin.gif). Engem mindig jobban lekötöttek a Királyvárban zajló események, illetve a Lannisterek fejezetei.
anjunabeast
IDÉZET(grasslover @ 2012. február 1. 10:16) *

lehet rosszul fogalmaztam. azon akadtam ki, hogy a könyv első felében szinte alig történik valami, aztán azzal az esküvővel pedig megindul a lavina és sorra hullanak el a szereplők (azt is lehetne mondani, hogy pont ez indította el a dolgot, de ez nem igaz). soknak azt éreztem, hogy rengetegen meghaltak, ezért volt az enyhén negatív kritika.
a falon túli eseményeknek pedig remélem még lesz folytatása, nagyobb terjedelemben is, mert a beharangozott holtak elleni küzdelem még nem igazán történt meg. smile.gif

ez pedig, ha volt már akkor bocs:
http://imageshack.us/photo/my-images/269/w...otherinlaw.jpg/
elképesztő módon jól sikerült. biggrin.gif

grasslover
IDÉZET(anjunabeast @ 2012. február 2. 1:51) *

lehet rosszul fogalmaztam. azon akadtam ki, hogy a könyv első felében szinte alig történik valami, aztán azzal az esküvővel pedig megindul a lavina és sorra hullanak el a szereplők (azt is lehetne mondani, hogy pont ez indította el a dolgot, de ez nem igaz). soknak azt éreztem, hogy rengetegen meghaltak, ezért volt az enyhén negatív kritika.
a falon túli eseményeknek pedig remélem még lesz folytatása, nagyobb terjedelemben is, mert a beharangozott holtak elleni küzdelem még nem igazán történt meg. smile.gif

ez pedig, ha volt már akkor bocs:
http://imageshack.us/photo/my-images/269/w...otherinlaw.jpg/
elképesztő módon jól sikerült. biggrin.gif

Háát...

Van ott azért elrejtve egy kis bizsergető információ, miszerint Stannis királytól származó vért áldozott fel a tűznek, hogy három király meghaljon. Ők mind meg is haltak a könyv során. Hogy volt-e köze hozzá, hogy tényleg Melisandre közbenjárásának köszönhető, az nem biztos (Aemon mester feltűnő nyomozgatása a lángoló karddal kapcsolatban pedig azt segített megértetni velünk, hogy Stannis talán egy hamis prófétát követ, esetleg a R'Hollorral ellentétben pont a Sötétség Urát...).

Ha pedig csak az a három szereplő, a három király hal meg, az eléggé lekicsinyítette volna a világ realisztikusságát (egyúttal a szereplőknek gyanakodásra adna okot, hogy miért csak az a három, igen jól őrzött ember hullik el?). Középkori hely, nagyon sérülékenyek az emberek, ráadásul többszörös háborús idők, trónviszályok, családon belüli árulás...érthető, hogy így hullanak a szereplők. Bátor húzás is emellett, nem nagyon ismerek még egy olyan szerzőt, aki ilyen bátran lehúzza a WC-n akár a közönség által kedvelt karaktereket is.

A holtak elleni küzdelem pedig apránként épül: valószínűnek tartom, hogy a trónért folyó harc igen csúnyán a semmibe fog veszni, ha lesz egy közös ellenség. Ezt Daenerys-nek is fejtegették (talán Ser Jorah), hogy ha átér Westerosra, még ott érdemes lenne megnyerni az ottani embereket, de nem mindegy hogy rabszolga sereggel, vagy kolduskirályként, vagy sárkányokkal teszi. Szerencsétlen Dany mire átér nyugatra, vagy nem lesz már mit elfoglalnia, mert a Fal leomlik és még Dorne is befagy, vagy könnyű dolga lesz mert a Mások elvégzik helyette a tisztogatást.

Amit nem értek: ez az évszakolás akkor hogy is működik? Az élők közötti béke (esetleg harmónia?) magával hozza egyfajta mágikus úton a jó időt és mindez addig fenn marad, amíg háborús idők nem érkeznek? Vagy minden, akár emberek között vívott háborút is "Télnek" bélyegeznek, függetlenül attól, hogy ugyanolyan nyárias idő van? Nem feltétlenül értem, hogy mire használják ezt a szószerkezetet (esetleg a magyar fordítás rontja ezt el).
Öreg Nan mesélte, hogy ha jön a nagy Tél, akkor milyen hideg van, a várakban is érezni a hideget (a Falon túl mondták,hogy ha a Mások jönnek akkor sokkal hidegebb van, csak nem tudni hogy a Mások hozzák azt vagy ha hideg van akkor jönnek egyúttal a Mások is) és nincs az a prém ami megóvna. Viszont állítólag ezer éve nem láttak már Mást az első könyvben leírtak alapján, Öreg Nan sem volt annyira idős smile.gif.
Jó, azt könnyen fel lehet ismerni, hogy a szóbeszéd és mesék között érdemes egy kicsit szűrni az információt, mert gyakran túlzásokba esik, nagyon nehezen feldolgozható az is, hogy épp ki hazudik, épp kihez milyen információk jutottak el épp abban a fejezetben amit olvasunk és hogy ki milyen fából van faragva és mennyire hisz egy-egy eseményben. Nem véletlenül írogatja olyan sokáig Martin ezeket a könyveket, ezeken mind keresztül kell magát rágnia smile.gif.
-Gio-
No igen, az időt én sem értem. Mert körülbelül 4. kötete mondják, hogy jön a tél, de eddig semmi extra...
Egyébként meg nekem sajnos egyre kevésbé tetszik. A második kötettől beleültem a hangulatba, harmadik extázis volt, a negyedik viszont eddig csalódás.
Daenerys, Jon, Tyrion voltak a kedvenc embereim. Nos most első kettő "eltűnt" (tényleg Dany lesz még?), a harmadikkal meg ki tudja, mi lesz.
Ugyan a dorne-i események izgalmasak, de nem tartom jónak Arya céltalan kallódását, Sam mesterré válását vagy Sansa játékát. Egyedül a Jaime és a Brienne szálak tartogatnak izgalmat számomra. Meg most le is ült picit, persze ez gondolom a vihar előtti csend. Szívesen olvasnék még a hátborzongató Másokról, Stannis és Királyvár háborújáról, vagy éppen Danyről, aki a sárkányaival Westeros ellen masírozik.
grasslover
A "Közeleg a Tél", vagyis a Starkok házának mondása egyúttal szerintem a Starkok hozzáállását is tükrözi. Le is van írva, hogy a többi házé mennyire harcias, vagy bátorságot, hűséget fejez ki...nekik meg ez a látszatra semmitmondó, ugyanakkor gyanakvó, mindig pesszimista és felkészülésre sarkalló, introvertált hozzáállású a jelszavuk. Igaz, hogy egyúttal igaz a történet cselekményére is, ha nem is mindig mondják ki, folyamatosan ott lebeg a szemünk előtt, hogy valamikor bekövetkezhet valamilyen nagy csavar...ami általában jön is.
-Gio-
IDÉZET(grasslover @ 2012. február 2. 21:58) *

A "Közeleg a Tél", vagyis a Starkok házának mondása egyúttal szerintem a Starkok hozzáállását is tükrözi. Le is van írva, hogy a többi házé mennyire harcias, vagy bátorságot, hűséget fejez ki...nekik meg ez a látszatra semmitmondó, ugyanakkor gyanakvó, mindig pesszimista és felkészülésre sarkalló, introvertált hozzáállású a jelszavuk. Igaz, hogy egyúttal igaz a történet cselekményére is, ha nem is mindig mondják ki, folyamatosan ott lebeg a szemünk előtt, hogy valamikor bekövetkezhet valamilyen nagy csavar...ami általában jön is.

Ez evidens, igen. De maga a évszakváltakozás hogyan van, az érdekelne. smile.gif
gebali1991
IDÉZET(grasslover @ 2012. február 2. 22:58) *

Erre a posztodra válaszolok, de az előzőre írom tongue.gif. Az évszakok: nekem úgy jött le, hogy náluk nem úgy megy, mint nálunk, hogy egy éven belül van négy évszak, hanem az évszakok nagyon hosszan elhúzódhatnak. A nyár a regények elején már asszem 9 éve tartott, és már mindenki várta, mikor lesz vége (tehát egy évszak úgy 5-6 éves szokott lenni), és azért paráznak, mert tudják, hogy a hosszú nyarat hosszú tél követi. Az Ezeréves Tél meg gondolom olyan, mint a százéves háború, amikor rövid nyarak szakítják meg a hosszú teleket. Illetve van az a jóslat, hogy eljön majd az Örök Nyár, ez meg nekem a jólét eljövetelének felel meg, utopisztikus értelemben.
A tél pedig közeleg, szó szerint, gyakran mondják is, hogy itt meg ott már havazik, a mesterek üzenik, hogy rövidülnek a nappalok, utolsó termés, ilyenek.
Cortez_Corleone
IDÉZET(-Gio- @ 2012. február 2. 21:55) *

No igen, az időt én sem értem. Mert körülbelül 4. kötete mondják, hogy jön a tél, de eddig semmi extra...
Egyébként meg nekem sajnos egyre kevésbé tetszik. A második kötettől beleültem a hangulatba, harmadik extázis volt, a negyedik viszont eddig csalódás.
Daenerys, Jon, Tyrion voltak a kedvenc embereim. Nos most első kettő "eltűnt" (tényleg Dany lesz még?), a harmadikkal meg ki tudja, mi lesz.
Ugyan a dorne-i események izgalmasak, de nem tartom jónak Arya céltalan kallódását, Sam mesterré válását vagy Sansa játékát. Egyedül a Jaime és a Brienne szálak tartogatnak izgalmat számomra. Meg most le is ült picit, persze ez gondolom a vihar előtti csend. Szívesen olvasnék még a hátborzongató Másokról, Stannis és Királyvár háborújáról, vagy éppen Danyről, aki a sárkányaival Westeros ellen masírozik.

A negyedik és az ötödik könyv egyben kezelendő, de Martin ezt le is írta a negyedik elején. Az ötödikben
lesz jó sok Dany, Tyrion és Jon is
grasslover
IDÉZET(gebali1991 @ 2012. február 2. 23:12) *

Erre a posztodra válaszolok, de az előzőre írom tongue.gif. Az évszakok: nekem úgy jött le, hogy náluk nem úgy megy, mint nálunk, hogy egy éven belül van négy évszak, hanem az évszakok nagyon hosszan elhúzódhatnak. A nyár a regények elején már asszem 9 éve tartott, és már mindenki várta, mikor lesz vége (tehát egy évszak úgy 5-6 éves szokott lenni), és azért paráznak, mert tudják, hogy a hosszú nyarat hosszú tél követi. Az Ezeréves Tél meg gondolom olyan, mint a százéves háború, amikor rövid nyarak szakítják meg a hosszú teleket. Illetve van az a jóslat, hogy eljön majd az Örök Nyár, ez meg nekem a jólét eljövetelének felel meg, utopisztikus értelemben.
A tél pedig közeleg, szó szerint, gyakran mondják is, hogy itt meg ott már havazik, a mesterek üzenik, hogy rövidülnek a nappalok, utolsó termés, ilyenek.

Tehát akkor elkerülhetetlenül úgyis érkezik majd egy Tél, törvényszerűen.

Csak mégis, a Telet mintha szimplán a háborúkra is értenék, ezért zavart meg engem.
Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon
IDÉZET(grasslover @ 2012. február 3. 10:44) *

Tehát akkor elkerülhetetlenül úgyis érkezik majd egy Tél, törvényszerűen.

Csak mégis, a Telet mintha szimplán a háborúkra is értenék, ezért zavart meg engem.

Én is úgy értelmeztem, hogy egy évszak ebben a világban több évnek felel meg.
Szerintem a Téllel együtt jár a háború, de nem a háborút nevezik télnek.
Télen a falon túliak aktivitása megnő, hidegebb van, rosszabbak a termések, északon ténylegesen hó van, és téli időjárás.
aluminiumtrioxid
Az ötödik kötetben komplett seregek fagynak halálra, nem tudom, hogy ennél hogy lehetne egyértelműbben jelezni a tél beköszöntét...
gebali1991
IDÉZET(aluminiumtrioxid @ 2012. február 3. 12:25) *

Az ötödik kötetben komplett seregek fagynak halálra, nem tudom, hogy ennél hogy lehetne egyértelműbben jelezni a tél beköszöntét...

Spoiler-taggel sleep.gif.
-Gio-
Na ebbe Puding!án belenéztem. sleep.gif
aluminiumtrioxid
Könyörgöm, gyakorlatilag az egész sorozat arról szól hogy böszme nagy seregekkel rendelkező rohadékok ütik a többi gerinctelen és/vagy aljas ürgét biggrin.gif Nem látom be, hol itt a spoiler...
-Gio-
IDÉZET(aluminiumtrioxid @ 2012. február 3. 15:48) *

Könyörgöm, gyakorlatilag az egész sorozat arról szól hogy böszme nagy seregekkel rendelkező rohadékok ütik a többi gerinctelen és/vagy aljas ürgét biggrin.gif Nem látom be, hol itt a spoiler...

Hát nem tudom, nyílt spoilernek nem mondanám. De az utóbbi részekben nem igen volt szó nagy seregről.
Stannis megfogyatkozott, a vadakat szétverték, Királyvár ereje megcsappant, Dany nem akar átjönni a Keskeny Tengeren..
. Szóval felvet 1-2 kérdést, de mindegy.
gebali1991
Ami az idővel kapcsolatban nekem nem tiszta, az az, hogy mégis milyen hosszú egy év? Mi számít egy évnek? Mert az ötödik kötetben említik, hogy már évek teltek el Viserys halála óta (nem volt nagyobb ugrás az időben, ez kb akkor történik, amikor a negyedik kötet első harmada). WTF?
Jackassbomb
IDÉZET(gebali1991 @ 2012. február 9. 21:52) *

Ami az idővel kapcsolatban nekem nem tiszta, az az, hogy mégis milyen hosszú egy év? Mi számít egy évnek? Mert az ötödik kötetben említik, hogy már évek teltek el Viserys halála óta (nem volt nagyobb ugrás az időben, ez kb akkor történik, amikor a negyedik kötet első harmada). WTF?

Máshogy folynak az évek, ha egy-egy helyről elutazni hónapokba telik. Szerintem emiatt lehet egy kis kavarodás.
grasslover
IDÉZET(Jackassbomb @ 2012. február 10. 10:04) *

Máshogy folynak az évek, ha egy-egy helyről elutazni hónapokba telik. Szerintem emiatt lehet egy kis kavarodás.

Deres és Királyvár között az első könyv alapján van egy hónapnyi út. Ez csak a Királyi Úton megtéve - Catelyn ugye hajóval hamarabb odaért, holott később indult el; ráadásul a királyi udvartartás, a hatalmas hintókkal még jobban lassították őket.

Az ilyen hónapos utak, hozzáadva, hogy mondjuk Dany is milyen sok utat tesz meg egy-egy város között, hogy Deres és Királyvár viszonylag a térkép alapján még közel is van egymáshoz...így érthető, hogy feudális körülmények között, igen sok útonálló által megpakolt poros és veszélyes helyen átvezetve, érthető, hogy ilyen lassan közlekednek lóháton. Sok helyen a víz is visszafogja őket, a harmadik könyvben a kiáradt folyók kerülőutakra ösztönzik a szereplőket...stb.

A napokat én ugyanannyinak képzelem (körülbelül) mint a mi időszámításunk szerint. Az években nem vagyok biztos, a hónapokat és hasonlókat nem nagyon szoktak említeni. Viszont egy-egy szereplőről tudjuk hány éves (Sansa a negyedik könyvben 13 pl, az általunk ismert tinédzserkorban van, serdülőkor elején, első menstruáció...simán akörül van itt is a lányoknál), hogy sok esetben a negyvenen felülieket már "idős" korosztályba sorolják (de Aemon mester már 102 éves)...de érdekes, hogy nem születésnapokat, hanem "névnapokat" tartanak számon, szóval lennie kellene egy együttes hónap és ebből eredeztethető napszámlálási rendszernek is.
Jackassbomb
Igen, erre céloztam. smile.gif

Szerintem amúgy ugyanúgy telnek a napok, hónapok, évek, mint nálunk. Az első 2 könyvben eltelik kb két év, ha jól emlékszem, szóval nem meglepő, hogy ez megkavar sokakat. Nekem az évszakok okoznak fejtörést. Van tél meg nyár, és ahogy elnézem, mindkettő általában több évig tart. biggrin.gif
grasslover
IDÉZET(Jackassbomb @ 2012. február 10. 12:56) *

Igen, erre céloztam. smile.gif

Szerintem amúgy ugyanúgy telnek a napok, hónapok, évek, mint nálunk. Az első 2 könyvben eltelik kb két év, ha jól emlékszem, szóval nem meglepő, hogy ez megkavar sokakat. Nekem az évszakok okoznak fejtörést. Van tél meg nyár, és ahogy elnézem, mindkettő általában több évig tart. biggrin.gif

Ezt pár kommenttel lejjebb már találgattuk. Arra jutottunk, hogy alapvetően elhúzódnak az évszakok, van, hogy hamarabb, van, hogy később (akár évekkel) érkezik a nyár után az ősz, ami a tél hírnöke. A regények elején még csak találgatják, meg a Starkok pesszimizmusa emlegeti a telet, de jön a nyom, hogy gyakrabban havazik északon, és máshol is gyakrabb a csapadék.

Ezen felül szerintem valami mágikus oka is lehet (eleve, a mi évszakváltozásunk a csillagászathoz, a bolygók mozgásához kötődik, a Naptól való távolság szerepet játszik), mert általában háborúval, a Mások eljövetelével is jár. De ahogy Samwell köteteiben is olvasható: "ha hideg van, jönnek a Mások; vagy azért van hideg, mert jönnek a Mások?" "a Mások csak éjszaka jönnek; vagy azért száll le az éjszaka mert jönnek?" smile.gif. Tehát a Tél eljövetele lehet, hogy előrejelzi a közeledő veszélyt (de ez lehet polgárháború, trónviszály, kintről érkező veszedelem is); ugyanakkor lehet, hogy a Tél maga hozza a bajt.
A szöveges verzió nem adja vissza az eredeti lap tartalmát korrektül, nincsenek képek és formázott szövegek, az eredeti verzió megtekintéséhez: Kattints ide!.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.