QUOTE(VegaSHFOREVER @ Jul 1 2006, 02:27 AM)

nah megtudtam pár érdekes infot
jah a quake pk-s megoldása nagyon jó az egyik legjobb szvsz. Carmackék is hackerekként kezdték hisz egyik eslő emlitésre méltó munkájuk az volt hogy átirták pc-re a mariot a 80as évek végén vagy 90es évek nagyon elején. a nintendo meg jól kiröhögte őket

végülis nekik köszönhetjük azt ahol ma tartunk legalábbis nagy szerepük volt bennük. és itt ugye gondolok az FPS , Multiplayer vagy épp a Full 3d rafmotorra. ezek ha ugy vesszük jó hacker cselekedetek , legalábbis a kezdet kezdtén még hacker cselekedetek voltak , mivel nem volt mögöttük cég stb. és már a kezdetektől nyilt forráskodot használnak , még anno a Wolf3d-nek és a Doom 1-2nek rengeteg modja készült amit talán a világ nem is ismer. és volt oylna ötlet is ami ennnek köszönhetően valósul meg hogy egyetemista srácok tudtak dolgozni a nyilt forráskodu game-en. szerintem mindenféleképpen olvasd el David Kushner 2 könyvét nagyon érdekes és sok infot megtudtahunk az id-ről

amugy a Guru adta ajándékba.
igen a crackereket én birom hiszen nem a fejlesztő cégek mennek csődbe hanem mi. ha egy game tettszik ugyis megveszem majd eredtiben ha lemegy az ára. példa erre hogy kedvenc játékaimat már beszereztem eredetiben is. Nolf , IGI1 , hitman1 , és darabja 2ezer ft volt. ha akkor veszem meg amikor kijönnek egyiket sem kaptam meg volna 10ezer alatt
a virusok programozoit meg egyenesen gyűlölöm. elhiszem hogy nagy tudás kell hozzá de akor miért nem használja ugymond jóra a tudását.?
jah, carmack-ék fejlesztették ki legelőször a fullra moddolható/átírható motort!
ezzel persze nagyon sokat értek el infó világba, mert így más glmekhez is kezdtek map editorokat, és sdk-kat gyártani!
ezeknek perzse userek is örültek mivel sokan unatkoznak vagy csinálnának vmi 1edit, szal ezzel a lehetősséggel megint 1 új világ nyílt meg előttük, mert 1-2 ügyesebb ember, akár még id fejelsztőit is megdöbbentheti az újításaival!
a wolf folytatásához (return to castle wolfeinstein) is sok kieg készült éppúgy mint a doom 3hoz!
a könyvet nem ismerem, és guruból is csak 1-2 számom van még 2001-ről!
jah, ez igaz!
franc se warezolna, ha az eredeti olcsó lenne, bár ha belegondolunk a gém árak nem drágák, mert megérik a pénzüket, mert sok munka fekszik bennük, hanem nekünk drágák, mivel ez inkább nyugati pénztárcához van szabva!
szal nem azok a túl drágák, hanem itthon alacsony az átlagfizetés!
én nekem is van 1-2 eredeti gémem!
összesen 4db, mivel múltkor találkoztam debrecenben, mikor ott jártam, 1 olyan akcióval h 4 EVM-es gémet kapok 1 áráért, tehát 2ezerért!
hülye aki kihagyja, szal 1ből léptem is, és sok kedves antik gémet szereztem így vele!
én pl. a wow-ért most is kiadnék 10K-t, de legalább olyan lenne h az eredeti csomagban van 1 kód, amivel felmész az európai wow szerverre csinálsz magadnak acc-ot, és azután korlátlanul kihasználhacc mindent, és nem lenne havidíj, sem időkorlát, se semmi!
ennek örülnék, és szerintem ilyen akciókkal visszább is lehetne szorítani warezolást!
a vírusírókat ált. nem a társaik megrongálása, hanem vmi iránt gyűlölet, és bosszúvágy hajt!
pl. sokat szed 1 hónapban, ezlért kábelnetének visszaveszik a sebességét, erre ő felkapja a vizet, ideges lesz és Ki ha, én nem! alapon ír 1 kifejezetten a szolgáltatóra épülő vírust, amit fel is dob a netre!
a vírus elveszi szolgáltatótól netet, így jól járt, mert sikerült bizonyítania, h vele nem érdemes ujjat húzni, meg a terv is sikerült, h ahogy őt a szolgáltató megkárosította, úgy ő vissza is adta, tehát most boldog, mert siekrült a kicseszés!
de azzal nem számolt h ahogy elvette netet a szolgáltatótól, így a többi fogyassztó sem jut nethez, így őket os megkárosította!
általában a vírusírás bosszúvágyból, vagy erőfitogtatásból, esetleg hírnévszerzésből indul ki!
ha már azé írok vírust mert semmilyen alapja nincs csak tök jó több milla embert megkárosítani, akkor az inkább dilis!
az ilyen vírusíróknak ált. nem börtön, hanem diliház vár rájuk!