Itt az új GameStar póló!
Kattints a részletekért!

Gamer egerek A-tól Z-ig

Matteo

Az általános bevezetést követően kategóriánként ismerkedhettek meg a hazai piacon jelenleg elérhető játékos egerekkel.

Egyik nap egy érdekes e-mailt kaptam Marton Gergelytől, aki Minigun becenév alatt egy óriási gamer egér összefoglalót készített. Az alábbiakban az ő cikkét olvashatjátok, mely pont a karácsonyi roham közepén ad pár tanácsot ahhoz, milyen játékos egérrel lepjétek meg magatokat vagy másokat. Jó olvasgatást!

Az utóbbi időben elhatároztam, hogy vásárolok egy igazán profi játékos egeret. A keresgélés közben rá kellett jönnöm, hogy rendes leírás szinte sehol nem olvasható, még angolul is csak alig-alig lehet értelmesebb véleményeket és összehasonlításokat olvasni, magyarul pedig teljesen reménytelen a helyzet. A fórumokon a legrosszabb a helyzet, tapasztalatlannál tapasztalatlanabb okoskodók beszélnek butaságokat, sokszor a legalapvetőbb fogalmakkal sincsenek tisztában. Ha én már úgyis rászántam a tisztán látáshoz szükséges napokat, megírom a tapasztalataimat, így mások talán gyorsabban megúszhatják.


Hatékony reklám a Razer standján

Miért érdemes gamer egeret venni?


Nos, ez a kérdéskör szerintem ott kezdődik, hogy érdemes-e egyáltalán? Mert szerintem nem mindenkinek. Például a kalandjátékok, egyszerűbb szerepjátékok és a kazuár kategória szerelmeseinek teljesen fölösleges. Aki azonban komolyabb szinten játszik - főleg, ha FPS-eket vagy RTS-eket - annak már mindenképpen érdemes megejtenie ezt a beruházást. Mit ér egy bika gép, ha nem is tudod normálisan irányítani? Persze a ló másik oldalára sem szabad átesni, egy alkalmi FPS játékosnak, aki alig játszik multival, teljesen fölösleges egy több tízezer forintos elit egér. Ellenben az ötezer forint alatti belépőszint pont nekik van kitalálva.

Mi az a dpi?


A dpi a játékos egerek egyik legfontosabb tulajdonsága, amivel kapcsolatban sok tévhit kering, szóval tisztázzuk le ezt először. A dpi egy angol mozaikszó, a "dot per inch" - pont per coll (25,4 mm) - rövidítése. A dpi a felbontás mértékegysége, az egy inch hosszban elhelyezkedő képpontok mennyisége. Például egy 25 dpi felbontású kép képpontjainak mérete kb. 1 mm x 1 mm. Miért fontos ez nekünk? Azért, mert minél magasabb az egér érzékelőjének felbontása, annál pontosabb tud lenni. Például előfordulhat, hogy egy 800 dpi-s egérnek csúfolt kacattal egy bizonyos pontra nem is tudunk célozni, mert egyszerűen az alacsony érzékenység miatt átugorja. Egy irodai és egy gamer rágcsáló közti különbséget úgy lehet elképzelni, mint a négyzetrácsos füzet és a milliméterpapír viszonyát. Alapvetően minél több, annál jobb. Jelenleg a csúcskategóriás egerek 5700 dpi-ig is elmennek, a belépőszint pedig 1600-2000 dpi környékén van. Alapvetésként elmondhatjuk, hogy 1600 dpi alatt egyáltalán nem beszélhetünk játékos egérről. Összehasonlításképpen a rendes irodai rágcsálók felbontása szinte kivétel nélkül 800 dpi.

Lézeres vagy optikai?


A lézert sokan szidják, mert "ugrál": nagy rántásokkor megbolondul, nem követi pontosan a mozgást. Ezt a legújabb profi lézereseknek már sikerült javarészt megoldani, de azok az egerek mind a 10+ ezer forintos árkategóriában foglalnak helyet. E szerint logikus lenne az optikaiakat preferálni, de a helyzet ennél sajnos bonyolultabb.
Egyrészt, nem mindenkit érint a probléma, csak az úgynevezett "low-sens", azaz alacsony érzékenységgel (jóval 2000 dpi alatt) játszó játékosokat - lévén csak ők rángatják gyorsan az egeret -, másrészt a lézeresekből sokkal bővebb a kínálat.

Mi az a low- és high-sens?


Low-sens, azaz low sensitivity, alacsony érzékenységes játékos az, aki könyökből mozgatja az egeret, egész karral hadonászik, rendszerint egész tenyérrel markolja az egeret. Ők alacsonyabb dpi beállítást alkalmaznak, ezért nevezik őket alacsony érzékenységes, low-sens játékosnak.
Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a higs-sens magas érzékenységes jelent, olyanokat, akik magas dpi beállításokkal, csuklóból játszanak. Karjuk az asztalon fekszik, szinte csak a kézfej mozog, a tenyerük is nem fekszik rá az egérre, így a markukból ki-be tologatva tudnak az egérrel föl-le nézegetni. Mivel így sokkal kevesebbet mozog az egér, sokkal érzékenyebbnek kell lennie az apró mozgások lekövetéséhez, ezért kell a magas dpi.
Persze lehetünk nagyon érzékenyek egy olcsó irodai példánnyal is, ha feltoltjuk a játékban az érzékenységet, de ekkor a játék egyszerűen fölszorozza az érzékelt mozgást, így pontatlan lesz.

Hogyan lehet fogni az egeret?


Az érzékenységes témánál már említettem, hogy a különböző sens-el játszó játékosok máshogy fogják az egeret. Ennek hatalmas jelentősége van profi rágcsáló választásakor, és sajnos ebből adódik a legtöbb félreértés is, ugyanis egyesek simán azt mondják egy egérre, hogy használhatatlan, kényelmetlen vacak, pedig csak nem nekik való, nem az ő stílusukhoz illik. Ebbe a hibába különben még komolyabb - illetve magukat komolynak tartó - teszterek is rendszeresen beleesnek.

Nos, összesen háromféle módon lehet fogni:

- Palm grip, azaz tenyérbe fogás: Ez a fent említett low-sens játékstílushoz illeszkedik, ilyenkor a tenyerünk az egér hátán fekszik, könyökből mozgatjuk az egeret, csuklóból csak apróbb igazítások történnek. Az ergonomikus, direkt jobb vagy balkezes egerek valók az ilyen játékosoknak; ha pedig egérpadvásárlásra adjuk a fejünket, mindenképpen jó nagyot vegyünk, szükség lesz rá. Jellemző a gyakori emelgetés, mikor a játékos visszarakja az elkalandozott egeret a pad közepére. Ezt tartják a legkényelmesebb módnak, a játékosok többsége így játszik, már csak azért is, mert a korai nem-gamer egerein erre volt kötelezve, így rászokott.

- Claw grip, azaz "karomfogás": A tenyér nem, vagy csak ritkán érinti az egér hátát, a nagyobb mozgások általában csuklóból indulnak, végül az ujjak pozicionálják az ellenfél fejére a célkeresztet. Ez jellemzően a high-sens stílus egyik formája. Itt már semmi szükség hatalmas lepedőkre, könnyedén el fogunk férni egy normális, esetleg kisebb méretű padon is, attól függőn, hogy mennyire magas is az a bizonyos magas felbontás.

- Fingertip grip, azaz "ujjbegyfogás": A játékos csak az ujjbegyeivel érinti az egeret, a tenyerével soha. Kis méretű egerekkel szoktak így játszani, szintén többnyire high-sens-el.

Nyilvánvaló, hogy a három különböző fogási mód legalább három különböző egértípust jelent, amik bizony csak az adott stílus kedvelőinek lesznek kényelmesek. Például egy nagy, ergonomikus palm grip egér, hiába kényelmes, nem alkalmas claw vagy fingertip stílusra, hiszen nem szimmetrikus és túl nagy. Mint említettem, a játékosok többsége palm grip-et használ, ebből szoktak adódni azok a félreértések, hogy a nem nekik készült egereket egyszerűen kényelmetlen nevezik, és jól lehúzzák. Ne hallgassunk rájuk, találjuk ki, hogy mi a jó nekünk, és vegyünk olyat.

Egérpad

Kell egyáltalán? Profi (10.000+ Ft) kategóriában a válasz egyértelműen igen, az alatt inkább az asztal felületétől függ. Ha például egy kátyús fa asztalod van, akkor tanácsos, míg bútorlapra teljesen felesleges lehet. Üveglapokon az egerek többsége megbolondul, olyankor mindenképpen szükséges valami. Az a valami ilyenkor nem is kell, hogy direkt egérpad legyen: én például egyszerűen egy fehér A4-es lapot ragasztottam az asztalomra, amit hetente cserélgettem, miután kiszőrösödött a szokatlan igénybevételtől. Nem túl elegáns, de olcsó, és a célnak megfelelt.


Szépnek szép, de nem biztos, hogy ez kell nekünk

Belépőszintű és közepesen profi egereknél nem mondom, hogy kötelező egy jó egérpad, de megérheti. Az árak sincsenek elszállva - belépőszinten legalábbis -, 2500 forintért már kapható a méltán népszerű SteelPad Qck, kicsivel 3500 forint alatt már  a kisebb méretű Razer padok is elérhetőek. A nagyobbak/jobbak 5000 forint környékén vannak, ezekkel már bevállalható egy profi egér is. A csúcskategória akár 10.000 Ft-ot is meghaladó árát már kicsit sokallom, nem tudom őket igazán ajánlani, maximum valami jól árazott egér-egérpad csomagban.

Egy jó egérpadon sokkal könnyebben siklik az egér - nem fordul elő az, hogy a súrlódási erő leküzdéséhez akkora erőt kelljen kifejtenünk, hogy utána túlszaladjon a szálkereszt a célon -, és a tökéletesen egyenletes felület miatt soha nem ugrik meg a kurzor. Egyes egérpadokhoz van csuklótámasz is, ez egyesek szerint rendkívül kényelmes tud lenni, míg másokat egyszerűen zavar. A választás rajtunk áll.


Razer Goliathus


Esetenként - főleg a Razerre jellemző ez - több típus is van az egyazon fantázianevű padokból. A control irányítást jelent, ezeken lassabban mozog az egér, de egyszerűbbé teszi a pontos célzást; míg a speed, azaz sebesség verziók a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, könnyebben fog mozogni az egér, de cserébe kicsit nehezebb lesz a pontos célzás pl. mesterlövészkedésnél. Saját preferencia dönt megint. Az is megesik, hogy különböző méreteket is árulnak ugyanabból, itt az érzékenységi szintünktől és az asztalunk méretétől függően válasszuk ki a megfelelőt.

Beépített memória, súlyok, jelentési ráta


A drágább egerek többsége rendelkezik profilok tárolására alkalmas belső memóriával. Általában 5 profil fér el bennük, ami több, mint elég. Rendszerint a driverrel lehet beállítani  őket, majd meghajtóprogram nélkül, más gépeken is működnek.
A súlyozás lehetősége szintén alapnak számít a profi egereknél, egyedül a Razer protestál ellene, mondván, hogy plusz pár gramm nem számít, a felhasználó úgyis megszokja majd az adott rágcsáló súlyát. Általában maximum 25-30 grammal lehet megnövelni az egér alap tömegét.

A jelentési rátát Hertz-ben mérik, minél magasabb, annál jobb. Azt jelzi, hogy az egér milyen gyakran jelent egy másodpercen belül. A profi egerek 1000 Hz-esek, szóval másodpercenként 1000 alkalommal, azaz minden milliszekundumban jelentik a pozíciójukat. Egy átlagos irodai rágcsáló 125 Hz-en, tehát 8 ms-os késleltetéssel működik. Az olcsóbb gamer egerek 500 Hz-esek szoktak lenni, a 125-ösöket érdemes elkerülni.

Belépőszint


A legolcsóbb játékosoknak tervezett egerek 3500-4000 Ft-ért - tehát egy normál egér kb. háromszorosáért - kaphatóak, rendszerint 1600-2000 dpi-sek, ami az általános egerek 800 dpi-jének duplája. Rendszerint vannak rajtuk extra gombok is, amik rendkívül hasznosak tudnak lenni, még a "normális" használat során is. Ezek az egerek jelentős előrelépést képviselnek az átlagos rágcsálókhoz képest, főleg a nagyobb felbontásban játszóknak fontos ez. A belépőszinten jelenleg az A4Tech-nek vannak például jó egerei, az X7** sorozat tökéletes az átlag játékosnak, illetve a Trust is gyárt ilyeneket, igaz, kicsit drágábban.


A4Tech X7 széria

Alapvetően az A4Tech-et tudom ajánlani, ilyen egerem már nekem is volt jó két évig, megbízható, kielégítő volt az árához képest. Néhány újabb modelljük pedig már jól is néz ki... A Gigabyte GM-M6880 is ebben a kategóriában helyezkedik el, igen kedvező árral (3000 Ft), de ehhez illő viszonylag alacsony 1600 dpi-vel bír. Kerek 4 ezerért van a Trust GXT14, amely ránézésre egy az egyben egy Logitech G9 koppintás, persze jóval szerényebb képességekkel. Optikai szenzora 2400 dpi-s.

Profibb egerek


10.000 Ft felé közeledve szépen mennek fel a dpi számok, 6-7 ezer körül van az A4Tech csúcskategóriája, már 3600 dpi is elérhető. A Gigabyte, a Speed-Link, a SteelSeries és az Icon7 is gyárt ebben az árkategóriában, érdemes átböngészni a kínálatot. Sok vezeték nélküli "gamer" egér is van, erről csak annyit, hogy az összes profi is vezetékes egérrel játszik, nem véletlenül. A wireless technológiával együtt járó nagyobb szabadság talán vonzó lehet párotoknak, de a súlyos akkumulátor már önmagában sem az igazi, nem beszélve róla, hogy hajlamos pont a legjobb meccs közepén lemerülni, elveszteni a kapcsolatot a géppel, laggolni stb.

Persze aki nem játszik profi szinten, az dönthet mindezek ellenére is a vezeték nélküliek mellett, hiszen okosan használva a problémák többsége kikerülhető, de akkor is a vezeték a biztos.


Icon7 Z300

5500 Ft-t kérnek a már 3600 dpi-s A4Tech XL-747H-ért, ugyanennyiért árulják az Icon7 Z300-asát is, utóbbi csak 2000 dpi-t tud. Mindkettő rendelkezik extra gombokkal, de szerintem az XL-747H-n jobb az elhelyezésük, míg a Z300 inkább a balkezesek figyelmébe ajánlandó, lévén mindkét oldalán van 1-1 plusz gomb. 6 ezresért osztják a Speed-Link pénztárcabarát egerét, a 7 gombos, 2200 dpi-s lézeres érzékelővel szerelt Styxet.

A Razer legolcsóbb egerét, a Kraitot 7 ezer körül vesztegetik. 1600 dpi-s optikai szenzora nem hangzik soknak, de kategóriájában viszonylag egyedüliként nem az egész tenyérrel játszóknak készült, hanem direkt a claw vagy fingertip playereknek.


Icon7 Z500

Közel 9 ezer az Icon7 belső királykategóriája, a Z500. 3200 dpi-s felbontás, direkt jobbkezes, ergonomikus kialakítás jellemzi, ezúttal szerencsésebben elhelyezett oldalsó gombokkal.

Ugyanennyiért vásárolhatjuk meg a SteelSeries legolcsóbb egerét, a viszonylag kis méretű, palm/fingertip fogáshoz kifejlesztett Kinzut is. Az egyszerű, három gombos, kissé jellegtelen, szimmetrikus külső precíz, 3200 dpi-s optikai szenzort rejt, sőt, beépített memóriával is bír.
A kategória csúcsa a közel 10.000 forintos Gigabyte GM-M8000, ami ennek megfelelő, a korábbiakban elképzelhetetlen extrákat hoz magával, úgymint tárolt profilok, változtatható súly és a földbedöngölő 4000 dpi. Talán jobban illene már a csúcskategóriába, de az anyaghasználat még nincs azon a szinten.

Csúcskategória


A csúcskategóriát 10.000 Ft fölött számoltam. Ebbe persze bele lehet kötni, de ez mégis csak egy lélektani határ. Ezt is tovább lehetne osztani egy 20.000 alatti és a fölötti kategóriákra is, de miután utóbbiak teljesen elszállt, értelmetlen kiadást jelentenek, csak említést teszek róluk, amúgy sincsenek sokan.
Szóval 10-20 ezres kategória. Kicsivel 10 ezer fölött jelennek meg a Razer, a Logitech, a Microsoft és a Roccat termékei, a Speed-Link és a SteelSeries pedig itt is jelent van.

A Microsoft a SideWinder szériát kínálja, úgy mint X3, X5, és X8.  Az X3 kicsivel 10 ezer fölött kapható, szimmetrikus kialakítású, nem túl jellegzetes formájú egér. 2000 dpi-s szenzora átlagosnak mondható. Az X5-ért alig pár száz forinttal kell többet fizetni, cserébe egy olyan egeret kapunk, ami biztos feltűnik mindenkinek, aki az asztalunkra pillant. A 2000 dpi-s szenzor maradt, de a gombok száma 5-ről 9-re emelkedett, már csak ezért is megérheti az extra befektetés. Az X8-cal már kicsit elszaladt a ló, hiszen a 20.000 fölötti kategóriába tartozik. A 22 ezres vételárért cserébe a Microsoft csúcsegerét kapjuk kézhez, olyan extrákkal, mint a kivehető súlyok, a vezetéknélküli technológia - de akár rá is köthetjük a kábelt, ha úgy szeretnénk -, a 12 gomb, illetve a BlueTrack technológia, ami a Microsoft szerint nagyon jó, és 4000 dpi-s felbontást eredményez. Kicsit kevésnek találom viszont z 500 Hz-es jelentést, ennyi pénzért már alap kéne, hogy legyen az 1000 Hz. Megemlítendő még a Habu, amit a Razerrel közösen fejlesztettek ki, így azt majd ott tárgyalom.


Microsoft Sidewinder X8

 
A Speed-Link egyetlen modellel, a csúcskategóriájukat jelentő, technikailag igen impresszív Kudos-szal képviselteti magát. Az 5000 dpi-s felbontás, a kivehető súlyok és a 9 programozható gomb (amire rájön még a profil- és a dpi-váltó gomb) igen csak jól hangzanak, csak a 17 ezer forintos vételár és a nem túl ismert név hátráltathatja meg a vásárlókat.

A SteelSeries az Ikari optikai és lézeres verzióival, illetve a közel 20 ezer forintos Xai-val képviselteti magát. Az Ikarik jobbkezes, ergonomikus kialakítással rendelkeznek, az optikai 1600,  lézeres 3200 dpi-t tud. Az aranyozott USB csatlakozó, az 1000 Hz-es jelentési ráta és az öt programozható gomb alapfelszereltség mindegyiknél. Az optikai 12 ezerért, míg a nagyságrendekkel fejlettebb lézeres szenzorral szerelt verziót 17 ezerért vásárolható meg.


SteelSeries Ikari

A csúcs Xai ránézésre alig különböztethető meg a Kinzu-tól, bár annál némileg nagyobb, illetve extra gombjai is vannak, szám szerint így összesen nyolc. Lézeres technológiát használ, a SteelSeries legjobb, 5000 dpi-s szenzora van benne. Az aranyozott csatlakozón és a beépített, 5 profil tárolására alkalmas memórián már meg sem lepődünk.
A SteelSeries-nek van egy még drágább egere, a lézeres Ikari érzékelőjével szerelt direkt MMORPG-s rágcsáló a rendkívül fantáziadús "World of Warcraft MMO Gaming Mouse" nevet viseli. Persze azért ez sem egy rossz egér, van itt 16 millió színben állítható világítás, 15 programozható gomb, 10 letárolható profil stb. A 22 ezret is meghaladó árát csak a legfanatikusabb WoW-osok fogják kicsengetni, főleg a későbbiekben bemutatandó, technológiailag jóval fejlettebb Razer Naga ismeretében. Igaz, azon nincs World of Warcraft logó...

A Roccat két típust gyárt, a Kova-t és a Kone-t. A Kova az olcsóbb, 13 ezer körül osztogatják, 3200 dpi-s optikai szenzorral rendelkezik, rendkívül futurisztikus design jellemzi, bár a kényelmességével kapcsolatban vannak kétségeim. A Kone megszokottabb külsővel bír, és mint a Roccat csúcsmodellje, számos extra funkciót tud felmutatni a 16 ezres árért cserébe. A szenzor maradt  a Kova-nál már megismert, viszont kapott 5 profil tárolására alkalmas beépített memóriát, több ezer színben válogatható színű világítást és kivehető súlyokat. Kicsit parasztvakítás hangulata van, de ha valakinek ez kell...


Roccat Kone


A Logitech épp csak becsúszott a 10 ezer fölötti kategóriába a népszerű MX518-assal. 1600 dpi-s optikai szenzora talán kevésnek tűnik elsőre, de ne feledkezzünk meg azért arról, hogy ez esetben igazán minőségi anyaghasználatról van szó, nem véletlenül kerül ennyibe.
Viszont valószínűleg megéri rádobni plusz 3 ezer forintot, és ím meg is érkeztünk a G500-hoz, a G5 utódjához. Az földbedöngölő, világklasszis 5700 dpi-ig is feltolhatjuk az érzékenységet, ami legalábbis elgondolkodtató, figyelembe véve, hogy a saját csúcskategóriájukat képező közel 20 ezer forintos G9x is ugyanezzel a szenzorral készül, még a driver is ugyanaz... A G500 prémium kategóriás egérhez méltóan szintén rendelkezik kivehető súlyokkal.


Logitech G500

A fent említett G9x igazából annyival több a G500-nál, hogy több hátlapot is adnak hozzá, így más és más fogás érhető el, ami meglehetősen egyedi a piacon, de igazából egy embernek csak egy kézre álló egérre van szüksége... De hát ezért királykategória. Fontos, hogy a G9x nem azonos a G9-el, utóbbinak gyengébb szenzora van, bár szintén kiváló egér, és már 15.000 Ft alatt is kapható, 3200 dpi pedig bőven elég a többségnek.

És ím, elértünk a Razerhöz. A Razer 1998-ban alapult, és még az ezredforduló előtt sikerült berobbanniuk a köztudatba a még mechanikus, 1000 dpi-s Bloomslanggel. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Razer maradt, és 2004 óta pillanatra sem hagyta el a csúcskategóriás egerek piacát. Még 2004-ben jelet meg az azóta is piacon lévő, 1600 dpi-s Diamodback, amit 2005-ben követett a Copperhead, a világ első 2000 dpi-s játékos egere. Ekkor jelent meg a korábban már említett, mindössze 1600 dpi-s Krait is. A Diamondback-nek azóta megjelent egy felújított verziója is 3G néven, 1800 dpi-s szenzorral, jelenleg 10 ezer körül kapható. 7 gombos, szimmetrikus, claw és fingertip griphez ajánlott. A Copperhead is 7 gombos, szintén szimmetrikus, direkt claw grip-hez kifejlesztett ergonómiával rendelkezik. Extrája még, hogy beépített memóriájában több profilt is el tud tárolni, ára 14-15 ezer körül helyezkedik el.


Razer Mamba

2006-ban a Microsofttal közösen dobták piacra a 2000 dpi-s Habut, 2007 elején pedig új típusú, 1800 dpi-s optikai szenzorral világot látott az azóta is töretlen sikerű, a világ legkényelmesebb egerének kikiáltott DeathAdder. A Habu a Copperhead-el egy árban kapható, ám inkább a palm gripeseket célozza meg, szintén 7 gombos, beépített memóriás. Az ergonómia bajnoka DeathAdderből megjelent idén egy 3500 dpi-s, fejlesztett változat, ajánlott erre beruházni inkább, az ára sem olyan veszélyes, 14 ezer alatt helyezkedik el, viszont csak 5 gombos, beépített memóriája nincs.
Szintén 2007 termése volt a 4000 dpi-s új zászlóshajó, a Lachesis, illetve az 1998-as Boomslang modern, 1800 dpi-s optikai szenzorral felszerelt újragondolása. Mindkettő szimmetrikus, és kaptak saját memóriát is, előbbi 9, utóbbi 5 gombos. A Lachesisért 15 ezret kell a pénztárnál hagynunk, míg a Boomslang neve, és a tudat, hogy csak 10.000 darab készült belőle, 18 ezret kóstál. Az eredeti, golyós egér rajongóinak talán megér ennyit, másnak kötve hiszem... Mindkettő claw grip-hez ajánlott, illetve a Lachesis támogatja a tenyérbe fogást is.

2008 viszonylag eseménytelen év volt Razer egerek szempontjából, csak egy újdonság, a Salmosa látott napvilágot. A csöpp kis egeret direkt fingertip játékosoknak fejlesztették ki, a Krait hagyományait követő minimalista felszereltséggel és árral. Sajnos itthon 10 ezer fölött kérik az árát, így én nem ajánlanám.


Razer Naga

A jelenlegi élharcosok, a Mamba, a Naga és az Imperator idén mutatkoztak be. Elképesztő, 5600 dpi-s lézerszenzorral szerelik őket, és mint a csúcskategóriások általában, brutálisan elszállt árcédulával rendelkeznek. A Naga-t a maga 17 gombjával direkt MMO-khoz találták ki, 20 ezer fölötti árával pedig határozottan nem a kispénzű játékosok társa lesz. Az Imperator már némileg barátságosabb, 18.000 Ft-os árral bír, a Naga-hoz hasonlóan jobbkezes kialakítású, de nem csak a palm, hanem a fingertip fogás kedvelőinek is ajánlják. A Mamba a csúcsok csúcsa jelenleg, az első vezeték nélküli, asztali Razer gamer egér, minden elérhető földi jóval felszerelve. Árát ennek megfelelően vastag arcbőrrel húzták meg, nem kevesebb, mint 32 ezer forintot (!!) kérnek el érte még a legolcsóbb helyeken is. Mind a Mamba, mind a Naga jobbkezes kialakítású, palm griphez ajánlott.

A Razer egerek mindegyike USB-n működik, 1000 Hz-en, azaz 1 ms-os késleltetéssel, a csatlakozó az optimális érintkezés érdekében mindegyiket aranyozott. Kivételt képez a Krait és a régi Diamondback, ezek a szegényes 125 Hz-et használják, nem is ajánlom őket. Érdekesség, hogy a kivehető súlyokat egyik egerükben sem alkalmazzák, ami alapjaiban megkérdőjelezi a létjogosultságát a többi gyártó egereiben... A Razernél Logitech-hez hasonlóan csak a legkiválóbb minőségű anyagokat használják, egészen más a fogásuk, mint az olcsó műanyagokból készült átlagos egereknek.

Ajánlás


Már érzem is a felém suhanó kövek szelét, de úgy érzem szükséges a végére valami ajánlás a különböző árkategóriákban. Ez természetesen nem keverendő a Szentírással, el lehet térni tőle, nyilván mindenkinek más az ízlése, más szempontokat tart fontosnak stb. Szerintem az is fontos, hogy egy egér hogy néz ki, az ember olyan egeret vegyen, amire szeret ránézni, ez sokszor fontosabb, mint holmi plusz 100 dpi vagy egyéb technológiai maszlag. A legjobb, ha ki is próbáljátok szívetek választottját mielőtt kicsengetitek érte a nagy pénzt, de sajnos ez ma Magyarországon maximum Budapesten elérhető, kisebb vidéki városokban, falvakban teljesen elképzelhetetlen. A boltok többsége nem engedheti meg magának, hogy árukészletet tartson sok tízezer forintos egerekből, egyszerűen nincs rá elégséges kereslet. Kérésre talán megrendelik, de jellemzően sokkal drágábban, mintha mi magunk tennénk ezt valamelyik internetes webáruházból. Mindenképpen nézzünk körül, hiszen több ezer forintos eltérések is tapasztalhatóak, illetve sok áruház egyáltalán nem is foglalkozik profi egerekkel.


Gigabyte GM-M6880

A legolcsóbb játékosnak nevezhető egér a Gigabyte GM-M 6880, ha nincs egy vasunk se, de mégis csak kéne valami, akkor ez lesz a nyerő. Ha picit komolyabban vesszük magunkat, akkor az A4Tech X-710BH lesz a mi párunk cirka 4000 Ft-ért.

5500 Ft-ért dobálják a szintén A4Tech XL-747-et, ezzel már kezdenek majd komolyan venni a haverok. 7 ezrestért miénk lehet a legolcsóbb Razer, a Krait, ami a kisméretű egerek kedvelőinek egyértelmű választás ebben az árkategóriában. Közel 9 ezer az Icon7 Z500-asa, és bár 400-al kevesebb dpi-t tud, mint a fent említett A4Tech (azaz csak 3200-at), de mégis egy komolyabb egérről van szó.

A Logitech MX518-asért már Szent István képét kell keresnünk a tárcánkban, de cserébe egy megbízható társat kapunk, míg ha ugyanennyiért nem szeretnénk rátenyerelni az egérre, akkor a Razer Diamondback-et válasszuk inkább. 13 ezer körül a felújított Razer DeathAdder szerintem jobb választás a Logitech G500-nál, bár ha valakinek fontosak a súlyok és a világcsúcs dpi, válassza az utóbbit.


Logitech G9

15 ezerért a régi Logitech G9 száll szembe a Razer Lachesis-szel, Copperheaddel és esetleg még említhető a picit drágább Roccan Kone is. A két Razer egyaránt a claw kategóriában versenyez, így azok közül a Lachesis-t hirdetném győztesnek, míg a két másik gyártó egésztenyeresei közül nekem a G9 szimpatikusabb.
E fölött szerintem a Razer Imperator nevéhez híven uralja a piacot, a Naga drága és kifejezetten csak egy bizonyos rétegnek (MMORPG-seknek) ajánlható, a Mamba ára pedig teljesen nonszensz. A Logitech G9x-e szintén drága, bár a többféle markolattal és súlyozási lehetőségeivel néhányotoknak vonzó lehet.

Nos, nagyjából ez a helyzet így 2009 végén. Itt a karácsony, ha egeret hoz a Jézuska, jól gondoljátok meg, hogy milyet, a választék bőséges, csak a pénztárca szabhat határt. Ha drága egeret vesztek, mindenképpen legyen hozzá egy normális egérpad is, Ferrarival nem megyünk földúton. A Razer például minden rágcsálójához ajánl egérpadot is - természetesen a saját kínálatából - érdemes figyelembe venni ezt is.

gamer játékos egér mouse periféria razer logitech a4tech icon7 roccat hardver

Hasonló jóságok

212 Komment Szólj hozzá

Oldal: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 »
25 212
3eep
Inaktív)

"Na meg a gamer egerek közé venni a gigabytokat az egy vicc!!!
"

Tudom régi a post de mivel ennyire hihetetlen nagy baromságot rég olvastam kénytelen vagyok válaszolni..... Gigabyte nem számít gémer egérnek?:XD m8000x nemcsak árban de tudásban is csúcsonvan és ezalatt aztértem h 1 kezeden megtudod számolni melyik egér ér a közelébe esetleg elveri, én úgy 8 hónapja vettem hibátlan persze ez természetes ilyen kategóriában szerintem. Nem is értem h a fent említett egereket h lehet 1 lapon említeni gigabyte-el, pedig ez nem 1 drága egér 15 körül megkapod lehet olcsóbban is és 1 razer egeret megaláz pedig annak az ára 20+ mégis anyagában szar, nem 1 ismerősöm van aki vitte vissza töbször is a boltba vagy recseg ropog vagy valami hibája van.... nem mondom azt h nem vigyázok az egeremre de többször is leesett már és semmi baja tökéletes így h megvan ez az egerem néha keresgélek neten mi ép pa legjobb de akármit olvasok vagy ugyan ezen a szinten vannak a többi egerek vagy olyan minimálisan előzik meg h nem éri meg azért 20-30 ezerért egeret venni:D tehát barátom nemtudom kitől hallottad h szar a Gigabyte de valszeg nemvolt neki ár érték arányban verhetetlen

23 211
Tuco
Inaktív)

Szia!
Pedig nincs igazad!
Megnéztem a tesztet amit linkeltél és ezek közt egyik sem gamer egér!
Na meg a gamer egerek közé venni a gigabytokat az egy vicc!!!
De ezt leirtad te is úgyhogy nem értem a dolgot!
Ha megnézed a profi játékosok milyen egereket használnak meg fogod látni,hogy senki nem használ lézert,és a dpi is általában 900 1800 közötti.
A haverom most akar eladni egy logitec mx performance egeret de volt neki mx revolution és g500 is és mindegyiknél tapasztalta a lézerszenzor hibáit!
Amikor kölcsönadtam neki az egyik da-mat padlót fogott,hogy az mx-ek után ez mennyivel pontosabb és jobb!
persze vannak hibái is pl az általd emlitett duplaklikk.(mondjuk én kb.2éve vettem az egyiket és használom is rendesen és tökéletes)
De ettől függetlenül ha körülnézel a neten meg fogod látni,hogy sokan a legjobb gamer egérnek tartják!
És meg fogsz lepődni de a g500-at meg sem fogják emliteni a gamer kategóriában
Ime egy link az igazi gamer egerekről:
http://prohardver.hu/tema/milyen_egeret_valasszak/hsz_9477-9477.html
Egyébként én is egy 32colos lcd tv-n tolom és az általad emlitett dpi gondot abszolut nem tapasztaltam.

válasz
23 210
Carbuncle
Dr. Gregory House (9/10)

Jó: abban igazad van, hogy komoly játékosnak nem szabad se A4 Tech -t, se Gigabyte -t vennie (hozzátenném, hogy a Microsoft cincogóit se, és ahogy az általam olvasottakból kiderül: a Razer Deathadder -t se az alant említett hiba miatt).
A lézeres technológiáról alkotott véleményed viszont kb. 2 éve állta volna meg a helyét. -Most már az csakis az általam fent említett (vagy náluk is rosszabb) márkákra igaz.
Ha megnézed ezt a tesztet, láthatod, hogy azért van olyan gyártó, amelynél már a lézeres technológia is kiforrott.
-Akik "rángatják" az egerüket, azoknak majdnem mind1, hogy hány DPI -t tud az egér. -De aki finoman, csak csuklóból, vagy méginkább csak az ujjaival tologatja (ez utóbbiról is olvasgattam már), annak bizony igenis számít, hogy mire képes az egere. Az MX 518 is zavarba hozható -ahogy a tesztben is leírták- 1800DPI -s beállításon, 1600DPI meg kb. csak olyanoknak jó, akik max 1600*1200 -s felbontásban tolják a játékokat. Akinek van Full HD -t, vagy jobbat tudó TV -je/monitorja, annak bizony kellhet ez. -Bár a cikkben 5K -val írták drágábbnak, mint az 518, de ma már nincs ennyi árkülönbözet köztük, ráadásul a G500 már kicsivel a Deathaddernél is olcsóbb, úgyhogy sztem nagyon jó vétel lehet azoknak, akik tudnak ilyenre kiadni pénzt.

válasz
26 209
Tuco
Inaktív)

Nagyon jó a cikk!
Viszont egy kicsit vitatkoznék vele:
-lézer egerek játékra nem ajánlottak,meg a vezetéknélküliek sem!
-Az a4tech meg a hasonlókat inkább kerüljétek igazából csak a MS Razer Logitec SS gyárt játékra használható egereket a többi inkább kerülendő!
-Én személy szerint a razer deathaddert meg a logitech mx518-at tudom ajánlani játékra.
Ezenkivül nagyon fontos a jó egérpad.
A legjobb egér sem lesz tökéletes egy jó pad nélkül!23 208
mag97
Inaktív)

Sziasztok!Most vettem egy Trust GXT 14 típusu egeret és beállítom a double click gombot és az asztalon működik is de a játékban már nem (COD 4) Légyszi segítsetek.

Előre is kösz:
Ákos

22 207
kas7or
Inaktív)

Szeretném ki kérni a véleményeteket. Én ebben a rágcsálóban gondolkozom:
Gigabyte M6900 Nagyon sok jót írnak róla a tesztekben, de én az átlag gémerek véleményére vagyok kíváncsi! Íme az adatok GIGABYTE M6900! Optikai szenzor, 3200dpi, 30G-s gyorsulás, 5db programozható gomb, aranyozott usb csatlakozó, és ezt mind meg kapjuk 4800ft-ért! (az lenne a legjobb ha véletlenül olyan írna aki ép egy ilyen egeret koptat de ha nem az se baj! előre is köszönöm mindenkinek)

24 206
kas7or
Inaktív)

Sziasztok. Nekem Razer DeathAdder-em van illetve volt... most jött elő a már sokak által említett 2-t kattintott 1helyett probléma. Nagyon sajnálom! 2évet bírt pont annyit amennyit a garancia... most még használom és próbálom nem felidegesíteni magam hogy duplát kattint 1.helyett itt van a probléma hogy venni kéne egy újat, de most pont nem állok úgy anyagilag hogy 10-ért vegyek egeret... most én is az olcsóbb kategóriában nézelődök de sajnos nem tudok választani! olvasok, keresek, nézelődök de még semmi. nagyon sokan írjátok az A4Tech-eket én nem tudom, lehet hogy előítélet de nekem az összes A4...olyan kis gagyinak néz ki, rá nézek és az jut eszembe hogy össze törik a kezembe és hasonló ilyen rémálmok (előre leszögezem ezzel nem akarom meg bántani az A4Tech tulajdonosokat) a lényeg hogy 3napja nézelődök de még nem döntöttem és attól félek ez nehezebb szülés lesz mint gondoltam...

25 205
Zzzalan
Inaktív)

Nehogy én kimaradjak!!! Nekem 2hónapig volt egy Gigabyte GM-M6800-asom, de tönkrement a gombja. Álltalában 2-t kattintott 1 helyett Amúgy teljesen jó egér volt, bár nagyon műanyag (az A4Tech sokkal puhább és melegebb) Most vettem egy A4Tech X-710BH-t. Kinézetileg, kényelmességileg kiválló. Eddig nagyon tetszik, de aztán majd meglátjuk mi lesz később. Nagyon profi cucc, a szoftverjével minden állítható szinte, a a dpi szintektől kezdve a ledek színéig minden. Én ezt ajánlanám, igazdrágább, de sokkal profibb mint a Gigabyte.

20 204
jsebak
Inaktív)

Helló!
Nekem most ílyen egerem van Gigabyte GM-M 6880 ajánlani tudom csak mindenkinek és minden célra megfelelő, remek nem csalódtam benne, nagyon megéri az árát.
Hali

23 203
LordAby
Adama admirális (8/10)

Olvastam több embernek is volt már gondja az X7 görgőjével. Ha most megtudjátok mi a probléma az egérrel, nem hiszitek el! :D Végigolvastam a kommenteket mert én is egeret akartam vásárolni az X7 helyett. De más fórumokon is utánanéztem a görgő hibának, hátha van valami tanács, hogy az új X7-eseknél hátha nincs ilyen hiba.

Már többször szétkaptam az egeret, de nem sikerült megcsinálnom. Ma elolvastam, hogy hogyan működik, és kiderült, hogy sokszor csak a kösz okozza a görgő hülyülését. Fogtam az egeret, és a görgő közé nagy levegővel többször befújtam és működik a görgő! :D Remélem hasznos segítség voltam, mindenkinek jó görgőzést, szét sem kell szedned! :D

Szóval nagy levegő és fújni

válasz
21 202
salgamate
Inaktív)

Egyébként szerintem a plusz gombok miatt éri megvenni őket, nem a dpi miatt...Abbol elég a 800 is

24 201
philodox
Inaktív)

A4 Tech XL 750F egerem mostanában ért meg a cserére.

Amíg ment, jó volt, de két év után tönkrement a görgője. Most már össze-vissza rángat, használhatatlan.

Szétszedtem, megnéztem, végtelenül buta megoldása van, a görgő egy fogazott hengert forgat, erre fekszik fel egy fémlap. Ahogy a görgő forog, a lap kitér - amíg el nem koptatja maga alatt a fogakat...

23 200
BlueFoxx
Inaktív)

Nekem is egy A4Tech XL-750BF van karácsonyra kaptam a húgomtól és tökéletes.

18 199
ProFv3.2
Inaktív)

Nekem még a jó öreg A4tech x7 750F laser van...de még nem adnám semmiért.majd ha megdögölik..Akkor Roccat..

28 198
Wikingking
Jack Bauer (10/10)

A Roccat Kone nagyon szép. Nekem egy A4tech X7-esem van, 7e-be volt, és elégedett vagyok vele. 6 gombos, változtatható érzékenységű, és szimmetrikus, ami nekem fontos.

24 197
Csupolairs
Inaktív)

Azt hianyoltam ,hogy azokrol az ekerekrol amelyekhez salyat egerpad jar,azokkal mi a helyzet ? az ugy nevezett Battery Free egerekkel ? vezeteknelkuli meg nem is xD

19 196
konaboy
Inaktív)

Gigabyte GM-M6880 - szerintem igen gyengére sikerült.Jól néz ki,kényelmes de nekem az első nap tönkrement,majd kaptam helyette egy másikat,az 5 hónap után már haldoklik.Én nem ajánlom,persze lehet hogy én fogtam ki rossz szériát.

20 194
Kacsa666
Dr. Gregory House (9/10)

Köszi a leírást és az ajánlást valószínűleg ha valaki egeret vesz ezen cikk elolvasása után az kifog térni a részletekre és az itt leírt infókra...

és szerintem minden játék típushoz más-más egér dukál ami kicsit drága mulatság de ha már verseny szinten játszik valaki akkor a legfontosabb a győzelem

25 193
szab95
Inaktív)

Helló.

Hol is, kezdjem. Én már a profi drága "Király kategóriás" egereket el sem olvastam mert, ismerem őket szerintem a G9 túl drága a Mamba pedig vezeték nélküli is lehet ezáltal nem nagyon Gamer egér és kicsi is ráadásul. A G5 az szuper talán drága de mint tudjuk egyszer kell megvenni (G5-rol ennyit) . Vissza térve a G9-re ennél a rágcsálónál is, el lehet érni még az 5000 dpi-t is, csak szoftver kell hozzá állítólag.(haveromnak G9-e van szerinte jó hát én nem tudom)
Szerintem bőven elég még a nagyon Hardcore játékosok számára is a A4tech x-718BK OSCAR (3200 dpi csak hogy a 10000+ os egerek így meg úgy ez is, tudja azt a teljesítményt 6000FT-ért) egy kis leírás rolla 3-30 ms-ig állítható 1000 Hz optikai érzékelő, szerintem szuper akit jobban érdekel nézzen utánna én ezt ajánlom nekem ez van semmi gondom talán egy kicsit merev a vezeték elsőre de, egy idő után betört a használattól és már ezzel sincs problémám (jó én 6-8 órát gamelek egy nap úgy h még aránylag gyorsan meg puhult : )

Ennyi lenen remélem nem tértem el nagyon a tárgy tol!!

minden esetre éljen a Counter Strike 1.6

Oldal: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 »