Hirdetés

LG 34UC79G - ha széles a kép, széles a mosoly

|

Tudtad, hogy lehet egy monitor egyszerre gyors, szép és IPS-es? Mutatunk egyet, ami még ráadásul óriási is, mégsem kell a meghajtásához atomerőmű.

Hirdetés

Aki egyszer egy igazán erős PC-n játszik, azonnal beleszeret - ez nem is kérdés. Ehhez persze egy megfelelően megépített, izmos videokártyával megpakolt gépre van szükség. A nagy gond, hogy itt sokan leállnak és nem gondolnak arra, hogy a játékélmény legalább annyira függ az erős számítógéptől, mint a jól megválasztott monitortól. Próbáljatok csak meg egy 10 éves irodai LCD monitoron a legújabb AAA játékokkal játszani - a borzalmas látvány elveszi a kedveteket a játéktól. Ha pedig már monitorválasztásra adtuk a fejünket, ne érjük be holmi filléres, kompromisszumos megoldással - mégiscsak a szórakozásunkról van szó, márpedig ha valamire, erre érdemes költeni!

A mindenhol-monitor

A méret a lényeg - bizony, még akkor is fontos ez, ha monitorról van szó, és hát senki se szeretne zsebmozizni játék közben. Az LG mestere a nagy képátlójú monitoroknak, és ezúttal sem volt szerény, egészen 34 colig merészkedett. 16:9/16:10-es képarány mellett ez óriási lenne egy átlagos asztalra, azonban esetünkben nem erről van szó: a 34UC79G modell ugyanis 21:9-es képarányú, vagyis magasságban olyan, mint egy átlagosan nagy monitor, viszont mondhatjuk, hogy fültől-fülig ér. Merthogy UltraWide és ez egy nagyon fontos tényező. A 21:9-es képarány mozifilmeknél már bizonyított, vagyis sokkal többet látunk, sokkal jobban bele tudjuk élni magunkat a történésekbe. És ha már ilyen szélesvásznú élményt kapunk, az LG meg is hajlította a monitort, hogy a lehető leginkább kényelmes legyen. Az ívelt kijelző monitornál hatalmas élmény, miután közel ülünk hozzá, tényleg hatásos, ahogy periférikus látómezőnket is kitölti az akció.

Mindehhez persze nem elég egy ilyen monitor, megfelelő tartalomra is szükség van. Itt jön képbe a PC rugalmassága, vagyis az, hogy a legtöbb játék esetében csupán egyetlen beállítással máris átválthatunk a hagyományos, 16:9-es módról ebbe a szuper-szélesvásznú üzemmódba. Az, hogy ezt mennyire fogja hatékonyan kihasználni az adott játék, az már a készítőktől, játékmotortól is függ, de egyre több esetben látjuk azt, hogy a látómező megnövelése hasznos extra és amellett, hogy javítja az élményt, a játékosnak is hatalmas segítséget nyújt.

Játékosok, előre!

Kínos lenne, ha egy gamernek kikiáltott monitornál, ami ráadásul ultra-szélesvásznú, szembe találkoznánk egy TN-panellel, amelynél színhűségről, homogén képminőségről már nagyon nem tudnánk beszélni. A másik oldal sem sokkal jobb - legalábbis néhány éve még az volt a helyzet, hogy az IPS/PLS/VA ugyan megoldotta a szűk betekintési szögekből eredő gondokat, a színhűség is rendben volt, de az IPS-glow-jelenség sokakat zavart és a sebesség sem volt a toppon.

A 34UC79G-nél az LG kihasznált egy olyan ütőkártyát, ami nem sok cégnek adatott meg: konkrétan azt, hogy a panelt is ő készítette, így pontosan tudta, milyen vezérlésre, milyen paraméterekre van szüksége. Így sikerülhetett egy egészen bámulatos panelt összehozni, amely természetesen IPS-elven működik, ám az elmosódáscsökkentéses technológiával az alap, 5 ms-os válaszidő 1 ms-ra csökkenthető. Természetesen a válaszidő nem minden, az input lagot is minimalizálták.

A PC Master Race 60 fps-nél indul, de azt már jól tudjuk, hogy mindezt egy 60 Hz-en frissülő monitornál nem tudjuk olyan mértékben élvezni. A technológia már régóta adott, vagyis a 60 Hz feletti vertikális képfrissítés, amit ezúttal az LG egészen 144 Hz-ig tornázott fel - ez szuper érték egy 34 colos, 21:9-es IPS monitornál. Persze fixen 144 Hz-en is tarthatjuk ezt a frissítést, de az adaptív képfrissítést is aktiválhatjuk. Ennél a modellnél az LG az AMD FreeSync technológiáját választotta, így minden, modern Radeon videokártyánál aktiválhatjuk a képkockaalkotás sebességéhez igazodó képfrissítést, de persze GeForce kártyákkal is használhatjuk 144 Hz-en a monitort.

A panel frissítése, képaránya és sebessége mellett a felbontás is fontos tényező és mint ilyen, heves vitákat tud szülni, ha szóba kerül. A 34UC79G esetében biztos lesz olyan felhasználó, aki majd fanyalog, mi azonban inkább maradjunk a realitás talaján. Ugyanis szép a 4K, 5K és 8K, de sajnos nem ott tartunk, hogy mindenkinek CrossFireX-be és SLI-be kapcsolt csúcskártyái vannak a gépében, amik képesek is meghajtani 60 fps-sel egy 4K-s kijelzőt. Sokkal inkább egy-GPU-s VGA-ra van bízva a játékélmény, ami a felbontás drasztikus növelésével hamar diavetítésbe csaphat át. A 34UC79G ebben a tekintetben nagyon barátságos, ugyanis 2560×1080-as felbontású az UltraWide FHD panel, ez pedig már egy Radeon RX480-nal vagy GeForce GTX 1060-nal is szépen kihajtható 60+ fps sebességgel. Ezt a monitort játékra, szórakozásra találták ki, itt tökéletes lesz a képminőség ebben a felbontásban, a kiváló sebesség eléréséhez pedig nem kell feltétlenül atomerőmű.

Cukormáz

A szuper panel adott, tényleg odafigyeltek a mérnökök arra, hogy ideális monitort készítsenek elérhető áron, de azért maradt erejük jó néhány extra beépítésére is. Ebből az első, hogy a dizájn nem unalmas, irodai doboz, hanem elegáns,  vékony kávás, piros-fekete és dögös annyira, hogy bármelyik gamer asztalán jól mutasson. A dizájn mellett a funkcionalitás is megmaradt, a monitor dönthető, forgatható és emelhető is.

A DisplayPort és HDMI bemenetek mellett még USB 3.0-s hub is került a rá, sőt, ez saját, belső tápellátással rendelkezik, így innen tölthetjük is mobilunkat. Egészen apró figyelmesség, mégis szuper extra, hogy az egér kábelét a monitor alján található kampóval szépen elvezethetjük.

A szolgáltatások között ott a Célkereszt funkció, ami a célzásban segít, a Dynamic Action Sync, valamint a Black Stabilizer, amely gondoskodik arról, hogy a képen soha ne legyen túl sötét rész, így ne tudjon az ellenség itt megbújva váratlanul támadni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)