Hirdetés

Évértékelő 2016: ahogy EndreMan látta

|

Az évértékelők sorát a GameStar pótolhatatlan videósa, a kontrollerek réme, az általában a kulisszák mögött tevékenykedő EndreMan folytatja, aki őszintén elmondja, mi minden nyomja a lelkét.

Hirdetés

Csirke évértékelője, amiben a matematika rögös ösvényein járva kikövetkeztette, hogy már több mint egy éve a GameStarnál dolgozik, engem is számvetésre késztetett. A 2011. január 1-es munkakezdésemből kiindulva pár nap múlva átlépem a hatodik itt töltött évemet is. Erről 2 dolog jut az eszembe:

1: Nightwolf is velem kezdett azon a napon 2011-ben, de ő csak 1 hónapig bírta!

2: Nem értem, Csirke hogy bírja még mindig...Na erről majd teszünk jövőre!

Ja, és innen üzenem Wolfinak, hogy 1 éve megvettem 500 forintért a Rammstein lemezt Ervintől!

Mi volt a legjobb 2016-os élményed?

Általában nem nagyon szeretek kiemelni így dolgokat, mint ahogy a kedvenc film, zene, stb. kérdésre sem szoktam tudni sosem röviden válaszolni, illetve például esküvőm sem volt mint egyes v̶e̶s̶z̶t̶e̶s̶e̶k̶n̶e̶k̶ szerencséseknek, de megpróbálok kiemelni néhány dolgot. Például remekül éreztem magam Pesten az EB ideje alatt, és ha politika mentesen közelítjük meg a dolgot, azt hiszem mindenképp csodálatos élményben lehetett részese a sportszerető embereknek! Hiszen tényleg évtizedek óta nem volt lehetőségünk részt venni, és részeseinek éreznünk magunkat egy ilyen hatalmas nemzetközi futball eseménynek, igazi fesztivál hangulatot teremtve az utcákon. Aki nem volt ott egyszer sem a körúton a meccsek után, és csak képeken, videókon láthatta mik történtek, hatalmas dologból maradt ki.

Persze lehet itt azzal is jönni, hogy meg lett rongálva pár dolog - igaz -, de higgyétek el, ez csak a tömeges ünneplés egy elenyésző része volt, amely ennyi ember felvonulásának sajnálatos velejárója. Valamint persze, mint mindenhol, itt is volt pár seggfej, akik néha túltolták a dolgokat, de mégis amikor időről időre hirtelen csend lett, és az emberek elénekelték a himnuszt - és nem azért mert nemzeti ünnepség volt, vagy kötelező lett volna - az egy olyan élményt jelentett az 1980-on túl született generációnak, amelyben még nem lehetett része eddigi élete során.

Természetesen idén is, mint jó pár éve mindig, kiemelném a GameStar tábort, hiszen ismét felejthetetlen emlékekkel gazdagodtunk mi, akik ott lehettünk. Igyekeztem a videómmal méltó módon archiválni az ottani eseményeket, remélem, évekkel később is kitűnően fogunk szórakozni, ha visszanézzük őket. A Gamescom sem maradhat el, hiszen bármennyire is fizikailag meghalunk, mire hazaérünk onnan, mégis nekünk, gamereknek nagyon jó érzés pár napig ott lenni a dolgok középpontjában, és találkozni azokkal a cégekkel, fejlesztőkkel, akiknek munkáival egész évben foglalkozunk. Legvégül egy kis személyesebb megjegyzés: Talán páran tudjátok, akik jobban ismertek, hogy 2015 nyarán gerincműtéten estem át, a járásom azóta sem 100%-os, és félek nem is lesz már, így minden olyan nap a legjobb élmény, amikor fájdalmak nélkül sikerül "lejárni" az aznapi teendőket, munkákat. Közhely tudom, de nem mindig nagy élményekben rejlik egy év legjobb élménye, hanem kis hétköznapi, egyszerűen szép dolgokban.

Mi volt a legrosszabb élményed 2016-ban?

Szerencsére, személyesen idén elkerültek a nagyobb tragédiák, vagy egészségügyi romlások, de azért a világban történő események miatt nehezen fogunk a 2016-os évre szépen visszaemlékezni. Nagyon sok jó művész hagyott itt minket idén, és politikailag is ijesztő események történtek.

Valamint nagyon kiakaszt, mennyire közömbös a világ nagyon nagy része az aleppói eseményekkel kapcsolatban. Persze ami messze történik, az nem olyan nagy baj, csak ide ne jöjjenek, ugye? Hát maradjunk annyiban, ahogy Wolfy mondta: Én is nehezen alszom.

Mi volt a legjobb GSO-s élményed 2016-ban?

Nagyon jól esik, hogy többen a Citrom díjat jelölték meg, mint kedves emléket ezen a területen, úgyhogy ezután természetesen én sem tehetek másképp! Nagyon vicces volt minden forgatás Viktóriával, RG-vel, Istivel, Wolfyval, Kacival, Daevvel, Csirkével, Siriussal, Ádámmal, Goczával, és könyörgöm meg ne sértődjön senki, ha kihagytam valakit. Bár egyesek meggyanúsítottak azzal,hogy az egészet, csak azért találtam ki, hogy végre közelebb kerülhessek Viktóriához, de a károgók nem tudták tönkretenni az örömömet, ugyanis teljesen igazuk van! De viccet félretéve örülök, hogy sok pozitív komment érkezett utólag a kisfilmmel kapcsolatban, úgyhogy jövőre folytatása következik.

Mi volt a legrosszabb GSO-s élményed 2016-ban?

Érdekes módon mindkettő az utóbbi pár hétben történt, szóval ha ezt a kérdést 1 hónapja akarom megválaszolni, alighanem semmit sem tudtam volna írni, azonban az év vége keményre sikeredett. Először is a Rainbow Six: Siege média bajnokság utózöngéi: hihetetlen, hogy mennyi ember tud vádaskodni, véleményt nyilvánítani a tények ismerete nélkül, pusztán mert már kissé kórosan imádott kedvence esetleg legyőzőre talál egy szimpla baráti versenyen. Csak 1-2 dolog: A verseny szervezőinek be lett jelentve előre az esetleges beugró kiléte, akiket nem zavart. Az ellenfél csapatait nem zavarta szintén. Ez egy baráti "bajnokság", ahol kvázi minden csapat kis túlzással azt hozott, akit akart. Például Cseh Laci sem az IGN Magyarország újságírója, és így tovább... Félelmetes azt látni, hogy miután lemegy a verseny, és mi, a kulisszák mögött, kezet rázunk például VR Pistivel, majd megbeszéljük milyen jól éreztük magunkat, otthon a gép előtt egy srác, akinek fogalma sincs a háttérben lévő baráti kapcsolatokról, miféle gyűlöletet áraszt kedvence nevében egyik vagy másik oldal felé, egy képzelt csalást kiáltva. Értsétek meg, a világon semmilyen összeveszés vagy bármi nem született a versenyen, csak és kizárólag a kommentelők között. Akkor meg, mégis mi a probléma?

A másik pedig Tracer ügye... Hogy még mindig ott tartunk 2016-ban, hogy egyes emberek kiborulnak azon, hogy egy film/játék/regény/ stb. szereplője meleg vagy leszbikus? Remélem megérem még azt, amikor az emberek nagy százaléka képes lesz komoly problémákon kiakadni, mert hogy attól senkinek még nem volt baja, hogy megtudta valakiről, hogy meleg, az is biztos. Fel kéne nőni végre, tisztelet a kivételnek!

Mi volt szerinted 2016 legrosszabb játéka és miért?

Szívesen mondanám én is a No Man's Sky-t, és végül is mondom is, de máris másképp gondolom, ha hozzáteszem, hogy ha ez egy 10 dolcsis indie játékként jelenik meg, akkor sosem mondanék rá semmi rosszat. Ez esetben pedig már nem is egy játékról beszélünk csupán, hanem a borzasztó hype és reklámozási csalásokról, trendekről, előrendelési kampányokról, amik szerintem így dióhéjban a jelenlegi játékkiadások rákos kelései. PC-n például megint egy pocsék évet zárhatunk, ami a játékok megjelenési minőségét jelenti (lásd: Mafia 3), de hát minek is törjék magukat, ha egyszer már előrendelésben elment a játékból egy rakás, mielőtt bárki látta volna. Változtatásokra lenne szükség, de attól félek, messze még az alagút vége ezen a területen. Addig is bízzunk benne, hogy a CD Projekt RED, és mondjuk a Rockstar minősége mellé tudunk majd jövőre másokat is felsorolni.

Mi volt szerinted 2016 legjobb játéka és miért?

Mint írtam az elején, számomra ez nehéz kérdés, mert nem szeretek műfajokat összehasonlítani, de pár példát mondanék itt is azért: Az Uncharted 4 számomra is kikerülhetetlen, hiszen csodálatos volt Drake utolsó fejezete. Az Inside szintén egy felejthetetlen kaland volt, még ha csak pár órás is, de ha máskor nem, egy leárazáson mindenképp javaslom a beszerzését. Valamint számomra a Deus Ex: Mankind Divided és a Dishonored 2 is emlékezetes marad. A Watch Dogs 2-t pedig bár év játékának semmiképp sem mondanám, szerintem pozitív irányba lépett a Ubisoft minőség és kommunikáció terén is, szóval remélem, hogy ez egy átverés-mentesebb idő első jele.

Mit gondolsz, milyen meglepetések várhatóak jövőre?

Nem titok, hogy én is inkább a PlayStation 4 (Pro) exkluzívait várom jobban, mint a konkurencia vonalát, úgyhogy remélem meglepnek, és pl: a The Last of Us 2 , vagy a Days Gone, Detroit, stb. meg tud felelni a magas elvárásoknak. Valamint meglephetne valamivel ez a "nagy" VR korszak is, ugyanis én még mindig nem hiszem, hogy egyelőre itt lenne a forradalom. Úgy látom, hogy egy ember, akinek már megadatott egy Witcher 3 vagy Uncharted 4, attól, mert VR-ban van, 5 percnél tovább nem fog kapura fejelgetni, meg hullámvasúton bohócokra lövöldözni. Szóval majd ha jön rá színvonalban is 2017-et hozó játék, na akkor majd érdekel...

Mit vársz 2017-től?

Remélem picivel kevesebb ember lesz, aki meg akarja mondani másoknak, hogyan éljenek. Kicsivel mindenki többet gondolkodik mielőtt kommentel. Remélem a butaság, és a primitívség újra ciki lesz és nem menő, mint most. Remélem segítséget kapnak, akik rászorulnak. Remélem, hogy Hunter nem kap jogsit, és remélem, hogy Wolfy többet nem jön Pestre ha már végre elhúzott innen, amit mindannyian vártunk. Legyetek jók, ha tudtok!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)