Hirdetés

Ezek voltak a legtöbbször emlegetett helyek és személyek Magyarországon 2023-ban

|

Érdekes eredményeket hozott az NMHH hazánkat feltérképező kutatása.

Hirdetés

Minden kattintás, leütött karakter és megnyitott oldal jelentőséggel bír az online térben. Bár sokszor bele sem gondolunk, de a digitális tér rengeteg mindent elárul a világunkról, mi több, rólunk. Erre világít rá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023-as elemzése is, amely megmutatja, hogy milyen témák, helyek és személyek foglalkoztatták a magyar közvéleményt az elmúlt évben.

Az NMHH átfogó elemzése 93 népszerű médiafelületet vett górcső alá, többek között televíziós csatornákat, újságokat, illetve különböző közösségi médiás oldalakat. A kutatás elsődleges célja az volt, hogy feltárja, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, illetve hogy hazánk és a nagyvilág helyei közül melyek kerültek a legtöbbször említésre.

Hirdetés

Politikai, tudomány és tragédiák

A legtöbbször említett személyek között politikusok, sportolók és hírességek szerepeltek. Az online térben legtöbbször említett név Orbán Viktor miniszterelnöké volt, aki 92 ezer alkalommal került nevesítésre. Egy átlagos napon nagyjából 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették.

Második helyre Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter került, közel 27 ezer említéssel, akit Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter követett - nevével 14 ezer alkalommal találkozhattunk 2023-ban.

A kiemelkedő tudományos és kulturális események révén októberben reflektorfénybe került az orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin, illetve a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért díjazott Krausz Ferenc - előbbit 682, utóbbit 330 alkalommal említették meg.

A tragikus események sem kerülték el a magyar közéletet. Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető halála, illetve a Mount Everest megmászására induló Suhajda Szilárd (338) eltűnése is sokakat foglalkoztatott az online térben.

A külföldi személyek közül Vlagyimir Putyin (49 ezer) orosz, Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) az Amerikai Egyesült Államok első számú vezetője bizonyult a legnépszerűbbnek.

A külföldi, közelmúltban elhunyt és sokak által emlegetett hírességek között a Jóbarátok Chandlerje, Matthew Perry (446), a 83 éves korában elhunyt Tina Turner (228), illetve Elvis Presley lánya, Marie Presley (188) szerepelt.

Élen a sport és a kultúra

Talán kevésbé meglepő, hogy a helyek tekintetében a dobogó első fokára Magyarország állhatott, összesen 191 ezer említéssel, míg a második helyre Budapest (150 ezer) került, amit jelentős lemaradással Debrecen (24 ezer) követett.

Hazánkat és fővárosunkat legtöbb alkalommal a sportrendezvények idején emlegették, de a kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki. Ezek közül is kiemelkedett Ferenc pápa látogatása - az esemény során Budapest több mint 4 ezer alkalommal került említésre.

A külföldi földrajzi helyek között elsősorban a háborús hírekhez kapcsolódó helyszínek (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az EU (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), valamint a fontos külpolitikai partnerek (Kína, USA, Törökország) foglaltak el kiemelt helyet.

Egyes napokon kiemelkedtek bizonyos helyszínek. Ilyen volt például - Szoboszlai Dominik magyar válogatott csapatkapitány szerződése révén - Liverpool (460), a tragikus földrengés idején Törökország (725), illetve a Károly Egyetemen történt mészárláskor Prága (424).

A teljes kutatás elérhető az NMHH honlapján.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)