Hirdetés

A kalózkodás miatt hisztiznek a kalózok

|

A Greenheart Games az eddigi legviccesebb másolásvédelmi eljárást alkalmazta játékában, a Game Dev Tycoonban, ahol egy játékfejlesztő stúdiót kell menedzselni. A kalózkodás persze jelen van.

Hirdetés

Zseniális. Egyszerűen zseniális. Nem is maga az eljárás a nevetséges, inkább a játékosok reakciója a Game Dev Tycoon kalózverzióiban megjelenő játékelemre, ami enyhe utalás arra, hogy csak nem kellene warezolni. Sokan nem értik.

Történt ugyanis, hogy a Greenheart Games fejlesztője, Patrick Klug maga töltötte fel a "világ legnépszerűbb torrent oldalára" a Game Dev Tycoon Windows-os, Mac-es és Linuxos változatát. A csavar csupán annyi, hogy azok, akik ezt a változatot szerezték be, néhány perc/óra játék után egy üzenettel szembesülnek, ami a következőképpen szól: 

"Főnök, úgy néz ki, hogy a játékosok ugyan játszanak az új játékunkkal, de egy feltört verziót töltenek le ahelyett, hogy legálisan vásárolnák meg. Ha a játékosok nem veszik meg az általuk kedvelt játékokat, előbb vagy utóbb csődbe megyünk."

A kalózok nem értik az utalást. A fórumokat elözönlötték a panaszkodó delikvensek, akik próbálják megérteni, hogy a 9-10 pontosra értékelt játékuk miért nem hoz bevételt, miért mennek csődbe, mikor az előző érában tök jól álltak. Az egyik felhasználóban felmerült a kérdés, hogy van-e mód valamilyen másolásvédelmi eljárás kifejlesztésére, míg egy másik félszemű-falábú fórumozó azt mondta, hogy "nem fair", hogy illegálisan töltik le a játékát.

Ez azért valahol igen szomorú. Ahogy az a fenti statisztikából is kivehető, a játékot megjelenésének napján több, mint 3000 felhasználó töltötte le illegálisan, és mindössze 214-en vásárolták meg a 8 dollárba kerülö, DRM-mentes, bármilyen platformra szabadon telepíthető Game Dev Tycoont. Klug megjegyezte, hogy egy évet öltek a játék elkészítésébe, de fizetést még egyszer sem kapott. Nem lehet azt mondani, hogy nem tesznek meg mindent a játékosokért: a GDT ingyenesen kipróbálható egy demó formájában, ráadásul aki a crackelt változattal játszott, de úgy dönt, megveszi a teljeset, a kalózkodásról szóló üzenet előtti állapottól folytathatja cége sikerre vitelét.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)