Hirdetés

LEGO Dimensions teszt - a gyűjtögetésnek ára van

|

Elnyelt minket a gyűjtögetős, kockásított mennyország videojáték formájában, avagy méltó riválist kaptak a Skylanders és a Disney Infinity franchise-ok.

Hirdetés

Évek óta ontja magából a Traveller's Tales a jobbnál jobb adaptációkat, de tudtuk jól, hogy előbb vagy utóbb eljön az a pont, amikor már nem tudnak újat mutatni, és unalomba fullad a virtuális legózás. A Lego Dimensionsszel azonban sikerült megfordítani a folyamatot, nemcsak hogy új életet lehelt a kissé elfáradt sorozatba, de még arra is képes volt, hogy új vásárlókat hozzon be.

 

A legónak nincs szaga

Csak idő kérdése volt, hogy a játékfronton amúgy kifejezetten jól teljesítő Warner mikor eszmél rá a Lego játékokban rejlő üzleti lehetőségre. Az egy dolog, hogy a cuki Lego-adaptációkból minden évben eladnak egy csomót, de ez meg sem közelítette azt a bevételt, amit a konkurens Skylanders sorozat produkált. Megszületett aztán a nagy ötlet, hogy ötvözni kell a videojátékot az építőkockával, aztán már csak a fröccsöntőüzemek kapacitásán múlik, hogy milyen hangosan csilingel a bevételt jelző kassza. Na valahogy így született meg a Lego Dimensions alapötlete. Szokták mondani, hogy a gyerekek sokba kerülnek, ez az új Lego játékra is igaz. Az alapcsomag - amely három minifigurát, egy járművet és a portált tartalmazza - a tengerentúlon 100 dollárba kerül, Európában már jóval drágább, a magyar boltokban a PS4-es és az Xbox One-os alapcsomagokat 45 ezer forintért vesztegetik.

A magas ár ellenére a siker elképesztően nagy, az óriási keresletre való tekintettel kénytelenek voltak korlátozni azoknak az országoknak a számát, ahol hivatalosan kapható. A hazai forgalmazó például csak valamikor 2016-ban fogja behozni a szettet. Az alapcsomag azonban csak a kezdet, aki Gandalf, Batman, Wyldstyle karakterénél, a Batmobilnál és a teleportkapunál többet akar, annak bizony újra a zsebébe kell nyúlnia, és meg kell vennie a kiegészítő csomagokat. Ez lehet Fun Pack (egy karakter és egy jármű), de akár egy egész Level Pack is (egy figura, két jármű és egy külön pálya a játékban). Nem kell persze bonyolult dolgokra gondolni, 20-30 darabos legókészletekről van szó, percek alatt összerakható bármelyik. Ezeknek a csomagoknak az ára meglehetősen magas, induláskor a legkisebb pakkokat nyolcezer forint körül vesztegették. Az sem titok, hogy az első hullámban megjelenő játékokat továbbiak követik olyan sikerfilmekkel és sorozatokkal, mint a Doctor Who vagy éppen a Szellemirtók.

 

Minden kezdet nehéz

A Lego Dimensions csomag kibontása után az egyik legelső feladatunk az lesz, hogy összeállítsuk a teleportkaput, melyen keresztül karaktereink megkezdik utazásukat a multiverzumon keresztül. A történetbe most nem igazán akarok belemélyedni, legyen elég annyi, hogy egy nagyon gonosz valaki azon fáradozik, hogy a híres világok univerzumait összehozza és uralja. Ehhez meg kell szereznie azokat a varázstárgyakat, amelyek az adott világegyetemben kiemelt fontossággal bírnak. Ilyen az Egy Gyűrű a Gyűrűk ura univerzumból vagy éppen Dorothy üvegcipellője az Óz, a csodák csodájából. A varázstárgyak megszerzéséhez szövetségeseket is toboroz, így jön a képbe Joker és Rébusz a DC univerzumból, de felbukkan Szauron és orkhordája is Mordorból. Batman, Gandalf és a Lego mozifilmből ismert Wyldstyle veszi fel a küzdelmet a gonosz erőivel, ehhez persze segítséget is kapnak a többi jóravaló szereplőtől.

A játékmechanika nem sokat változott az első Lego Batman óta, a logikai feladatokat egyértelműen a fiatalabb korosztálynak tervezték, ettől függetlenül még felnőtt fejjel is szórakoztató. A főszál meglehetősen hosszú, 25-30 óra alatt lehet végigjátszani, és akkor még hozzá sem szagoltunk a mellékküldetésekhez. Számos olyan helyszínre bukkanhatunk játék közben, melyeket csak egy pénzért megvehető karakterrel vagy járművel érhetünk el; szóval aki a teljességre törekszik, annak bizony fizetnie kell ebben a csúf, anyagias valóságban, nem elég a játékban összegyűjtött pénz egy-egy új karakter feloldásához. De a Level Packek tartalmával kicsit sem voltam kibékülve. Az egyik kedvenc filmes élményem a Vissza a jövőbe trilógia, így nem volt kérdés, hogy melyik világot szeretném behatóbban megismerni.

A Warner közel 30 fontot (itthon az 11-12 ezer forint körül lesz) kér el a csomagért, amelyben egy Marty figura, egy légdeszka és persze az elmaradhatatlan DeLorean időgép található. A hozzá tartozó történetet 15-20 perc alatt ki lehet végezni, szó sincs arról, hogy végigjátszható mondjuk az egyik film teljes egészében. Kiragadtak három izgalmas jelenetet, aztán a többit a játékos fantáziájára bízták. A sztoriszálak mellett arra is lehetőségünk van, hogy az univerzumhoz tartozó karakterrel belépjünk egy apró, de nyitott világba, ahol mindenféle mókás dolgokat (autóversenyek) csinálhatunk. A trükk itt is az, hogy vásároljunk; alapból csak a Lego mozi, a Gyűrűk ura és a DC univerzum kapuin mehetünk be, mivel ezekhez kaptuk meg a karaktereket az alapcsomagban. Ha többet akarunk, újfent ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. És a kassza ismét csilingel.

A teleportkapu, melynek elektronikája képes felismerni a figurák talapzatába épített NFC-chipek jeleit, hozott ugyan némi változatosságot, de azért ebben is voltak problémák. Az eszköz USB-n keresztül csatlakozott a konzolhoz egy háromméteres kábelen, ami bizonyos esetekben igencsak rövidnek bizonyult. Új játékelemként megjelent a figurák cserélgetése az elektronikus táblán, egyszerre akár hét karakter vagy jármű is lehet a játéktéren. Mondjuk az azért elég vicces, amikor a dimenziókat összeeresztjük: Gandalf a Batmobilban vagy a Denevérember a légdeszkán kétségtelenül szórakoztató. Nagyon jók a popkulturális beszólások és utalások, mondjuk ezeket csak az idősebb korosztály fogja megérteni, de ugye a Lego Dimensions ideális játék arra, hogy a szülők eltöltsenek egy kis időt a csemetékkel, kiválóan alkalmas a közös játék arra, hogy olyan dolgokat is tanítsunk a gyerekeknek, amelyekről a kötelező tantervben viszonylag kevés szó esik.

Hogyan tovább?

A Warner állítólag három évig támogatja a Lego Dimensionst, de komoly pénzben mernék fogadni, hogy siker esetén tíz év múlva is készül rá új tartalom. Az mindenesetre biztató, hogy Angliában a Dimensions eladásai az első héten messze túlszárnyalták a Disney Infinity és a Skylanders legújabb részeit. Ráadásul folyamatosan jönnek az új világok és azok hősei. A tesztelésbe bevontam Csongor fiamat is, kíváncsi voltam, tizenhárom éves fejjel miként áll a játékhoz, mennyire tudja őt megfogni a videojátékok "kapudrogja". Sajnos azt kell mondanom, az üzleti modell működött nála, hat óra folyamatos játék után feltette azt a kérdést, amitől minden szülő retteg: "Mégis mennyibe kerül ez a játék?" Szerencsére tisztában van a piaccal, így nem erőltette, hogy kifizessük egy fél konzol árát egy olyan programért, amelyre még rá kell költenünk a másik felét, hogy teljesen kiélvezzük az összes tartalmat. Fájó szívvel ugyan, de elcsomagoltuk a játékot, és megegyeztünk abban, hogy az ötéves ikreknek nem is említjük a Dimensionst, ők nem lennének ennyire racionálisak, és addig rágnák a fülemet, amíg végül elveimet sutba vágva megvenném nekik az egész pakkot.

LEGO Dimensions
Költséges és addiktív.
Ami tetszett
  • Vicces beszólások
  • Keveredő dimenziók
  • Megszokott Lego minőség
Ami nem tetszett
  • Megszokott Lego ár
  • Járművek irányítása
  • Igazi pénztemető
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)