Hirdetés

No Man's Sky - mit gondolnak róla a játékfejlesztők?

|

A kritikusok és a rajongók mellett a szakma néhány tagja is elmondta a véleményét a No Man's Sky kapcsán. Az eredmények itt is vegyesek.

Hirdetés

Bár a No Man's Sky az év legjobb Steames rajtját produkálta, megosztóak a vélemények arról, hogy mennyire jó játék lett valójában. Rengetegen megosztották a véleményüket a témában, a Gamasutra pedig össze is gyűjtötte más játékfejlesztők reakcióit. Lássuk, mit gondol a szakma a No Man's Sky hatalmas világáról.

Az épp egy évvel ezelőtt megjelent Sentris rendezője, Samantha Kalman szerint nagyon komoly teljesítmény, amit a világ méreteit illetően sikerült. Alexis Kennedy, a Failbetter alapítója szerint (ő volt a Sunless Sea és a Dragon Age: The Last Court kreatív rendezője) a játék kifejezetten élvezetes, az egyedi világot pedig így jellemezte:

"Képzelj el egy alternatív univerzumot, ahol a Star Treknek nincs története vagy karakterei, egyszerűen csak különböző bolgyók, változatos sziklák, és minden héten ismeretlen idegen lények. Mindez úgy, hogy az egészet Nicolas Roeg rendezi, a bábokat pedig Jim Henson készíti. Legalább néhány részt biztosan megnéznék belőle."

Persze nem mindenki látta ilyen rózsásnak a játék indítása utáni órákat:

"Az első élményem az volt, hogy 2-3 órát töltöttem a legelső bolygómon és cinket kerestem, de alig találtam belőle. Ez az ellenséges és sivár bolygó sokkal inkább a No Man's Landre emlékeztetett."

- mondta Joseph Humfrey, az Inkle Studios társalapítója. "Elgondolkodtam, hogy vajon mennyire lehetett nehéz kibalanszolni a játékmenetet úgy, hogy minden játékos teljesen más helyzetben találja magát. Hogyan biztosítod, hogy a kezdő bolygó ne legyen túl durva, de azért mindenkié más és más legyen? Nálunk az 80 Days fejlesztésénél egy viszonylag egyszerű procedurálisan generált piacunk volt csak, de még ezt is hihetetlenül nehéz volt egyensúlyban tartani anélkül, hogy kézzel felülírtunk volna bizonyos dolgokat. Szerintem a procedurális generálás egy elképesztően erős eszköz, ha világok építéséről van szó, de mindig nagyon óvatosan kell bánni vele, mert komolyan befolyásolhatja a játékmenetet" - tette hozzá.

Bennett Foddy, a QWOP, a Sportsfriends és a GIRP alkotója szerint már a dizájnon is érződik a játék európai mivolta:

"A No Man's Sky-ban visszaköszön az Elite, a Mercenary és a Captain Blood is. Ha valaki Wing Commandert vár, az csalódni fog. A stílus korábbi játékaihoz képest kifejezetten megnyerő a játék, de a műfaj sajátosságainak köszönhetően ez egy nagy üres világ, amely teret enged a fantáziádnak, hogy kitöltse."

A brit fejlesztők mindig is szerettek drága felfedezős játékokat készíteni. Nemcsak az Elite, hanem a Damocles vagy a Starglider is ilyen volt (valószínűleg nem véletlen, hogy Chris Roberts is Angliában nőtt fel). A dizájn egyszerű: itt egy végtelen procedurális világ, találd meg benne a játékot. Foddy szerint egy egyáltalán nem probléma, sőt:

"Szerintem elég menő elképzelés, játékdizájn szempontjából egyébként is alulreprezentáltak azok a játékok, amik a kincsvadászatot helyezik előtérbe."

Morális és ideológiai szempontból is megosztó lett a játék. A Journey producere, Robert Hunicke például azt mondta:

"Meglepő bűntudatot éreztem, amikor érintetlen bolygókról kellett alapanyagot gyűjteni, főleg úgy, hogy szét kellett lőnöm dolgokat. Amikor rájöttem, hogy a Sentinelek attól függően támadnak, hogy mennyire fosztom ki épp a bolygót, úgy éreztem a fejlesztők jó döntést hoztak. Örülök, hogy a játékok végre elmozdulnak attól az alapkoncepciótól, hogy bármit bármikor elvehetünk a túlélés érdekében."

Walt Williams, a Spec-Ops: The Line és a Borderlands: The Pre-Sequel! írója egész más véleményen van: "A No Man's Sky gyönyörűségét aláássák a sivár, terjeszkedő mechanizmusok. Az egész világ csak arról szól, hogy mit tudok felfedezni és az mennyit ér. Olyan, mint a Függetlenség Napja az űrlények szemszögéből. Sáskák vagyunk, akik bolygóról bolygóra járnak, felzabálnak mindent aztán mennek tovább. Szomorú, hogy a találékonyságunk ellenére a mechanikák nagy része káros dolgokra van kihegyezve. Képesek vagyunk végtelen világokat és fajokat alkotni, de nem tudunk új módon interakcióba lépni velük."- mondta, majd meglepő módon így zárta a gondolatmenetet:

"Az emberiség elérte a csúcsot. Nincs több új ötlet, csak technológiai fejlesztések. Mindent összefoglalva: gyönyörű grafika, zökkenőmentes közlekedés a bolygók és a világűr között, simán van benne legalább 50 óra játék. 10/10."

A legtöbb szakmabeli tehát megtalálta a szépséget és egyediséget a Hello Games alkotásában, nekünk vegyesek voltak az érzéseink a No Man's Sky kapcsán. Ti mit gondoltok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)