Hirdetés

Pro Evolution Soccer 2017 teszt - labdába rúghat

|

Leteszteltük a FIFA franchise fő riválisának legújabb epizódját, a Pro Evolution Soccer 2017-et is, amely fejlődött az elődhöz képest, de ez vajon elég volt a FIFA 17 ellen?

Hirdetés

Szoktam mondani, hogy csak a halál, az adó, meg a FIFA biztos az életben, egészítsük ki ezt a PES-sel is. Évek óta tart a csata a két program között, bár ez inkább csak a témában jártasaknak érdekes, hiszen a FIFA eladásaihoz képest eléggé el van maradva jelen cikkünk hőse. Én sosem akartam igazán állást foglalni a kérdésben, hiszen ízlés dolga, hogy kinek melyik játékmenet áll közelebb a szívéhez. Tény viszont, hogy jelenleg egyik játékot sem nevezném valósághűnek, valamint továbbra is óriási fekete pont jár mindkettőnek, amiért a PC-s verzió idén is elmarad a konzolosok grafikai szintjétől. Gondolom, ezt a marginális PC-s eladásokkal magyarázzák, de ettől még nem szép dolog. Mindazonáltal lássuk, mivel próbál minket arra csábítani az idei PES, hogy őt válasszuk.

 

Barcelona

Ha PES, akkor Barcelona - ez lehetne az idei év szlogenje. Nem lehetett ugyanis nem észrevenni, hogy megszerezték a Barcelona licencét a japán srácok; gyakorlatilag a PES 2017 minden képén, poszterén, reklámján a csapat logója és játékosai szerepeltek. De ha valaki mégis elmulasztotta volna, rögtön szembesül vele, amint elindul a játék, és lemegy az intróvideó. A már-már paródiába hajló videóban a Barcelona játékosai gyakorlatilag sci-fibe illő sebességgel és pontossággal passzolgatva alázzák porba ellenfeleiket. Majd a pontot az i-re egy Messi-szóló teszi fel egy Arsenal elleni jelenetben: az egész pályán egyedül végigcselezi a labdát, hogy a végén a kapus lába között találjon a hálóba. Túlzásnak tűnik, amit leírtam? Nem véletlenül. Teljesen megértem, hogy egy Barcelona-szintű csapat jogainak megszerzése hatalmas dolog, de ha ilyen szinten tolják az ember arcába, az már visszataszító. Ez a nyomulás a legfanatikusabb Barça-rajongók kivételével inkább negatív érzéseket fog kelteni a játékkal kapcsolatban a virtuális focisták körében.

A mai menüt kérném

Évek óta vesszőparipám, hogy a PES menüje körülbelül egy tíz évvel ezelőtti JRPG szintjét üti meg. Ezen idén végre minimálisan változtattak, bekerültek a "nagy képes" opciók a főmenübe, de az alrészek továbbra is változatlanok maradtak. Tudom, hogy egyesek szerint a menü nem érdekes, de nem adhatok igazat nekik, hiszen például egy menedzsermódban órákat töltünk el benne. A játékmenet kicsit mintha gyorsult, fifásodott volna, könnyebb gólt lőni és cselezni, mint bármikor. Valahogy simább az egész, de félek, emiatt elveszítheti azokat a rajongóit a játék, akik a taktikusabb játékmenetet kedvelték.

A játékmódokat tekintve nem találkozunk akkora újítással, mint például a rivális sztorimódjában. A PES "be a legend" módjában élhetünk át a FIFA sztorijához hasonló élményt egy játékost irányítva, de rendkívül fapadosan. Legelső meccsemen például saját, kreált játékosommal gólt rúgtam, amivel 1 : 0-ra nyertünk. Ennek jutalmaként az edző a következő meccsre a keretbe sem nevezett, vagyis kihagyta az előző meccs emberének választott játékost. Gratulálok. Akkor akár húzhatok is haza a következő pótlóbusszal.

A magyar válogatott kamuneveit látva még mindig legszívesebben leugranék a pécsi magas ház tetejéről. Továbbra is piros pont jár a Bajnokok Ligája-licencért, bár némiképp illúzióromboló, hogy összecsap benne a London FC és a Madrid White, szóval ráérünk azzal a csillámporszórással. És - ahogy minden évben elmondom - az nem mentség, hogy "csak 5 perc, és modolva ott vannak a játékosok", mert nem mindenki játszik PC-n. Az itteni "MyClub" egyébként szinte tökéletes mása a rivális FUT játékmódnak, úgyhogy aki játékosokat akar adni-venni, szerezni, majd teljesen saját csapatával küzdeni akár a gép ellen, akár online, megteheti. Nagyon tetszett, hogy az ún. Player ID-ben igyekeztek lemodellezni még a mesterséges intelligencia szintjén is a különböző ismert játékosok stílusát. Megfigyelhetők Manuel Neuer kapus agresszív kirohanásai, vagy például hogy Oliver Giroud nagy és lassú, de a levegő ura, valamint Toni Kroos nyugodt és kimért. Ezenkívül érdekes újdonság még az Adaptive AI, aminek köszönhetően a gép ellen játszva a mesterséges intelligencia megtanulja a taktikádat, és reagál rá meccs közben.

Míg a FIFA idén rengeteget változott, addig a PES, pláne a PC-s verzió kissé lemaradt tőle, így ismét a második helyet szerezte csak meg. Ám akinek ez a fajta játékmenet fekszik jobban, nyugodtan tegye le emellett a voksát.

Pro Evolution Soccer 2017
Jövőre itt is elkélne pár szembetűnő újítás, mint a kerítés másik oldalán.
Ami tetszett
  • Végre működik a live update
  • Egyedi viselkedésű sztárok
  • Kiváló zenei körítés
Ami nem tetszett
  • Töltési idők
  • Licencek
  • PC-s motor
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)