Hirdetés

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition – hamarosan javítják a hangokat

|

Az élesebb fülűek talán már kiszúrták, hogy a Skyrim Special Edition PC-s és Xbox One-os változata nem mindig hangzik olyan szépen, mint kéne - vagy mint ahogy az eredeti kiadásban megszokhattuk.

Hirdetés

LasurArkinshade tette szóvá először a Redditen, hogy a felújított változat kipróbálásakor feltűnt neki, hogy a legtöbb játékbeli hangeffekt tompább és élettelenebb, mint ahogy az eredeti játékban hallhattuk, kis utánajárással pedig meg is találta az okát a játék fájljai közt.

Míg az eredeti játék hangfáljai (a zenéket és a beszédeket leszámítva) tömörítetlen .wav formában voltak tárolva, addig az Special Edition ezeket egy nagyon veszteséges tömörítésű .xwm fájlként tárolja. LasurArkinshade egy rövid összehasonlítást is összerakott arról, hogy ez játékbeli hangzásban mit jelent, és valóban ég és föld a különbség.

Az probléma szemléltetésére withmorten egy spektogramot készített, amin látni is lehet a rossz hangzás okát: az emberi fül átlagosan 18-20 kHz-ig képes hallani, a tömörítetlen .wav formátumban pedig minden hang megtalálható. A .xwm azonban 12 kHz fölött kiszűri a hangokat (nyilván, ezzel kisebb fájlméretet eredményezve, hisz kevesebb adatot kell tárolni), ami lényegében olyan, mintha a zene harmada "hiányozna" a felvételről. A spektogramon, melynek második felét mintha elvágták volna 12 kHz felett, szintén ezt figyelhetjük meg.

A legérdekesebb része a problémának az, hogy PS4-re jó minőségű hangfájlok kerültek, és ott tényleg egyértelműen szebb is a hangzás, mint akár az eredeti PC-s verzióban. Hogy mi okozhatja azt, hogy a másik két platformon nem így történt, az kérdés, de a Bethesda azóta reagált a problémára, és megígérte, hogy javítják azokat. Hogy ez a régi hangfájlok visszarakását vagy egy jobb tömörítés használatát jelenti, még nem tudjuk, de mindenképpen várjuk majd a javítócsomagot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)