Hirdetés

Így tanul meg egy gép Mariózni

|

Az egyik nagy technológiai trend, hogy lassan minden munka automatizálható lesz, viszont most az is kiderült, hogy a jövőben már játszanunk sem kell.

Hirdetés

Az Internet of Things mellett az utóbbi évek legnagyobb technológiai trendje a machine learning, az az a gépi tanulás felhasználása mindenféle tudományos, illetve mindennapos problémák leegyszerűsítésére. Ez egy rendkívüli ütemben fejlődő tudományág, így várható volt, hogy előbb-utóbb a szórakoztatóiparhoz is eljut.

Talán már hallottatok is az elkerülhetetlen, sötét jövőről, mely szerint annyira elterjednek az automatizált gépi munkások, hogy teljesen kiszorítják az embereket a munkaerőpiacról, aztán pedig eltörölnek minket a föld színéről. Ami viszont ennél sokkal tragikusabb, hogy már játszanunk sem kell majd, mert a Kotaku kísérlete alapján erre is képesek lesznek.

A Sethbling által kifejlesztett rendszer úgynevezett neurális evolúciót használ, ami a neurális hálózatok egy speciális csoportja. Ezek lényege igazából nem olyan bonyolult: a lényeg, hogy az emberi agyban lévő neuronokat utánozva betaníthatunk gépeket egyes feladatok megoldására. Ha a lehetséges bemeneti adatokat összepárosítjuk a hozzájuk tartozó végeredménnyel, akkor elegendő tanítóadat után a hálózat ki tudja úgy egyensúlyozni a neuronok közti kapcsolatokat, hogy már magától is le tudja vonni a helyes következtetést.

Az evolúciós rész onnan jön, hogy a gép a próbálkozások halmazából ki tudja válogatni azokat, amelyekkel a legtovább jutott, ezek felhasználásával pedig újra tudja szervezni a hálózatot oly módon, hogy a következő generációban már valószínűleg több sikerrel jár majd. Ez az egész téma rettentő érdekes és sokat lehet róla beszélni, de most itt álljunk meg.

Nektek hogy tetszik a videó? Szerintetek melyik Overwatch karakter lesz majd a Skynet kedvence az elkerülhetetlen hatalomátvétel után?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)