Hirdetés

Tiszteletem! 2009. 08. 09.

|

Ma 99 éves a mosógép! Ezzel a szenzációs hírrel kezdjük a napot - ja és tessék ma Állatkertbe menni! Jah, még egy dolog - szombaton este nincs Jó Éjt!, mert egy kicsivel később már úgyis jönne a Tiszteletem!

Hirdetés

A mai nap nagyon különleges - méghozzá nagyon sokunk kedvenc helye, az Állatkert miatt. A Budapesten található Állatkertet ugyanis 1866-ban, a mai napon alapították és azóta is rengeteg felnőttnek és gyereknek okozott sok-sok örömet. S szerencsére az utóbbi években sokat is fejlődött, így amíg szép az idő, feltétlen érdemes kilátogatni. Az Állatkerten kívül egy gyors mosással ünnepeljük a mosógép szabadalmának 99-ik évfordulóját (jövőre nagy mosógép buli lesz!), és boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli, névnapjaink: Emőd, Hágár, János, Orlandó, Roland, Román. A Nap pontban fél hatkor kel, és nyolc óra után hét perccel nyugszik - mai meteorológiai előrejelzésünk: vasárnap jobbára erősen felhős idő várható. Nyugaton fordul elő elvétve záporeső. Az északkeleti, keleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, északkeleten, keleten lehet néhány fokkal hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 30 fok között várható.

Lássuk, a világban mi is történt augusztus 9-én.

681 - Bulgária létrejött, a Duna déli partján, mint kánság, miután legyőzték IV. Constantin császár bizánci csapatait a Duna deltájától délre vívott csatában.
870 - A Frank Birodalom két részre szakadt. A meerseni szerződésben a lotaringiai II. Lothar halála után a Közép-Frank Birodalmat feloszlatták II. (Kopasz) Károly nyugati frank király (aki a nyugati részt birtokolta) és a keleti frank Német Lajos között.
949 - A Bajorországban kalandozó magyar seregek legyőzték a bajor sereget.
955 - I. Ottó német király megindult az Augsburgot ostromló magyar sereg ellen.
1173 - Elkezdődött a pisai torony építése, amit eredetileg nem terveztek ferdére, azonban már építése közben ferdülni kezdett.
1354 - Meghalt István, I. Nagy Lajos öccse
1472 - Elhunyt Vitéz János bíboros, esztergomi érsek
1483 - Megnyílt a sixtusi kápolna.
1516 - Meghalt Hieronymus Bosch festőművész
1619 - Jamestownban a virginiai angol telepesek képviselői megalkották az Újvilág első törvényhozó gyűlését, amelyen határozatot hoztak többek között, az adó- és közügyekről, az erkölcsről és a dohány árának megállapításáról.
1803 - Robert Fulton gőzhajójának első útja lezajlotta párizsi Szajnán.
1849 - Kossuth kormányzóelnök Dembinski altábornagy helyébe Bem altábornagyot nevezte ki a honvédsereg főparancsnokává.
1866 - Megalapították az Állatkertet.
1892 - Thomas Edison megkapta a kétirányú távíró szabadalmát.
1910 - A. J. Fisher szabadalmaztatta az elektromos mosógépet.
1936 - Jesse Owens megnyerte negyedik aranyérmét a berlini olimpián, ezzel ő lett az első amerikai sportoló, aki négy aranyérmet nyert egy olimpián.
1945 - Az amerikaiak atombombát dobtak Nagaszakira a Bockscar névre hallgató B-29-es bombázó segítségével - a bomba a "Fat Man", azaz kövér ember nevet viselte. A bombázásnak körülbelül 74 ezer halálos áldozata volt.
1957 - Vízre bocsátották a szovjet haditengerészet első atomhajtóműves tengeralattjáróját.
1965 - Szingapúr elszakadt Malajzijától
1974 - Nixon elnök belebukott a Watergate-ügybe - Gerald Ford lett az Egyesült Államok 38. elnöke
1975 - Elhunyt Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics szovjet-orosz zeneszerző, zongoraművész
1986 - Knebworth Park, Anglia - A Queen utolsó koncertjét játszotta az eredeti felállásban 120000 néző előtt. Freddy Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig a zenekar nem is koncertezett többet.
1992 - Befejeződött a huszonötödik újkori Nyári Olimpia Barcelonában, a magyar küldöttség 11 arany, 12 ezüst és 7 bronzérmet nyert.
1996 - Meghalt Sir Frank Whittle a sugárhajtómű feltalálója.

Híres születések

1927 - Daniel Keyes amerikai író, világhírű regényéből (Virágot Algernonnak) nagy sikerű film is készült.
1953 - Delhusa Gjon énekes, zeneszerző és szövegíró.
1957 - Melanie Griffith amerikai színésznő (Dolgozó lány, Hárman párban),
1963 - Whitney Houston amerikai énekesnő.
1968 - Gillian Anderson amerikai színésznő
1968 - Eric Bana ausztrál színész
1973 - Filippo Inzaghi olasz válogatott labdarúgó játékos
1976 - Audrey Tautou francia színésznő

Ne feledjétek megnézni a galériát!

Mivel mára nem jutott olyan sok híres születés, mint ahogy az megszokott, így az előző napokon is körbenéztem, kit érdemes klippel ünnepelni. Persze, kezdjük a hölgyekkel és a mai ünnepelttel, Whitney Houstonnal és leghíresebb dalával, az I'll Always Love You-val.

Pénteken ünnepelte születésnapját Bruce Dickinson, a kiváló pilóta/énekes, így aztán két dallal köszöntsük fel - elsőként, mint pilótát:

Másodikként mint énekest: Run to the Hills:

Csütörtökön ünnepelte születésnapját Vinnie Vincent, aki a Kiss tagja is volt többek között - most saját zenekarának egyik dala következzen:

Szerdán apokaliptikus születésnap volt - Eicca Toppinen finn csellistáé:

S ha már Apocalyptica, nem lehet kihagyni augusztus 3-át, amikor James Hetfield született :)

Legyen nagyon szép vasárnapotok!

Utóirat: jövő héten internetmentes szabadságon leszek, így lehet, hogy a Tiszteletem! is szabadságra megy emiatt vasárnap reggel...

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)