Hirdetés

Az internetszolgáltatók nem adhatnak ki személyes adatokat a torrentezőkről

|

A Kúria döntése alapján Magyarországon az adatvédelmi szabályok miatt könnyen megúszhatja, aki szerzői jogot sért azzal, hogy illegális fájlcserét bonyolít vagy filmet tölt fel.

Hirdetés

Gyakran visszatérő téma az, hogy Magyarországon mennyire büntetendő a torrentezés, ami különösen azért érdekes, mert folyamatosan kétirányú forgalom zajlik: aki letölt, az általában egyszerre fel is tölt. Más törvények és szabályok vonatkoznak a letöltőkre és a feltöltőkre, utóbbiakkal szemben pedig lehet szerzői jogi pert kezdeményezni.

A Kúria a napokban jogerős ítéletet hozott egy fájlcseréléssel, filmletöltéssel kapcsolatos perben, mellyel végérvényesen eldőlt, hogy az internetszolgáltatók nem adhatják ki a torrentezők nevét és személyes adatait, köztük a lakcímmel, IP címmel, és bármi olyan adattal, amivel a jogsértő azonosítható - derül ki egy mai sajtóközleményből.

Ez az adatvédelmi szabályok miatt van így, melyek alapján ha egy felhasználó nem járult hozzá, hogy adatait a szolgáltató kiadja, akkor a szolgáltató ezt nem teheti meg.

Dr. Halász Kristóf, a Sár és Társai Ügyvédi iroda elektronikus kereskedelmi szakértője elmondta, hogy a mai döntés ítélkezési tendenciát alapozhat meg, későbbi perekben is a mostani ügy alapján járhatnak el.

Az Európai Unió Bírósága több esetben a Kúriáéval azonos álláspontot foglalt el. A tagállamok maguk dönthetik el, mire kötelezik az internetszolgáltatókat szerzői jogi perek esetén. Svédországban polgári perben is ki lehet kérni az előfizetők adatait, Magyarországon viszont csak büntetőeljárásban kerülhet erre sor.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)