Hirdetés

Hárommillió dollárra perli a Valve-et a cég egykori dolgozója

|

A Valve-től elbocsátott egyik fordító komoly kártérítést követel a Steamet működtető cégtől, mert szerinte jogtalanul küldték el, korábban pedig rendszeresen megalázták a cégnél.

Hirdetés

Egy elég ronda ügy ütötte fel a fejét a Valve háza táján, a céget ugyanis hárommillió dolláros kártérítést követelve perli egy volt alkalmazottjuk. A per a Polygon által közzétett iratai szerint megfelelő indok nélkül, részben bosszúból mondtak fel neki, miután panaszt tett az egyik felettese által alkalmazott módszer miatt.

A bírósági ügy dokumentumaiban csak A. M. kezdőbetűkkel megnevezett volt alkalmazott többek között a Valve tartalmainak - így a Steam kliens és a cég által fejlesztett játékok - spanyolra való fordításán dolgozott, de ez természetesen egy gigászi feladat, amihez egy méretes csapatra van szükség.

A Valve viszont az ilyen fordítási munkák oroszlánrészét nem fizetett munkatársakkal, hanem önkéntesekkel végezteti egy erre kialakított felületen. A. M. és a hozzá hasonló fizetett munkatársak koordinálják és moderálják különböző nyelvi csoportok munkáját.

Amint egy - időközben törölt, de visszaolvasható - Reddit-posztban leírják többen is, akik a spanyol, portugál, vagy olasz fordításokon dolgoztak, azoknak a Valve egyik munkatársa azt ígérte, ha elég keményen dolgoznak, akár fizetett állást is szerezhetnek a cégnél.

Ehhez pontokat kellett gyűjteniük, természetesen fordítással, ha pedig elég pontjuk összegyűlt, esélyt kaptak rá, hogy külsős munkatársként felvegyék őket.

A. M. és a Reddit-poszt írói és kommentelői szerint ez viszont csupán ígéret volt, amit A. M. felettese sosem szándékozott betartani, ezzel csupán még több önkéntes, fizetetlen munkára ösztönözte a gyakran kiskorú fordítókat.

A per anyagai szerint A. M. emiatt tett panaszt a Valve Humánerőforrás-osztályán és idővel ez vezetett a kirúgásához. Emellett viszont mással is vádolja a Steam üzemeltetőjét, például állítása szerint az is hozzájárult az elküldéséhez, hogy felettese nem tudta elfogadni, hogy nemet váltott és transznemű nőként dolgozott a cégnél.

Így például A. M. szerint az emberekre nem használt, nemektől semleges "it" névmással hivatkozott rá. A Valve minden vádat tagadott a bíróságon, de a sajtónak nem nyilatkozott az ügyben.

031123558718 by Brian Crecente

valve2 by Brian Crecente

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)