Hirdetés

Nosztalgiáznál? Így játszhatsz több ezer MS-DOS-os játékot a böngésződből

|

Semmit nem kell letöltened, hogy a Microsoft klasszikus operációs rendszerén futó játékokat elindíthasd.

Hirdetés

Döbbenetes, de több mint negyven éve jelent meg az MS-DOS, a Microsoft grafikus felület nélküli operációs rendszere, a Windows elődje. Már erre is szép számmal érkeztek játékok, a Sid Meier's Civilization, a Doom, a Warcraft, a Worms és a Heroes sorozat, sőt, a Grand Theft Auto és a SimCity is akkor debütált, amikor még parancsokkal, nem pedig egérkattintásokkal indítottunk játékokat.

A klasszikusok egy része elérhető Steamen vagy GOG-on (ez a legbiztosabb módja annak, hogy ha régi játékot akarsz játszani, az működjön is, plusz a fejlesztőket is támogathatod), de nem mindegyiket pofozták ki és tették modern rendszereken is könnyen futtathatóvá. Szerencsére a DOS-emuláció már ott tart, hogy még csak emulátort sem kell telepíteni, böngészőből pár kattintással belevághatunk több ezer játékba.

Hirdetés

Az Internet Archive-on például 8367 MS-DOS-os játék található meg, amiket a DOSBox emulátor böngészőből futtatott változatával azonnal indíthatunk is. Nem működik minden kifogástalanul, de próbálkozni érdemes. Sajnos sok a kétes megbízhatóságú alkalmazás, melyek bár vírusokat nem tartalmaznak, nem is hivatalos kiadások, vagy egyszerűen nem úgy indulnak el, nem úgy futnak, ahogy kellene. Az Internet Archive gyűjteményét kurátorok ellenőrzik, de van, hogy valami átcsúszik az ellenőrzésen. Ha valami nem működik, próbáld meg a másféle emulációt használó Dos.zone-on, hátha ott menni fog.

Ami meg nem megy böngészőből, annak a DOSBox-szal érdemes esélyt adni, ami Windowsra, MacOS-re és a Linux különböző kiadásaira egyaránt elérhető. Ehhez a játékokat külön kell beszerezni.

Érdemes még egyébként ránézni az Internet Arcade-re, ami játéktermi gépekre megjelent játékokat gyűjt.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)