Hirdetés

A videojáték történelem 10 legbizarrabb reklámja

|

A mai reklámok már sokkal visszafogottabbak, mint amikkel a 90-es években találkozhattunk a tévében. Kifejezetten fájdalmas gyűjtés csak erős idegzetűeknek!

Hirdetés

Nemcsak maguk a játékok, hanem azok marketingje is durván átalakult az elmúlt évtizedekben, így ma már főleg trailerekkel és gameplay videókkal (vagy éppen ezek felturbózott variánsaival) próbálják meg magukhoz édesgetni a vásárlókat a kiadók. Régen egész más volt a helyzet a reklámpiacon is, a stúdiók mindent bevetettek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet saját játékukra, vagy épp az általuk gyártott konzol felsőbbrendűségét hirdessék. A tévés korszak groteszk hőskora ez, ahol még volt pénz arra, hogy valami nagyon művészi és egyedi legyen, még akkor is, ha nem volt semmi értelme. Kicsit visszasírjuk néha azért ezt az 1080p és 60fps címszavak, és a sebészi pontossággal összetákolt "túl szép" játékvideók jelenében, mert tény, hogy eltűnt az a varázs, amikor nem is a termékről, hanem a reklámról beszélgettünk.

PlayStation

Kíváncsi lennék a kimutatásokra, hogy hány ember rohant azonnal PlayStationt vásárolni, miután egy skót űrlény kislány beszélgetett velük. Én gondolni se mertem volna a PlayStationre ezek után.

PlayStation 2

Ez a klip egy kicsit olyan, mintha a Word War Z jeleneteiből vágták volna össze. Sehol nincs benne egyetlen darab konzol sem, de a zenével együtt átjön az üzenet.

A Twin Peakset is megálmodó David Lynch által rendezett reklám kicsit olyan, mint egy Aphex Twin videoklip. Fogalmam sincs mi történik, de biztos, hogy rettegtem volna a saját PS2-mtől, ha anno látom ezt a reklámot (és lett volna PS2-m).

PlayStation 3

A Sony nem tudta elengedni a dolgot, a PS3-hoz is kellett egy hátborzongató reklám.

SEGA Genesis

Ma már egész más világot élünk, úgyhogy egy ilyen reklámot nem lehetne leforgatni anélkül, hogy ne akasztanának egy hatalmas pert a készítők nyakába. A SEGA mindig is szerette piszkálni a Nintendót, a "Genesis does what Nintendon't" szlogenes kampány pedig nagyot ment, több reklám is készült hozzá. Íme az egyik:

Itt meg egy másik hasonló, ami egy kicsit felkavaróbb:

Xbox

Ennek a reklámnak egyetlen üzenete van: az élet rövid, játssz amennyit csak tudsz. Ez mondjuk csaz az utolsó másodpercben derül ki, addig inkább olyan, mint egy, az ember múlandóságát középpontba állító szakdolgozat a Filmművészetin. Ez persze nem baj, csak épp nem promózza a konzolt.

Atari Jaguar

Az Atari bezzeg pont a másik oldalról közelítette meg a dolgot, úgyhogy a marketinges csapat végül arra jutott, hogy úgy megy át legjobban az üzenet, ha valaki beleordítja az arcodba, hogy "JAGUAR!!!!".

Nintendo 64

Ha rátalálsz nagyapádra, ahogy harisnyakötőben rúzsozza magát a tükör előtt, azonnal kérj 40 dollárt a hallgatásodért és vegyél belőle egy Nintendo 64 játékot. Történhet ennél jobb dolog egy tizenkét éves gyerekkel?

Yoshi's Island

Gameplayt mutogattak és a játékról meséltek a Yoshi's Island reklámjában, ami teljesen rendben is van. Amit nem értünk, hogy miért kellett a rengeteg extra tartalmat párhuzamba állítani egy magát degeszre zabáló kopaszodó úriemberrel. De még ezzel sem lenne gond, ha a végén nem robbanna fel és nem terítené be az étterem többi vendégét bélsárral. Miért?

The Legend of Zelda

Nem tudom eldönteni, hogy melyik a furább, a teljes jelmezbe öltöztetett, tűzgolyót dobáló tánccsoport, vagy az MC Hammert megszégyenítő rapper. De talán mindegy is.

Pole Position

A család kirándulni indult, aztán megjelent isten (vagy legalábbis valami elég tápos felsőbb hatalom, ami a reklámok világában teljesen hétköznapi) és kirázta őket az autóból, hogy részt vegyenek egy féktelen száguldásban, míg egyesével mind bele nem halnak egy-egy ütközésbe. Nincs is ennél idillibb családi program.

Ti ismertek hasonlóan borzasztó reklámokat? Osszátok meg velünk és egymással kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)