Hirdetés

Folytatódik a Nintendo emulátorok elleni harca, újabb támadást mért a kiadó

|

A nagy N komolyan harcba szállt a nyílt forráskódú emulátor terjesztőivel, és mindent megtesz, hogy nyoma se maradjon.

Hirdetés

Azt mostanra valószínűleg mindenki tudja, hogy a Nintendo ráhatása miatt a Yuzu fejlesztői kénytelenek voltak felhagyni szürkezónás tevékenységükkel. A Nintendo Switch emulátort fejlesztő csapatnak 2,4 millió dollárt kell fizetnie kártérítés gyanánt, és soha többé nem reklámozhatja vagy terjesztheti a programot és forráskódját.

A gond az, hogy a Nintendo egy nyílt forráskódú projekttel szállt harcba: a Yuzuból bárki elkészítheti és terjesztheti a saját variánsát, és a hobbifejlesztők így is tettek. Az egyetlen megoldás, ha magát a terjesztési vonalat támadják, így a Nintendo neki is ment a GitHubnak. A platformra fejlesztők tölthetik fel a kódjaikat, nyomon követhetik azok változásait, tárolhatják egyes verzióikat, és megoszthatják azokat a többi fejlesztővel vagy érdeklődő kliensekkel.

Hirdetés

TorrentFreak jelentése szerint a Nintendo kiküldött egy DMCA figyelmeztetést a GitHub üzemeltetőinek, mivel a platformon nyilván rengeteg Yuzu-variánst tároltak. A Nintendo álláspontja az volt, hogy ezek az emulátorok "megkerülik a Nintendo technológiai védelmét, és Switch játékok illegális másolatainak futtatását teszik lehetővé". Tehát ugyanazon okkal akarták eltakaríttatni az emulátorokat a GitHubról, amivel a Yuzu eredeti fejlesztőit perelték be.

A GitHubnak sajnos itt nem volt sok választása. A Nintendo eredetileg 100 Yuzu verziót akart lelövetni, de kiderült, hogy ennél jóval több változat van az oldalon, így a GitHub kénytelen volt mindnek utánamenni. Az eredmény: 8535 tárolót kellett eltakarítaniuk.

Miután a fejlesztők kedvenc platformja és a Discord is letiltotta őket, a terjesztés meglehetősen bonyolulttá vált. Ettől függetlenül nagyon kiváncsiak leszünk rá, hogy meddig tart még ez a szélmalomharc: egy nyílt forráskódú projektet próbál levadászni Mario az internet egészén. Kemény meló lesz ez.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)