Hirdetés

A NAV már megint lefoglalt egy árkád játékgépet, ami nem fogad el pénzt

|

Az Insert Coin Egyesület árkád kaszniba épített NEO GEO gépét a NAV szerencsejátékra alkalmas gépnek minősítette, holott egyáltalán nem lehet bele pénzt dobni. Feldereng a Flippermúzeumos ügy?

Hirdetés

Tavaly a Flippermúzeumban lévő, bárki által szabadon kipróbálható masinákba kötött bele a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert hiába volt mindegyiken leragasztva az érmebedobó nyílás,  és hiába volt meg minden szükséges engedély, úgy ítélték, a gépek alkalmasak tiltott szerencsejátékra. Az ügy szerencsére hamar megoldódott, a Pbal Gallery pedig azóta is zavartalanul üzemel.

Alig több mint egy évvel az eset után ismét egy teljesen abszurd helyzet állt elő. Az Insert Coin Egyesület kedden jelentette be, hogy a NAV Szerencsejáték Felügyelet lefoglalta a Dürer Kertben kiállított árkád gépet, ami természetesen csak (tényleges) közszolgálati jelleggel volt ott elhelyezve, nem pedig haszonszerzés céljából.

Megkérdeztük az egyesület elnökét, Kaptás Andrást, hogy hogyan alakulhatott ki ez a szituáció, milyen alapon foglalták le a gépet, és mik a kilátások vele kapcsolatban. András elmondta, hogy az árkád játékgép attól függetlenül, hogy elfogad-e pénzt, játékautomatának minősül, melyhez típusengedélyre van szükség (kb. 100 ezer forint), valamint havidíjat kell utána fizetni (9 ezer forint).

Ez nyilván egy ingyenesen használható gépnél irreális összeg, viszont ami az egészben a legtrükkösebb, hogy a szóban forgó gépnek esélye sincs megkapni az engedélyt, mivel nincs benne érmevizsgáló, és úgy nem szabályos. Nem sorolható be abba a kategóriába, amibe nem is tartozik. Megdöbbentő.

Az Insert Coin is azon az állásponton van, hogy

a szerencsejáték törvény nem vonatkozhat nem pénzzel működő játékgépekre, főleg ha tulajdonosa kulturális céllal, non-profit üzemelteti.

A gép jelenleg még a Dürerben található, de a szórakozóhely elrakta egy raktárba. A következő lépés, hogy a mérésügyi hatóság egy szakértője megállapítja, a játékgép valóban szabálytalanul üzemel (pénzzel működő, nyereséget termelő játékgéphez képest valóban, mivel nem pénzzel működik), bírságot szabnak ki, majd ténylegesen elszállítják.

Az egyesület tervezi a fellebbezést; amennyiben a bírság őket terheli, bíróságon védekeznek, ha pedig a Dürert, kifizetik helyette a bírságot, majd beperelik a Szerencsejáték Felügyeletet.

A hír hallatán egy másik hely, ahol szintén az egyesület egy gépe található, azt kérte, mihamarabb szállítsák el onnan. 

Mi nagyon szorítunk a srácoknak, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki a dologból, és reméljük, hogy a NAV is képes lesz a jövőben különbséget tenni a nyerőgépek és a szabad játékot szolgáló árkád gép között. Ami ráadásul ingyenesen üzemel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)