Hirdetés

Zenék, amiket játékok szerettettek meg velünk

|

Ha felcsendül a Static-X-től a The Only, azonnal száguldó kocsikat látunk, ha pedig megszólal a Through Fire and Flames, görcsbe rándulnak az ujjaink. FIFA 2002-től a Vice City-ig, Tony Hawktól a Gears of War 3-ig számos olyan játék volt az idők során, aminek betétdalait sokáig hallgattuk játékon kívül is.

Hirdetés

Valószínűleg nem ismerném a Static-X-et, ha nem hallom a Need for Speed Undergroundban a The Only-t. Valamiért ez a dal kiugróan megtetszett, így elkezdtem hallgatni a bandát, aztán sokáig pörgettem lemezeiket. Évekig ment a fejemben a Gorillaz 19-2000-je, de nem tudtam a címét, csak arra emlékeztem, hogy valamelyik FIFA játékban hallottam, és az van benne, hogy "susány". A GTA játékokban, autózás közben kapcsolgattam a rádiót, meghallottam egy ismerős dallamot, és a sebességhatárt tartva vezettem, nehogy előbb érjek a küldetés helyszínére, minthogy véget érne a zene. Ismeritek az érzést? Szubjektív listánkon láthattok pár dalt, ami játékoknak köszönhetően ívódott bele mélyen az emlékezetünkbe, de szeretnénk, ha ti is bővítenétek a számotokra kedves számokkal. 

Static-X - The Only (Need for Speed Underground)

Kétszer is említettem, kezdjük mindjárt ezzel. A Need for Speed Underground sok okból lehet emlékezetes, mind tudjuk, mennyire egyben volt a játék (vagy mennyire így éreztük, részben a Halálos iramban filmek által bemutatott élezérzésre vágyva), és sikerében valószínűleg a zenei összeállítás is szerepet játszott. Az énekes haláláról részben emiatt mi is említést tettünk. Érdekesség, hogy a játékban lévő változatban a "my heaven, your hell" szavakat "I'm winning, you're losing"-ra cserélték. És most valószínűleg elkezdtétek dúdolni magatokban, hallgassuk is meg együtt.

Egyébként a True Crime: Streets of LA-ben is hallható volt.

Gorillaz 19-2000 (Soulchild remix) (FIFA 2002)

Én 2001 környékén kezdtem el ismerkedni az EA Sports játékaival, köztük a FIFA sorozat akkor aktuális részével. Ennek menüjében szólt a 19-2000, és nagyon mélyen belevésődött az agyamba. Pár éve gondoltam, valahogy megpróbálok rákeresni, sem az előadó, sem a számcím nem ugrott be, de aztán "shoeshine FIFA" keresőkifejezésre csak meglett. Mondjuk az is sokat segített, hogy nem egy videónál "Get the cool shoeshine" szerepel címként.

Goldfinger - Superman (Tony Hawk's Pro Skater)

Mivel alapjáraton nagyon ritka az olyan pillanat a Tony Hawk's Pro Skater játékokban, amikor nem szól valami zene, aki játszott bármelyik résszel, az biztos emlékszik egy-két dalra, ha előadójáról és címéről nem is, dallamáról igen. Nekem a Superman maradt meg, de mondhatnám a második részből a Guerilla Radiót (Rage Against the Machine), a harmadik részből az Ace of Spadest (Motörhead), esetleg a negyedikből a Drunken Lullabiest (Flogging Molly). Sejj, de szép idők is voltak azok, amikor a sorozat nem hogy működőképes, egyenesen élvezetes játékokból állt.

A Goldfinger amúgy sok más játékhoz adta dalait, az SSX On Tour, a Shaun White Snowboarding, a Gran Turismo 3: A-Spec, a Burnout Legends és a Burnout Revenge soundtrackjén is szerepel egy-egy szám.

Dragonforce - Through Fire and Flames (Guitar Hero 3)

A bestia. A szörnyeteg. Mindenki nemezise. Legyőzhetetlen, gyilkos, a Guitar Hero-dalok Dark Soulssza. A GH3 játékosainak körében legendássá vált a Dragonforce power metal muzsikája, mert olyan nehéz eljátszani, hogy ha sikerül is, leszakad az ember karja. Láttam már hősöket, akik experten is 95 százalék fölött teljesítik, de ők bizonyára megmászták a Végzet hegyét, kecskét áldoztak, és már előre felajánlották elsőszülött gyermeküket az Activisionnek. Később a Brütal Legendbe is bekerült, annak a játéknak a zenéiről külön lehetne írni, de zárjuk most ezt itt rövidre, gyakorolnom kell. 

The Offspring - All I Want (Crazy Taxi)

Őrült módjára átszáguldani egy városon csak úgy jobb, ha közben az All I Want szól. A Crazy Taxival remélhetőleg mindenki játszott, a rendhagyó ötletből egy zseniális játék született, ami tényleg, a szó szoros értelmében élvezetet kínál. A Sega Dreamcast változatban egyébként összesen hét szám volt, ebből három a The Offspringé, négy a Bad Religioné. 

Tears for Fears - Mad World (Gears of War 3)

A Mad Worldöt sokan sokfelől ismerjük, de a gamerek számára a Gears of War sorozat egy ikonikus pillanata is kötődik hozzá. Aki játszott a harmadik résszel, az tudja, melyikről van szó, aki meg még nem, annak nem szeretném elrontani az élményt, szóval ez most egy kicsit ilyen összekacsintós, egymás oldalába bökős elem. A játékban az akusztikus változat volt hallható, viszont az első rész díjnyertes trailerében (valamint az Ultimate Edition videójában) a Gary Jules-féle feldolgozás.

The Ink Spots - I Don't Want to Set the World on Fire (Fallout 3)

A The Ink Spots számait előszeretettel használta a Bethesda, a Maybe a Fallout nyitódala volt, az Into Each Life Some Rain Must Fall pedig a Galaxy News Radión volt hallható, az I Don't Want to Set the World on Fire-rel együtt. Ez utóbbi vált ikonikussá, a Fallout 4 megjelenése idején is többször előkerült. A zenekar munkája egyébként megjelent a BioShock 1-2-ben, a Mafia II-ben és az L.A. Noire-ban is.

Snoop Dogg feat. The Doors - Riders on the Storm (Need for Speed Underground 2)

Mind játékélményben, mind zenei kínálatban hozta elődje szintjét az NFSU2. A The Doors 1971-es Riders on the Stormját Snoop Dogg dolgozta fel kimondottan azért, hogy így szerepeljen a játék betétdalai között. Az összes szám közül talán ez volt a legemlékezetesebb, de ha nektek valami más, mondjátok el kommentben.

Blur - Song 2 (Saints Row IV, FIFA 1998, NFL 11, és sok zenés játék)

Vúhú, tümdümtiki tümdümdümtiki tüdmdümtik tümdümdümtiki, satöbbi - a Blur Song 2-ját is könnyű felismerni. A Guitar Hero és Rock Band játékosok egyaránt találkozhattak vele, de szerepelt a FIFA: Road to World Cup 98-ban, az NFL 11-ben, és legutóbb a Saints Row IV-ben is. A Blur című játékban pont nem, mekkora kihagyott ziccer.

Cutting Crew - (I Just) Died in Your Arms (Grand Theft Auto: Vice City)

Valószínűleg mindenki mást vágna rá, ha azt kérdeznénk (és kérdezzük is amúgy), melyik a kedvencetek a Grand Theft Auto sorozat részeiben hallott zenék közül. A Rockstar legendásan jól válogat, a Vice Cityben pedig kiemelkedően sikerült megtalálni az összhangot a korszak és a város hangulata, valamint a betétdalok között. A Billy Jean, az In the Getto és a Totótól az Africa ugyanúgy említést érdemel itt, mint az (I Just) Died in Your Arms, de nekem ez utóbbi hallatán ugranak be a rózsaszín és lila neonfények, a kék hawaii ingek, és az az istenverte helikopteres küldetés.

+1 Pigeon John - The Bomb (Dead Island 2 trailer)

Nem tudjuk, lesz-e valaha valami a Dead Island 2-ből, de egy ütős trailer azért összejött. A játék első videójában, amiben egy futó szép lassan zombi lesz, a The Bomb szól, és biztosan hallottátok már, csak lehet, hogy nem tudjátok, hol. Na, itt.

Most ti jöttök, ne fogjátok vissza magatokat!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)