Hirdetés

Az ember, aki világokat köt össze - interjú Tommy Tallaricóval

|

Végre Magyarországra jön a videojáték-zene ünnepe, a Video Games Live, amiről maga a rendezvénysorozat megalkotója, Tommy Tallarico mesél nekünk.

Hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk korábban, a Video Games Live 13 éves fennállása óta most először Magyarországra látogat. Tessék bejelölni a naptárakban a november 16-át, mert ezt bizony látni kell.

Sok hiányosságom van, ami miatt kellemetlenül érzem magam, de az egyik legfájóbb a zenei műveletlenségem. Hosszú évek óta ugyanazokat a megszokott zenekarokat hallgatom, talán ötévente ha egy-két új névvel frissítve a listát, a komolyzenével való kapcsolatom pedig a magyar sorozatok szereplői között szövődő szerelmi szálak sekélyességével vetekszik. Azt hiszem felnőtt korom egyetlen félig-meddig komolyzenei eseménye egy Symphony & Metallica koncert, ami ugyan hatalmas élmény volt, de azt hiszem inkább a metál miatt. Pedig imádom a zenét.

A másik szenvedélyemnek mindig is a videojátékokat tartottam. Már gyerekkorom óta minden érdekelt, ami velük kapcsolatos, és amellett, hogy a sors fintora folytán végül a munkámmá váltak, útközben rengeteg dolgot tanítottak nekem. Most, az első összetákolt számítógépemmel megtett bizonytalan lépések után húsz évvel a videojátékok miatt fontolgatom, hogy elmegyek egy félig komolyzenei koncertre.

Ez persze nemcsak a videojátékok érdeme, kellett hozzá valaki, aki ezt a két világot összeköti. Tommy Tallarico tizenhárom évvel ezelőtt indította útjára a Video Games Live nevű rendezvénysorozatot, amivel sok egyéb mellett az volt a célja, hogy megismertesse a világgal a videojátékok azon oldalát, amiről kevesebb szó esik. Igen, mostanában állandó téma, hogy a játék márpedig művészet, de egy átlagembernek jó esetben csak annyi van meg a játékvilágból, hogy van az Angry Birds a telefonján, rosszabb esetben pedig az, hogy a sátántól való átok, amitől a csemetéje egyszer csak tömeggyilkos lesz. A játékvilág nem erről szól, és ugyan mi, akik benne élünk és nap mint nap látjuk a videojátékokban rejlő szépséget, ezt jól tudjuk, de a világnak még meg kell tanulnia.

A Video Games Live nemcsak egy elképesztő show, ahol a kedvenc játékaink zenéit Tommy egy kamarazenekar kíséretében adja elő, hanem egy üzenet mindazoknak, akik nem látják azt, amit mi. Erről és még sok minden másról beszélgettünk Tommyval, aki a Video Games Live mellett hamarosan egy újabb Kickstarter kampányt indít, hogy létrejöhessen a legújabb játékzenékkel telepakolt lemeze. Elég komoly a felhozatal, többek között olyan sikerjátékokkal támad, mint a BioShock, az Uncharted, a League of Legends, a Resident Evil, a Final Fantasy 6 vagy a World of Warcraft: Warlords of Draenor. 

Exkluzív interjú Tommy Tallaricóval, a Video Games Live megálmodójával

GS: Honnan jött a Video Games Live ötlete?

TT: Már több mint 25 éve foglalkozom videojáték-zenékkel, több mint 300 játékon dolgoztam, a Guinness rekordok könyvében én tartom a legtöbb videojátékon dolgozó ember rekordját. Már gyerekkoromban is a játékokat és a zenét szerettem a legjobban, és felnőtt fejjel már be akartam bizonyítani a világnak, hogy a játékok kulturális szempontból is fontosak és művészeti jelentőséggel bírnak. 

GS: Már gyerekként tudtad, hogy ezzel szeretnél foglalkozni? 

TT: Igen. Tudod, amikor olyan tíz éves lehettem mindig elvittem édesapám magnóját, lementem a közeli játékterembe és felvettem a kedvenc videojátékaim zenéjét. Sorra hordtam haza a felvételeket, és összevágtam őket. Áthívtam a barátaimat, beraktam a kazettát a lejátszóba, bekapcsoltam az akkori kedvenc játékomat és fel-alá ugráltam a tévé előtt a gitárommal. Ezek voltak életem első Video Games Live koncertjei. A hetvenes években. (nevet)

GS: A Video Games Live főleg a játékosoknak szól, de akár egy olyan illető is ugyanúgy élvezheti, akinek nincs köze a játékvilághoz?

TT: A Video Games Live mindenkinek szól. Nemcsak a keményvonalas játékosoknak, hanem azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei játszanak. Azt akartam elérni, hogy megértsék, miért is olyan szenvedélyes a gyerekük ezzel a világgal kapcsolatban. A nagymamáknak is szól, akik még soha életükben nem játszottak. A barátnőknek, akik azt gondolják, hogy a barátjuk elfecsérli az idejét.

GS: Hogy fogjátok meg a nem-játékos közönséget? 

TT: A zenén felül nagyon fontos a látvány és a vizuális effektek, valamint az a mód, ahogy elmesélünk egy-egy történetet a színpadon. Lényegében semmit sem kell tudnod a videojátékokról ahhoz, hogy élvezd a műsort.

GS: Már a legelső Video Games Live is hatalmas siker volt. Számítottál erre?

TT: Tudod, számítottam rá. De nagyon naiv voltam. (nevet) Mindig azt gondoltam, hogy ebből egyszer egy hatalmas dolog lesz, de tényleg naiv voltam. Igazából jó helyen voltam jó időben, és persze a jó ötlettel a fejemben. Három év kemény munkába telt, mire 13 évvel ezelőtt megcsinálhattam a Hollywood Bowlban az első rendezvényt, és mindenki azt mondta, hogy bolond vagyok. Azt mondták 'Nézd, Tommy, azok, akik videojátékokkal játszanak, nem járnak szimfonikus koncertekre, akik pedig koncertekre járnak, nem játszanak videojátékokkal. Meg fogod szívni'. Minden pénzemet beleöltem az első VGL-ba és mindenhonnan azt hallottam, hogy bele fogok bukni, örüljek, ha 1000 ember eljön. Akkor 11000 ember jött el.

GS: Mi történt ezután?

TT:  Hirtelen már nem tűntem annyira bolondnak. (nevet) Utána a világon elsőként kiadtam egy videojáték soundtrack albumot a Capital Records-on keresztül. A Tommy Tallarico's Greatest Hits, Vol. 1 1994-ben jött ki, amikor senki sem gondolt ilyesmikre. Valahogy mindig onnan tudom, hogy jó egy ötlet, ha éppen mindenki hülyének néz.

GS: Jövő hónapban Budapestre, a Syma csarnokba látogat a rendezvény. Jártál már korábban is Magyarországon?

TT: Igen, 2000-ben jártam már az országban. Akkoriban egy Evil Dead című PlayStation játékon dolgoztam. A játék zenéjét egy élő nagyzenekarral vettem fel, akikkel műholdon keresztül tartottam a kapcsolatot - ez még jóval a Skype csodája előtt volt. Dolgoztam már magyar zenészekkel, és ha megnézed az előadások listáját, akkor láthatod, hogy a tíz európai helyszínből heten a magyar kamarazenekarral dolgozunk.

GS: Milyen különleges programokra számíthatunk a budapesti Video Games Live-tól?

TT: Lesznek meglepetések bőven. Próbáljuk mindig nagy titokban tartani a számok listáját, hogy az emberek meglepődjenek, de annyit talán elmondhatok, hogy olyan zseniális játékokra számíthattok, mint a Metal Gear Solid, a Castlevania, a Sonic, a Zelda, a Shadow of the Colossus, a Megaman, a Kingdom Hearts, a Warcraft, a Skyrim, a Mass Effect, a Halo, a Street Fighter és még rengeteg más klasszikus és új játék. Akárhányszor egy új országban lépünk fel, mindig hozzuk a nagyágyúkat. Azokat a klasszikusokat, amiket mindenki ismer és szeret.

GS: Különösen tetszik az interaktív rész. Hogy fog ez működni?

TT: Ezek a részek mindig másmilyenek. Néha felhívunk embereket a színpadra a közönség soraiból, hogy játszanak valamilyen játékkal, amihez a zenekar élőben szolgáltatja az aláfestő zenét. Máskor a műsor előtt tartunk egy Guitar Hero versenyt és a győztest felhívjuk a színpadra, hogy a nagyképernyőn játsszon el valamit, amíg én igazi gitáron kísérem. Minden show másmilyen, szóval még nem vagyok biztos benne, hogy mivel lepjük meg a budapesti közönséget. 

GS: Hogyan válogatjátok össze a zenéket? Megnézitek, hogy melyik játékok a legnépszerűbbek az adott országban?

TT: Már tíz éve turnézunk a Video Games Live-val és minden egyes évben egy teljesen új műsorral készülünk. Ez egy két és fél órás előadás, amiben legalább 18-19 számot játszunk le; összesen 135 különböző zenét készítettem már a Video Games Live-hoz, tehát ha az elkövetkezendő évtizedben minden évben visszatérnénk Magyarországra, akkor nem hallanád kétszer ugyanazt. A Facebook oldalunkon van egy külön rész a magyar előadásnak, ahol megkérdeztem az embereket, hogy milyen zenéket szeretnének, hiszen a show igazából a közönségnek szól. Megkérdeztem a magyarokat, hogy ők mit szeretnének hallani. Így a biztos. 

GS: Hogyan működik ez a folyamat? A fejlesztőktől megkapod a kottákat vagy a saját verzióiddal dolgozol?

TT: Igazából saját verziókat csinálok. Mondjuk, ha van egy újabb játék, mint a Skyrim, ami igazából készen is van, de ezt nekünk még át kell dolgoznunk a nagyzenekarra. Természetesen együtt dolgozom a zeneszerzőkkel és a fejlesztőkkel, szóval ha csinálok egy Metal Gear Soliddal kapcsolatos részt, akkor magával Hideo Kojimával dolgozom együtt. De ugyanez igaz a Halóra és a Bungie-ra, illetve ha a Warcrafttal vagy a Diablóval szeretnék valamit csinálni, akkor a Blizzarddal működök együtt. Nemcsak a zeneszerzőkkel, hanem a fejlesztőkkel és a videós csapattal is

GS: Ó, azok a Blizzard trailerek.

TT: Bizony, azok a srácok hihetetlenek.

GS: Ne is mondd, akárhányszor kijön egy World of Warcraft trailer - amit egyébként nem is igazán szeretek - csak csorog a nyálam, pedig nem is tudom, hogy miről van szó.

TT: Pontosan, ugyanolyan vagy, mint én. Szeretek is velük dolgozni, mindig meg tudnak lepni.

GS: Az előadásokon szokott lenni énekes is. Ki lesz most a budapesti show-n?

TT: Igen, most is lesz. Riva Taylor lesz az énekesünk. Ő egy nagyon híres londoni énekesnő, aki már gyerekként is - akkor még Rebecca Jane néven - nagy karriert futott be. Ő volt a legfiatalabb énekes, akivel valaha lemezszerződést kötött az EMI Records.

GS: Rengeteg dolgot csináltál az életed során. Több mint 300 videojáték zenéjét készítetted el, műsorokat vezettél, saját stúdiód van és a Game Developer Conference igazgatósági tanácsának a tagja vagy. Mire vagy a legbüszkébb?

TT: Ez egy nagyon jó kérdés. Nemcsak azért mondom, mert éppen egy interjú közepén vagyunk, de azt hiszem, hogy a Video Games Live-ra. Nagyon jó érzés, amikor megírsz egy zenét, beleteszed egy játékba, hogy az emberek élvezhessék. De összeszedni a játékipar összes zseniális zenéjét olyan barátaimtól, mint Nobuo Uematsu, Koji Kondo vagy Russel Brower és Martin O'Donnell és átadni ezt a közönségnek, olyan embereknek, akik nem feltétlenül játékosok, érezni a lelkesedésüket a fellépéseken, nagyon sokat jelent számomra. Azt hiszem erre vagyok a legbüszkébb. Főleg, hogy eleinte mindenki hülyének nézett. (nevet)

GS: Melyik játék zenéjén szerettél a legjobban dolgozni?

TT: Earthworm Jim.

GS: Úgy örülök, hogy ezt mondtad. Magyarországon nagyon szeretjük Doug TenNapelt, főleg az Earthworm Jim és a The Neverhood miatt.

TT: Nem is tudtam, hogy ennyire népszerű volt ez a játék Magyarországon. Ezek szerint lesz majd még egy kellemes meglepetésem.

GS: Elmondod?

TT: Mondom meglepetés. (nevet)

GS: Sablonos kérdés és utálom is érte egy kicsit magam, de szerinted melyik minden idők legjobb videojáték-zenéje?

TT: Final Fantasy VIII, Nobuo Uematsu-tól. A Liberi Fatali és az Eyes on Me minden idők legjobbjai. Nincs vita.

GG: Köszönöm, hogy időt szakítottál ránk és remélem, hogy még lesz alkalmunk beszélni az előadás előtt.

TT: Én köszönöm, találkozunk november 16-án Budapesten, a Syma csarnokban. 

A Video Games Live november 16-án kerül megrendezésre Budapesten a Syma csarnok "C" termében. Bármelyik 576 Kbyte boltban tudtok rá jegyet venni, de ha eljöttök az október 31-i GameNightra, akkor akár nyerhettek is belépőket.

Nektek hogy tetszik a VGL?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)