Hirdetés

Warcraft film - így látta a szerkesztőség

|

A Warcraft film megosztotta a GameStar csapatát is, most megírtuk, közülünk ki hogyan élte meg a franchise megfilmesítését.

Hirdetés

Az első pillanattól fogva egyértelmű volt, hogy mivel nálunk Mocsy a legnagyobb Blizzard-rajongó, ő írja a kritikát a Warcraft filmről. Viszont mégiscsak egy videojáték alapján készült moziról van szó, úgyhogy nem tehettük meg, hogy nem ülünk be rá össznépileg. Kíváncsiak voltunk, sikerült-e Duncan Jones-nak és stábjának valami értékelhetőt összehozni, és egy önmagában, a lore ismerete nélkül is élvezhető fantasy filmet megalkotni. Megoszlanak a vélemények, és nem feltétlenül azért, mert néhányan ismerjük a lore-t, mások meg nem annyira. Olvassátok el mini-kritikáinkat (inkább véleményeinket) alább, aztán írjátok meg ti is, nálatok hogy csapódott le az egész.

mazur - Lore-ismeret: 4,5/5

Bár már sikeresen leszakadtam róla, annak idején sok-sok napot töltöttem a World of Warcraftban (ne akarjátok hogy megnézzem pontosan mennyit is, félek hogy zokogva elszaladnék), de a könyveket, képregényeket, korábbi Warcraft játékokat is figyelembe véve nyugodtan mondhatom, hogy a számtalan képzeletbeli világ közül, ahová életemben hosszabb-rövidebb időre ellátogattam, ez volt nekem a legfontosabb. Kimondom, na: második otthonom.

Ennek fényében nyilván más volt nekem ez a film, mint a legtöbb nézőnek és így nem kell államat dörzsölve hümmögnöm, keresve a hibákat (amik nyilván voltak), hanem lelkesedhetek és újságolhatom, hogy napok elteltével is felvillanyozódok, ha eszembe jut Stormwind lágyan beúszó zenéje, a folyóparton gurgulázó murloc, Medivh tornya, vagy hogy a rövid Ironforge-ban játszódó jelenet alatt hogyan kerestem vadul az akciós házat vagy a postaládát, amik között ide-oda rohangálva fél életemet töltöttem.

Duncan Jones nem bonyolította túl amit nem kellett, de elegánsan húzott alá vagy gondolt tovább az alapanyagban búvó szimbolikákat (mint Thrall és Mózes párhuzamát) - ezek gondolom csak nekünk, rajongóknak jelentenek sokat. De azt hiszem, nekem pontosan ilyen Warcraft film kellett. Vagy inkább azt mondom, hogy ha már moziba ültem Warcraft miatt, akkor valami ilyesmit akartam átélni.

Értékelés: 8/10

EndreMan - Lore-ismeret: 2/5

Én kicsit inkább a negatív tábort erősítem, de mivel a lore ismerete eléggé hiányos nálam, így engem főleg nem a Warcraft univerzumhoz képest esetleg rossz vagy eltérő ábrázolások zavartak, hanem a filmes hibák, és azok voltak bőven. Először is, a filmben nem egy helyen érezhető, hogy jelenetek lettek kivágva, ami rendben is lenne bizonyos helyeken, hiszen sok esetben jönnek ki utólag rendezői változatok, de amikor például az egyik jelenetben az egyik ork felajánlja szolgálatait a főgonosznak, majd a következő jelenetben bármiféle magyarázat nélkül(!!!) szabadítja ki az egyik pozitív szereplőt, az több mint hiba. Persze meggondolhatta magát, de aki volt már forgatókönyv írás órán (én voltam) tudhatja, hogy ez nem így működik, amit nem mutatunk meg (jelen esetben az átállás pillanata), az nincs. 

Ezen kívül az is eléggé fura, mikor az emberek elfogják túsznak meg tanulmányozni egy addig sosem látott faj egy tagját, akkor ő másnap már a király mellett lovagol, mint megbízható társ. Azt meg már nem is fejtem ki bővebben, hogy egy ork táborban bárkit megölhetünk ordítozás közepette, akkor sem veszi észre senki az éjszaka közepén.

A látvány egyébként számomra hibátlan volt, semmi kifogásolni való sincs ezen a téren. A színészek sem voltak rosszak, de kiugró játékot sem jegyezhettünk fel, igaz, erre a B-kategóriás csavarokkal és párbeszédekkel operáló forgatókönyv amúgy sem adott lehetőséget. A végére pedig, itt van pár "csak" 7,5-ös IMDB értékelésű klasszikus filmremek: Francis Ford Coppola: Drakula, Apollo 13, Indiana Jones és a Végzet temploma, Die Hard 3, az eredeti Batman. Ezek közé beférne a Warcraft? 

Értékelés: 6/10

Chavalier - Lore-ismeret: 2/5

Úgy vagyok a videojátékokból készült filmekkel, mint a gagyigyáros Asylum "műremekeivel": a hideg ráz tőlük. Olyat, amivel elégedett volnék, még nem forgattak. Negatív prekoncepciómhoz adjuk még hozzá a meglehetősen lesújtó képet festő külföldi kritikákat, amiből az következik, hogy úgy ültem be a vetítésre, mintha az Uwe Boll összest kellene újranéznem. Sok jóra nem számítottam. Ami pedig a Warcraft univerzumát illeti, ismereteim meglehetősen korlátozottak, hiszen csak a WoW előtti RTS-trilógiával játszottam. Ezért ahelyett, hogy a rajongói szíveket megdobogtató apróságokra figyeltem volna, inkább azon méláztam, hogy képes lesz-e a saját lábán megállni a film.

Nos, recseg-ropog, bizonytalanul imbolyog a felépítmény, de ha nem bukik meg a pénztáraknál, később akár egy egész korrekt filmes franchise-zá is kinőheti magát. De ahhoz el kellene felejteni a gyerekbarát korhatár besorolást, a bugyuta dialógusokat (még a Ragnar Lothbrok szellemét megidéző Travis Fimmel sem segíthet ezen), a suta történetvezetést, a kétdimenziós karaktereket és az ésszerűséget sárba tipró megoldásokat (az orkok hozzáállása a hagyományaikhoz minimum ellentmondásos, míg az emberek konkrétan ostobák, naívak, és bárminemű taktikai elképzelés nélkül vonulnak csatába nevetségesen kis létszámú sereggel).

Duncan Jones harmadik nagyjátékfilmje nem egy jó film, ezer sebből vérzik, de a hangulatot eltalálták, és a CGI is rendben volt. Nem hasonlítgatom a Gyűrűk urához, mert nem lenne tisztességes, viszont a takaréklángon tartott elvárásaimat felülmúlta és ez bizony jóval több, mint amit bármelyik korábbi videojátékos filmről el tudnék mondani.

Értékelés: 5/10

Csirke - Lore-ismeret: 2/5

Az első kritikákat olvasva kicsit elszontyolodtam és csupán mérsékelt lelkesedéssel ültem be a Warcraft mozira. Ehhez képest én is meglepődtem, hogy milyen jól szórakoztam az egész játékidő alatt. A CGI teljesen rendben volt, az események pörögtek, a szereplőket pedig lehetett kedvelni annak ellenére is, hogy motivációk terén azért nem bonyolították túl a dolgokat. Nem lett hibátlan film a Warcraft, bőven lehetne sorolni, hogy miken kellene még csiszolni, de első menetnek ez egyáltalán volt nem rossz teljesítmény. A 3D-vel voltak gondjaim és a kép is végig túlzottan sötét volt, de ez valószínűleg az adott mozi sajátossága, nem pedig a filmé. Már holnap mennék megnézni a folytatást, ráadásul biztosan nem egyedül gubbasztanék a moziteremben, ugyanis kis menyasszonyom (aki egyébként mélységen utálta például a Polgárháborút) szintén nagyon szerette a filmet, sőt a vetítés után egész este az ork morgásokat próbálta utánozni.

Értékelés: 7,5/10

Gócza - Lore-ismeret: 1,5/5

Mocorogtam kicsit a székemben, amikor az elsöprő mennyiségű rendkívül negatív Warcraft kritika után én teljesen jól szórakoztam, miközben néztem a Blizzard első filmes próbálkozását. Még a film után is kicsit zavartan néztünk egymásra Mazurral, aki megkérdezte, amire én is gondoltam: "Az baj, ha nekem ez tetszett?".

Ne ijesszen meg senkit a sok rossz értékelés, annyira azért nem rossz a helyzet. A Warcraft egy szórakoztató moziélmény, persze vannak hibái, főleg az egyes orkok logikátlan tettei voltak azok, amik zavartak, de ezeken túl lehet lendülni. A látvány magával ragadó, sajnos a 3D nem nézett ki jól, érdemes lehet inkább a 2D-s változatot választani. A lore ismeretem a béka feneke alatt van, így az azért vett el az élményből, de én ezt a filmet gamereknek csak ajánlani tudom. Az eddigi legjobb videojáték feldolgozás, amit láttam.

Értékelés: 7/10

És most ti jöttök. Hány pontot adnátok rá, mi tetszett, mi nem tetszett?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)