Hirdetés

No Man's Sky - újabb per fenyegeti a fejlesztőket?

|

Nem sokkal a No Man's Sky megjelenése előtt újabb jogi kétségek merültek fel, ezúttal a játék mögött álló technológia kapcsán. A rajongók pedig érthetően nem nyugodtak emiatt.

Hirdetés

A Hello Games valószínűleg pereskedés helyett inkább kizárólag a játékfejlesztéssel foglalkozna, de korábban a No Man's Sky címével kapcsolatban kellett elsimítaniuk egy vitát, most pedig az űrszimulátor végtelen világait generáló rendszer miatt kerülhetnek bajba. Egy holland cég szerint ugyanis az ő munkatársuk szellemi termékét használták fel, ami szabadalmi védelem alatt áll.

A kérdéses szabadalmat Szuperformulának nevezte el Johan Gielis. Egy olyan képletet alkotott meg, amivel rengeteg természetes forma leírható egy adag változó folyamatos változtatásával. A Gielis által alapított Genicap most azt állítja, a No Man's Sky készítői valószínűleg ezt a formulát használták anélkül, hogy ezt tőlük licencelték volna. Erre utal az a cikk is, ami tavaly a New Yorkerben jelent meg és ebben Sean Murray maga is a szuperformula kifejezést használja a kódra, amivel az újságírók szeme láttára alkotott meg új tájakat.

A Genicap számára azért is kifejezetten fontos az ügy, mert elmondásuk szerint ők maguk is egy, a Szuperformulán alapuló szoftveren dolgoznak, amit aztán játékstúdióknak licencelnének tovább. Így kisebb és nagyobb stúdiók is könnyen készíthetnének véletlenszerű tájakat, ha megvásárolják a holland cég technológiáját. Az ügy viszont egyelőre úgy tűnik, nem fenyegeti a No Man's Sky megjelenését, elmondásuk szerint "normálisan" meg szeretnék tárgyalni az ügyet a brit készítőkkel. Ennek az is lehet az oka, hogy a saját szoftverük még csak kísérleti fázisban jár, így a Hello Games megúszhatja, hogy nem kértek engedélyt a Szuperformula használatára, ha megosztják az általuk írt kódot a képlet kitalálóival.

Persze ez az egész egyelőre még nagyon az elején jár, viszont így, két héttel a rajt előtt nem lehetünk nyugodtak miatta. Mit gondoltok, ténylegesen veszélybe kerülhet emiatt a No Man's Sky rajtja?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)