Hirdetés

Pokémon Go - az amerikai szenátor adatvédelmi kérdései

|

Al Franken kemény kérdéseket szegezett a Niantic embereihez. Elsősorban az érdekli, hogy mit kezdenek az alkalmazás által gyűjtött adatokkal.

Hirdetés

Egy levélben tett fel kérdéseit a Pokémon Go fejlesztőihez Al Franken, Minnesota szenátora. Elsődlegesen az érdekelné emberünket, hogy a Niantic mégis mit kezd a játékban felgyűlt személyes információkkal.

"Az én aggodalmam, hogy a Niantic esetleg szükségtelenül gyűjt be, és ad tovább személyes adatokat megfelelő tájékoztatás nélkül" - írja az itt olvasható levélben.

"Ahogy az AR piac növekszik, arra kérném a Nianticot, hogy tisztázza a felhasználói adatokkal és biztonsággal kapcsolatos problémákat, főleg a fiatalabb játékosok miatt."

A Pokémon Go-ban van lehetőség rá, hogy nemet mondjuk a pontos helyzetünk és egyéb adatok megosztására. Franken aggodalma, hogy ezt az ifjabb rajongók esetleg nem teszik meg.

Ezeket a problémákat hét kérdésben/kérésben fogalmazta meg.

1. A Pokémon Go leírja, hogy sokféle adatot gyűjt, ami tartalmazza a felhasználók profil és fiók információit, helyzetét és cookie illetve web beacon adatait. El tudnák magyarázni, hogy a Pokémon Go szolgáltatás futtatásához vagy fejlesztéséhez pontosan miért is van szükség ezekre?

2. A jelentések szerint a Pokémon Go megköveteli a telefon egyes képességeinek kihasználásához való jogot, mint például a vibráció irányítását, a telefon alvó módba való lépésének megakadályozását, és hozzáférést a csatlakoztatott fiókokhoz. El tudnák magyarázni, hogy a Pokémon Go szolgáltatás futtatásához vagy fejlesztéséhez pontosan miért is van szükség ezekre?

3. Amennyiben az egyes adatok gyűjtése szükségtelen a Pokémon Go futtatásához, megfontolná a Niantic, hogy ezek gyűjtését külön engedélyezni kelljen, ahelyett, hogy a gyűjtést le kellene tiltani?

4. A Pokémon Go leírja, hogy a gyűjtött adatokat megoszthatják a The Pokémon Company-val és más third-party szolgáltatókkal. Adnának egy listát arról, hogy konkrétan kik ezek a szolgáltatók? A Pokémon Go megosztja az adatokat befektetőkkel és üzleti partnerekkel is?

5. A Pokémon Go leírja, hogy a név nélkül, már feldolgozott adatokat megoszthatják többféle céllal is. Elárulnák, hogy ezeket az adatokat pontosan milyen céllal osztanék/adnák el?

6. Tudatnák velünk, hogy a Niantic mivel biztosítja a szülők tájékoztatását a gyermekeikről begyűjtött információkról?

7. Jelentések szerint amennyiben iOS készülékekről jelentkezik be a játékos a Google fiókjába, úgy a teljes Google accounthoz hozzáférést kell biztosítania. A Niantic már felismerte ezt a problémát. Tájékoztatnának minket arról, hogy hogyan tervezik ennek a megoldását?

Nagyjából ezeket nehezményezte Al Franken, jelenleg pedig várunk a Niantic válaszára. Egyébként emberünk szeret ilyen kérdésekkel foglalkozni, az év első felében például egy nagyon hasonló kérdéssort tett fel az Oculus Rift fejlesztésével foglalkozó cég vezetőinek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)