Hirdetés

Orosz tudósok szerint jobb legóba fektetni a pénzünket, mint aranyba

|

Egy egyetem kutatói hajmeresztő befektetési tanácsot adtak a vállalkozó szelleműeknek.

Hirdetés

Érdekes tanulmányt publikált az orosz Gazdasági Egyetem (HSE) a Guardian beszámolója szerint. A kutatás tulajdonképpen arról szól, hogy a dán Lego vállalat egyes készletei jobb befektetésnek bizonyulhatnak, mint akár a részvények vagy az arany. Az írásban a legdrágább szettek között említik az Ezeréves Sólymot, a Tádzs Mahalt és a Birodalmi Csillagrombolót, de a második Halálcsillag is szóba kerül.

A kutatás során 2311 új, bontatlan készlet árának alakulását vizsgálták az 1987 és 2015 közötti időszakban, amiből kiderült, hogy a szettek iránti érdeklődés 11 százalékkal is nőhetett évente. Ezeknek az értékét általában az is befolyásolja, hogy mennyi ideig gyártották, valamilyen különleges kiadásról van-e szó és, hogy egyáltalán mennyi bontatlan példány lelhető fel belőlük.

Hirdetés

A tanulmány a 11%-os piaci növekedés tudatában azt állítja, hogy bizonyos esetekben jobb legóba fektetni a vagyont, mint aranyba, részvénybe, bélyegbe vagy például borba.

"A 20-30 évvel ezelőtt gyártott készletek nosztalgiát ébresztenek a Lego-rajongókban, és az áraik az egekbe szöknek. Annak ellenére azonban, hogy általában ezek a készletek nagy nyereséget hoznak, ez nem minden esetben elmondható. Igazi Lego-rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember meglássa a piaci árnyalatokat, és felismerje, hogy melyik készletben van befektetési potenciál."

Miután a 2021-es pénzügyi év első félévét kiugróan jó eredménnyel, 6,3 milliárd koronás (310 milliárd forintos) nyereséggel zárta (ez 140 százalékos növekedést jelent) a megalapítása pillanatától fogva családi vállalkozásként működő Lego, a tulajdonosok novemberben három plusz szabadnapot adtak a cég 20 ezer alkalmazottjának hálájuk jeléül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)