10 kooperatív játék, amit a sztori miatt (is) érdemes játszani

|

Többjátékos módban játszani eleve jó móka, de különleges élményt adnak azok a játékok, amikben a történet is fontos szerephez jut.

Hirdetés

Nem kell sokáig keresgélnünk, ha olyan játékra vágyunk, amiben többjátékos módot találhatunk, és barátainkkal együtt kalandozhatunk. A battle royale-ok, kompetitív FPS-ek, MOBA-k és társaik azonban egészen más élményt kínálnak, mint azok a játékok, amikben kiemelt szerephez jut a cselekmény, pajtásainkkal vagy éppen párunkkal közösen élhetjük át az izgalmas, olykor drámai pillanatokat.

Jó móka persze az Overcooked, szórakoztató a Cuphead, és élvezet patkánylényeket darálni a Vermintide 2-ben, de mi most kifejezetten olyan alkotásokat igyekeztünk összeszedni, amikben ha nem is elsődleges, de fontos a sztorimesélés.

Hirdetés

It Takes Two

Mi mással is kezdhetnénk ezt a listát, mint a Hazelight Studios 2021-ben megjelent, csak párban játszható játékával, az It Takes Two-val. A játék főszereplője két szülő, akiknek házassága válságba került, de amikor ez kislányuk megtudja, egy könyv segítségével játékfigurává változtatja őket, és arra kényszeríti, dolgozzanak kapcsolatukon. Csak szorosan együttműködve juthatnak túl az előttük álló akadályokon, és ha pihennének, megállhatnak összemérni képességeiket egy-egy kompetitív minijátékban. Elsősorban pároknak való, akik egy szórakoztató, meglepetésekkel teli, olykor erős érzelmeket kiváltó kalandban vennének részt, ami párterápiának sem utolsó, és nem kell félni - az irányítása olyan egyszerű, hogy azok is hamar megtanulják, akik még soha nem ragadtak kontrollert.

A Way Out

Ugyancsak a Hazelightnak köszönhető a 2018-ban megjelent A Way Out, ami, tekintve, hogy két férfi főszereplője van, inkább haveroknak és nem pároknak szól - az élmény is az akciófilmekéhez áll közel, nem pedig a romantikus vígjátékokéhoz vagy drámákéhoz. Két elítéltet irányítunk, akiknek először a börtönből kell megszökniük, majd a törvény elől menekülve válogatott kalandokban vesznek részt, mígnem eljutnak egy drámai, meglehetősen emlékezetes befejezésig. Ahogy az It Takes Two-nál, úgy itt is végig látjuk mindkét fél képernyőjét, akkor is, ha nem ugyanazon a kanapén ülve, hanem online játszunk, mert fontos, hogy mindenki lássa mindkét fél szemszögét. Reméljük, a Hazelight csapata még sokáig aktív marad, nincs még egy hozzájuk hasonló a játékiparban.

Diablo 3

Nem biztos, hogy a kooperatív élmény az első, ami a Diablo 3 nevének hallatán beugrik, és arról sem vagyunk meggyőződve, hogy a történet miatt emlékeznek rá sokan, pedig az állandó kaszabolás, a töméntelen mennyiségű loot gyűjtögetése és a magával ragadó hangulat mellett a csapatos küzdelem és a sztori is említésre méltó. Az online kooperáció lehetősége mindenki számára adott, de a játék konzolos változatait játszhatjuk úgy együtt, hogy ugyanazon képernyőt nézzük, egyszerre akár négyen is belevághatunk a kalandba, és fantasztikus élményt ad így. A nehézséget a Diablo 3 a játékosszámhoz igazítja, akkor is érdemes valakiket keríteni magunk mellé, ha az alapjátékot már rongyosra játszottuk.

Dead Space 3

A Dead Space remake januári megjelenésére hangolódva jó ötlet lehet újra végigjátszani a trilógiát. A fő történetszálat mindhárom részben egyedül kísérhetjük figyelemmel, de a széria az Electronic Arts azon időszakában futott, amikor a cég úgy érezte, mindenbe kell multi, így a második részben kompetitív móddal növelték a potenciális a játékidőt, a harmadik pedig egy nagyon érdekes kooperatív móddal is rendelkezett, amiben Isaac Clarke mellett John Carvert irányíthattuk. A történet ugyanaz maradt, de a fejtörőket átalakították, bekerültek kooperatív mellékküldetések és új átvezetők. A mód különlegessége még, hogy a két játékos eltérő dolgokat hallucinál, így ha a haverod rácsodálkozik valamire, amit te nem látsz, ne lepődj meg.

Dying Light 2

A 2022-es év egyik legjobb játéka lett a Dying Light 2, amit, ahogy elődjét, játszhatjuk barátainkkal együtt is. Egyszerre négyen vehetünk részt a zombidarálásban, szabadon rohangálva Villedor utcáin, sorra teljesítve a sztori küldetéseit. Azt viszont érdemes tudni, hogy miközben a megszerzett cuccokat, képességeket, tapasztalati pontokat átvihetjük saját játékunkba, a küldetések csak a meghívónál számítanak teljesítettnek, ha újra egyedül játszanánk, ismét meg kell csinálnunk őket. A Dying Light 2-ben co-opozni tehát úgy a legjobb, ha mindig állandó csapattal állunk neki a kihívásoknak, de akkor is jó móka, ha csak egyszer-egyszer beugrunk segíteni.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)