10 videojáték, amelynek története meglepő csavarral lett emlékezetes

|

Sok játék van, aminek kiszámítható a sztorija, de akadtak olyanok is, amik képesek voltak meglepni a játékosokat.

Hirdetés

Nem attól lesz jó egy videojátékos sztori, hogy kétóránként történik benne valami sokkoló, mindent megváltoztató esemény - sokszor az is elég, ha fenn tudja tartani az érdeklődésünket, és a cselekmény egy kielégítő végkifejletben csúcsosodik ki. Számos olyan játékot tudnánk mondani, aminek történetét anélkül is szerettünk, hogy bármi meglepőt láttunk volna benne - néha pont ez a jó.

Ugyanakkor voltak olyanok is, amik teljesen ledöbbentettek minket, átértelmeztették velünk az addig látottakat, percekig nem tértünk magunkhoz, és másképp tekintettünk a játékra a későbbi újrajátszások során. Ezek közül válogattunk össze tízet, amelyekre szívesen emlékszünk vissza. A lista nyilván erősen spoileres, de igyekeztünk régebbi játékokat felsorolni, olyanokat, amiket már feltehetően csak az nem ismer, aki tudatosan kerülte őket.

A lista természetesen szubjektív és a teljesség igénye nélkül készült, szabadon bővíthető a kommentek között saját élményeitekkel.

Hirdetés

Shadow of the Colossus

Fantasztikus játék lett a Shadow of the Colossus, és kiválóan sikerült 2018-as remake-je is, így akinek a 2005-ös eredeti kimaradt, jobb minőségben, modernizálva élheti újra az ifjú Wander kalandjait. Tizenhat kolosszussal kell végeznünk, hogy újraélesszünk egy Mono nevű leányt - csak aztán dolgunk végeztével kiderül, hogy manipuláció áldozatai lettünk, egy Dormin nevű entitás vett rá minket arra, hogy a kolosszusok meggyilkolásával felszabadítsuk őt. A legtöbben, amíg nem kötünk beléjük, nem is támadnak meg minket, de erre a játékosok zöme csak utólag eszmélhetett rá, és amúgy sem volt választási lehetőségünk. Persze az, hogy Mono életéért küzdöttünk, valamelyest enyhít a bűntudaton, de akkor sem jó érzés rosszfiúnak lenni.

BioShock

Az első BioShock főhőséről, Jackről eleinte annyit tudunk, hogy egy repülőgépen utazott, ami épp Rapture víz alatti városa mellett zuhant a tengerbe. A városba lépve hamar felvesszük a kapcsolatot a rejtélyes Atlasszal, aki segít nekünk eligazodni. Egy ponton kiderül, hogy Jack valójában a várost alapító Andrew Ryan törvénytelen fia, akit úgy programoztak, hogy a "Would you kindly" kifejezéssel kezdődő kéréseket gondolkodás nélkül, öntudatán kívül végrehajtsa. A többségnek valószínűleg fel sem tűnt, hogy Atlas ezt mennyiszer használta, de amint újrajátsszuk a játékot, nyilvánvalóvá válik - bár semmit nem tehetünk a manipuláció ellen, egészen más élményt élhetünk át így.

Braid

Nagyon egyszerű a Braid történetének felütése: a főszereplő, Tim célja, hogy megmentse a hercegnőt egy szörnyetegtől. "Tényleg a Mario-klisét húzták elő?" - gondolhattuk volna naivan. Haladunk szépen a pályákon, az időt előre-hátra gördítve oldunk meg fejtörőket és ügyességi feladatokat, majd egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy valami nem stimmel. A végén kiderül, hogy valójában Tim maga a szörnyeteg, és a lovag, akiről azt hihettük, gonosz, igazából a lánynak igyekszik segíteni abban, hogy megmenekülhessen bántalmazójától. Rendhagyó történet, amire egy ilyen egyedi játékmenettel rendelkező indie játéktól pláne nem számítottunk 2008-ban.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Spec Ops: The Line

Sokféle listára feltettük már a Spec Ops: The Line-t, de úgy éreztük, erről sem maradhat le - még ma is több figyelmet érdemel, mint amennyit kapott. Elsőre átlagos háborús akciójátéknak tűnhet, viszont már az is érdekessé teszi, hogy a katasztrófa sújtotta Dubajban kell mászkálnunk. Ugyan lövöldözésből is kijut bőven, minél előrébb járunk, annál inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ez a játék nem a háború dicsőségességét hirdeti, hanem annak borzalmait mutatja be. Végig az evakuálást intéző Konrad után kutatunk, őt érezzük felelősnek számos bűnért, de a végén kiderül, hogy már rég halott, és a főszereplő, Walker csak hallucinálta, valójában sok mindenről ő tehet. Ezt követően négy befejezéshez juthatunk el annak függvényében, szeretnénk-e még többet ártani, vagy beletörődünk tetteink következményeibe.

Dead Space

Isaac Clarke azért érkezik meg az USG Ishimura bányászhajó fedélzetére, hogy kiderítse, mi történt a legénységgel, kiváltképp barátnőjével, Nicole-lal, aki orvosként szolgált ott. A Clarke-ot és társait szállító űrhajó szerencsétlenül landol, a necromorphok szinte mindenkit megölnek, a három túlélő pedig hallucinációkat, pszichózist tapasztal. Mindenesetre Isaac folytatja az Ishimura feltérképezését, és idővel rátalál Nicole-ra is - legalábbis azt hiszi, ugyanis valójában a hölgy már rég halott, öngyilkos lett, csak a minden problémát okozó Marker hitette el a főhőssel, hogy szerelme még él. A végére azért meg befért egy jump scare, hogy megtörje szomorúságunkat - anélkül meglettünk volna.

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)