Hirdetés

Vélemény: a Spider-Man játék trailere egy képregényrajongó szemével

|

Hatalmasat ütött a Sony konferenciáján a Spider-Man gameplay trailer, de a Marvel képregények széleskörű ismerte nélkül lehet, hogy pár részlet felett elsiklottatok. Most segítünk és kiemelünk minden érdekes apróságot.

Hirdetés

Arachnofóbiám ellenére már gyerekkorom óta hatalmas Pókember rajongó vagyok és a Marvel univerzumából is a falmászó a kedvenc szuperhősöm. Nem mondhatjuk, hogy a hálószövő nem kapta meg eddig a maga játékait, de azt el kell ismerni, hogy egyik sem volt annyira maradandó, mint a nagy ellenlábas DC Arkham sorozata. Remélhetőleg ez most meg fog változni és az Insomniac Games egy legalább annyira jó játékot rak össze a Sony masinájára, mint a Sötét Lovag kalandjai.

A több mint 8 perces Marvel's Spider-Man ízelítőben egyből New York egy igen jelentős szeletét csodálhatjuk meg, ami a későbbi helikopteres üldözést is számba véve azt jelentheti, hogy elég nagy terünk lesz hálóhintázni. A városi tájkép után rögtön az akcióba beleugorva láthatjuk, hogy lesz itt lopakodás, kőkemény pofozkodás és a környezet teljes manipulálása a rosszfiúk lesöprése érdekében. 

Az egyetlen dolog, ami kicsit illúzióromboló, hogy a hősünk által használt háló azonnal eltűnik. Megértem, hogy nem lengedezhet a városban mindenfelé ökörnyál módjára Pókember fonala, de egy-két percig, vagy amíg el nem távolodunk az adott helyszíntől, talán ottmaradhatna lövedékünk.  Az Arkham szériához hasonlóan itt is rendelkezésünkre áll majd pár kütyü, amik megkönnyítik a ránk támadók elintézését. A falra ragasztható hálócsapda például nagyon menőnek tűnik.

Ami elsőre sokak szemét csípheti még, az a látványos akciószekvenciákba fűzött QTE megoldások használata, de őszintén bevallom engem ez cseppet sem zavar, itt még illeszkedik is a játékhoz, hiszen maga a hősünk is sok esetben a reflexeire, gyorsaságára és pontosságára hagyatkozva menti meg a napot, ezeket viszonylag jól szimulálják a quick time eventek. A grafikára, a karakterek mozgására és harci mozdulatokra igazán nem lehet panasz, tényleg Pókemberesen extravagánsak a "kivégző" mozdulatok és a környezeti elemek használata.

Ki-kicsoda Spider-Man Edition

Több olyan karakter is feltűnik a trailerben, akik mindenki számára ismerősek lehetnek, de akad egy-kettő, akik láttán a casual fanok csak vakarják a fejüket. Magát Pókembert, akit Peter Parker testesít meg, és a telefonon, a börtönből bejelentkező Wilson Fisket remélem nem kell bemutatnom senkinek, de a trailer főgonoszát Martin Li-t már lehet annál inkább.

Ahogy a videóban el is hangzik, Martin Li egy hajléktalan otthon vezetője. A nagyvilág és a média számára egy emberbarát üzletember, de valójában egy könyörtelen maffiavezér, akinek elsődleges célja a város alvilágának a teljes irányítása. A trailerben is épp azt láthatjuk, hogy a meggyengült Fisktől próbálja megszerezni a területeit. A kettős élethez természetesen egy alteregó is dukál, bűnözői körökben csak Mr. Negatívként ismerik Li-t. Képességeihez nem csak saját és ruhái színének megváltoztatása tartozik, de képes fekete elektromos energiával feltölteni tárgyakat és persze emberfeletti erővel és reflexekkel is bír. Továbbá érintésével tud akár gyógyítani vagy irányítani egyes emberek akaratát. Az ő megjelenésével sok ajtó nyílik meg más karakterek előtt, hiszen olyan hősökhöz és gonosztevőkhöz van köze, mint Anti-Venom vagy Cloak és Dagger.

Yuri Watanabe kapitány csak telefonon keresztül szerepel a trailerben, de neki is igencsak színes a háttértörténete. Övé az a női hang, akivel Pókember folyamatosan beszélget a trailerben. Yuri azon kevés civil karakterek egyike, akik támogatják a Pókfej tevékenységét. Persze ahogy a legtöbb ilyen karakter, ő sem kerülhette el, hogy feszülős spandexba bújjon. Egy időre Wraith néven ismert önbíráskodó lett. A képregényekben pont Mr. Negatív legyőzése után hagyja ott ezt a fizetés nélküli foglalkozást.

A trailer fináléja pedig az Ultimate képregények rajongóinak okozhattak heveny szívdobogást, hiszen Miles Morales, azaz a második leghíresebb Pókember is megjelent egy pillanatra. Miles a 2000-ben indult Ultimate Marvel univerzum második falmászója volt, miután ott Peter elhalálozott. Régóta kapcsolatba hozták már Miles nevét több Pókember projekttel is, de egyik sem vált valóra ezidáig és jelenléte nagyon vad teóriáknak ad teret. Mivel a képregények története szerint már általános iskolás korában megszerzi képességeit, ezért az itt látható kamasz fiúnak mindenképp a vérében kell lennie a radioaktív pók jóságának. Innentől kezdve pedig engedjétek meg nekem, hogy teorizáljak.

Azt jól láthatjuk, hogy ez nem Peter Parker erdettörténete lesz, sőt egy mondhatni veterán Pókot kapunk, hiszen Aduász avagy Vezér, ki hogy szereti, már rács mögött van és még szövetségesre is szert tett a jóságos és közkedvelt hős. Ettől függetlenül még lehet, hogy mégis kapunk egy origin story-t. Miles annak ellenére, hogy korán megkapja képességeit, nem száll be a szuperhős bizniszbe, egészen Peter Parker haláláig. Az az ő "Ben bácsi pillanata". Innentől kezdve az a kérdés, mennyire bevállalósak az Insomniac Games írói. A trailerben az utolsó alkalom, amikor falmászónkat látjuk az, amikor Martin Li teljesen átalakulva Mr. Negatívvá ráveti magát. Mi van ha ez Pókember utolsó kalandja és Miles épp ezután dönt úgy, hogy ő ölti magára a Pókember hacukát? A képregényben is Miles segíthetett volna Pókembernek a halálakor, de nem tette és ez a bűntudat késztette az álruhás hősködésre. Lehet a játék azonnal egy csavart labdával kezd és egy rövid "Parkerkedés" után a félig afroamerikai, félig latinó fiú bőrébe bújunk.

Persze én magam sem tartom túl valószínűnek ezt a megoldást, de Peter halálának valószínűsége igencsak felugrott Miles megjelenésének köszönhetően. Ha nem is a játék elején, lehet, hogy a legvégén élhetjük át ezt a csapást és a következő résztől kapunk új főszereplőt.

Mindezek persze csak egy rajongó teóriái. Az, hogy pontosan milyen történetet és még mennyi karaktert kapunk, majd a csak játékból derül ki. Azt viszont nagyon remélem, hogy ha tényleg ilyen nagy csavart terveznek, akkor nem lövik majd el egy mezei trailerben.

Ti mit szóltatok a gameplayhez? Megvannak a saját elméleteitek, mit fogunk látni a kész játékban? Osszátok meg velünk elképzeléseiteket lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)