Hirdetés

SEGA Saturn - 20 éve történt a konzoltörténelem egyik nagy bukása

|

Húsz évvel ezelőtt a piaci versenyzők nyomása és egy elhamarkodott döntés miatt a konzolvilág egyik leghíresebb bukását láthattuk. A SEGA Saturn csupán percekig tündökölhetett.

Hirdetés

Valószínűnek tartjuk, hogy az 1995-ös E3 a SEGA számára az egyik legrosszabb emlék lehet, ugyanis a rendezvényen született meg egy olyan elhatározás, ami miatt leszállópályára került a megítélésük a konzolvásárlók szemében.

A SEGA Saturn amerikai indulása feltételezhetően nem úgy sikerült, ahogyan a SEGA gondolta. Egyetlen átgondolatlan döntés elég volt ahhoz, hogy a konzol hatalmasat bukjon, ez a döntés pedig Tom Kalinske, egykori SEGA elnök nevéhez fűződik. A nyugati rajt 1995. szeptemberére volt beidőzítve, ám a márciusban megrendezett E3 során Tom azzal lepte meg a piacot, hogy hónapokkal korábban felrakták a polcokra a Saturn kódnévre keresztelt készüléket. Ezzel aláírták a konzol halálos ítéletét.

Több tényező együttes hatása miatt született meg a döntés, az egyik a Sony PlayStation őszre tervezett indulása volt. Tom és kollégái valószínűleg megijedtek attól, hogy a PlayStationnel együtt fognak elrajtolni, ráadásul szerettek volna versenyre kelni az Atari Jaguar konzollal is. Tom felállt a színpadra, és kijelentette, hogy a Saturn már kinn van a polcokon, 400 dolláros árcímkével került forgalomba. Percekkel később a Sony reagált, és itt kezdett el süllyedni a vérnyomása minden SEGA alkalmazottnak.

A PlayStation prezentáció mindenkit elmosott az akkoriban forradalminak számító háromdimenziós játékaival, ehhez jött az is, hogy az árat jóval a Saturn alá sikerült belőni, 100 dollárral olcsóbban indult a Sony konzolja. Tom nemrég lenyilatkozta a The Guardian munkatársainak, hogy ma már tudja, mit csinálna másképp. 

"Várnunk kellett volna addig, amíg több játékunk lesz a Saturnhoz, minden forgalmazóhoz el kellett volna juttatni a csomagot, nem csupán pár kiválasztott viszonteladóhoz. Ha agresszív marketinggel dolgoztunk volna, bizonyára sokkal több játékoshoz jutott volna el a Saturn, ezzel pedig komoly sikereket érhettünk volna el. Az elsietett és meggondolatlan stratégiával történt kiadás miatt ráadásul nem voltak konkrét reklámterveink sem, ami természetesen azonnali csapást mért a konzolra."

A SEGA Saturn tündöklése csupán pár percig tartott, a konzoltörténelem talán egyik legnagyobb bukásának is tartják, pedig egy ígéretes konzol volt a maga idejében. Ti hogyan emlékeztek rá?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)