Hogyan érdemes gamer billentyűzetet választani?

|

Mit jelent a TKL, miért jó a mechanikus, és milyen egyéb tulajdonságokat érdemes figyelembe venni, ha játékhoz keresünk billentyűzetet?

Bár a PC-sek közül egyre többen szereznek be egy kontrollert is, sokan ragaszkodnak a hagyományos billentyűzet-egér kombóhoz, hiszen ezzel például a szimulátorok, az MMO-k és az FPS-ek irányítása is könnyebb, kényelmesebb. Ha nem az az elsődleges szempont, hogy gépeléshez találjunk megfelelő billentyűzetet, jobb egy gamereknek kialakított modellt beszerezni, mert a dedikáltan játékosoknak szánt perifériák számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amik sokkal kényelmesebbé teszik a játékot. Most segítünk kiválasztani a számodra legjobbat, hogy a közelgő Black Friday során vagy a későbbiekben a lehető legjobb döntést hozhasd a vásárlásnál.

Nem elég, hogy világít

Onnan a legkönnyebb felismerni egy gamereket célzó billentyűzetet, hogy a szivárvány minden színében tud világítani, de ettől még nem lesz feltétlenül optimális a játékra. A termékkategóriában átvették a hatalmat a mechanikus billentyűzetek, melyek azon túl, hogy iszonyú hangosak lehetnek, kényelmesebbek, tovább bírják a gyűrődést, és precízebbek is a más megoldást használóknál. Ezek különböző kapcsolókat alkalmaznak, melyek a billentyűk alatt helyezkednek el: a Cherry MX Red kapcsolóknak például alacsony az ellenállása, az MX Blacknek valamivel magasabb, az MX Blue hangosan kattan, és gépeléshez ajánlott, az MX Brown pedig egyaránt alkalmas játékhoz és pötyögéshez is. Bár a Cherry megoldásai a legelterjedtebbek, számos gyártó dolgozott ki saját alternatívát, így érdemes vásárlás előtt megnézni, milyen kapcsolót kapott a kiválasztott eszköz. A fő szempontok: milyen hangosak a billentyűk, mennyire nehéz őket lenyomni, milyen utat tesznek meg - ez utóbbi főleg azoknál a játékoknál számít, amiknél kiemelten fontos a sebesség. Nem ördögtől való gondolat membránosat választani, de azok kevesebb leütésre vannak hitelesítve, és nincsenek meg azok az előnyök, amiket egy mechanikus billentyűzet nyújt.

HyperX Alloy Origins

TKL? 60%?

Az utóbbi néhány évben jelentek meg nagy számban a TKL (80%) és 60%-os billentyűzetek a piacon. Ezeket onnan lehet felismerni, hogy kicsik, mivel hiányzik róluk a gombok egy része, így viszont kevesebb helyet foglalnak. A TKL a Tenkeyless rövidítése, az ilyen billentyűzeteken nem találunk numpadot, sőt, sokszor médialejátszó gombokat sem, viszont több hely jut az asztalunkon az egérnek. Aki még ennél is több mozgásteret szeretne, a 60%-os billentyűzetek között nézzen szét, ezeken ugyanis nem hogy numpad, még nyilak és funkciógombok sincsenek, bár utóbbiakat a laptopoknál használt megoldáshoz hasonlóan egy módosító billentyűvel (Fn) csalogathatjuk elő. A legkisebb klaviatúrák már tényleg inkább játékosoknak szólnak, érdemes átgondolni, nem fognak-e a kurzorbillentyűk hiányozni.

Razer BlackWidow V3 Tenkeyless

Vannak még moduláris billentyűzetek is, amik alapvetően csökkentett funkcionalitásúak, de külön vásárolhatunk hozzájuk kiegészítőket, hogy ha valamikor mégis szükségünk van numpadra, csatlakoztathassuk.

Aki maximális kényelemre vágyik, jól teszi, ha beszerez egy hatalmas egérpadot, ami a billentyűzet alá is benyúlik. A legtöbb billentyűzeten már nincs csuklótámasz, de így nem is kell, hosszabb menetek során is kényelemben érezheti magát a tenyerünk. Nem kell félni a vezeték nélküliségtől sem, ami különösen akkor jön jól, ha néhanapján tévére kötnénk a gépet - az ismertebb márkák kínálatában már olyan eszközök találhatók, amiknél elhanyagolható a késleltetés mértéke.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)