Hirdetés

A legjobb e-sport dokumentumfilmek, amiket neked is látnod kell

|

Ha érteni akarod, miért rajonganak milliók a legjobb játékosokért, ezeket a filmeket érdemes betárazni.

Hirdetés

Tizenéves korom óta játszom kompetitív játékokkal, de az e-sport nagyon sokáig teljesen elkerült. Belefutottam videókba a YouTube-on, sőt, egy idő után egyes nagyobb tornák közvetítéseit is követtem élőben, de valahogy sosem kapott el igazán a hangulat.

Aztán egyszer lehetőséget kaptam, hogy élőben izguljak végig egy Counter-Strike: Global Offensive döntőt a helyszínről. Bár nem a legnagyobb pénzdíjazású, a katowicei verseny az egyik legnagyobb presztízsű, legfontosabb, és egyben leghangulatosabb bajnokság minden évben, és amit ott átéltem, az teljesen átértékeltette velem a játék és úgy általában az e-sport iránti érzéseimet.

Hirdetés

A hazai e-sport és rajongói kultúra sajnos néhány évvel még  le van maradva a nemzetközi élvonaltól, de szerencsére egyre több csapat dolgozik azon, hogy az otthonmaradóknak is bepillantást nyújtson egy-egy torna legizgalmasabb mozzanataiba, vagy épp a versenyzők által megélt legmélyebb pillanatokba. A dokumentumfilm-gyártás - különös tekintettel a sport témájú filmekre és sorozatokra - egyébként is virágkorát éli, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük a legizgalmasabb e-sport témájú alkotásokat, amiket akkor is érdemes megnézni, ha épp fogalmunk sincs az adott játékról, de szeretnénk kicsit többet tudni az e-sport-kultúráról.

Free to Play

A Valve nyolc évvel ezelőtt, még 2014-ben mutatta be az első dokumentumfilmjét, ami listánk legrégebbi darabja. A film három Dota 2 játékost állít a középpontba, akik a 2011-es The Internationalre, a történelem első Dota 2 világbajnokságára készülnek. A Kölnben, a gamescom részeként megrendezett versenyen 1,6 millió dollárt osztottak szét a versenyzők között, amihez hasonlót korábban soha egyetlen versenyen sem láttunk. A Free to Play nemcsak azt mutatta be, mennyivel közelebb állnak ezek a srácok a sportolókhoz, mint az egyszeri gamerekhez, hanem azt is, milyen drámai pillanatokat élnek meg egy-egy versenyen.

7 Days Out

A Netflixen futó 7 Days Out c. sorozat a meghatározó eseményekhez vezető egy hét történetét dolgozza fel. Ilyen volt például a NASA Cassini küldetése, a Kentucky Derby lóverseny, vagy épp a 2018-as League of Legends Spring Split. Bár itt is fontos szerephez jutnak bizonyos játékosok és menedzserek, az epizód legalább ugyanennyi figyelmet szentel a verseny produkciós oldalának bemutatására, így bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé, és megismerhetjük, milyen folyamatok és készülődés előzik meg a világ egyik legnézettebb e-sport közvetítését.

Game and Glory / Ready Up

A Counter-Strike: Global Offensive rajongóknak rögtön két izgalmas alkotást is ajánlunk. A Game and Glory az ESL, míg a Ready Up a BLAST égisze alatt készült, akiknek az elmúlt évtized legizgalmasabb FPS-tornáit köszönhetjük, és egy-egy bajnokságot követnek végig. Ezekből nemcsak magát az atmoszférát, a stadionban uralkodó hangulatot ismerhetjük meg közelebbről, hanem bepillantást nyerhetünk a játékosokon és rajongókon kívül a helyszínen tartózkodó, az egészet a vállaikon cipelő szervezők életébe is.

Team Liquid - Breaking Point

A Team Liquid fontos szerephez jut már a 7 Days Outban is, a csapat azonban már korábban is szerepelt, méghozzá egy őket mikroszkóp alatt vizsgáló filmben. A Breaking Point stábja a szervezet LoL csapatát követte végig a 2016-os szezonban, mindenféle előre megírt forgatókönyv vagy cenzúra nélkül, így a nézők valóban bepillantást nyerhetnek egy e-sport csapat életébe. Az egész estés mozinak is beillő alkotásban nem köntörfalaznak, őszintén mutatják be a játékosok közti kapcsolatokat, a versenyzéssel járó stresszt és mentális problémákat.

State of Play

Bár nyugaton soha nem lett igazán mainstream, Koreában minden gyerek az anyatejjel szívta magába a StarCraft iránti rajongást. Az egyik legpatinásabb e-sportra épülő mozi három különálló történetet mutat be: egy már csúcsra jutott veterán játékost, egy fiatal, feltörekvő versenyzőt, és egy nagy csapat zöldfülű, de nagy nyomás alatt álló újoncát. A filmet a 2014-es New York-i Független Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének választották.

Honvéd sztorik: Krisz

Hazánk egyik legaktívabb e-sport csapata, a Lenovo Legion Honvéd edzője, a legendás KODIAK néhány évvel ezelőtt készített egy 42 perces, mini dokumentumfilmnek is beillő videót, ami lényegében egy interjú a CS:GO-játékos Krisz-szel, aki sokat mesél arról, hogyan lett profi e-sportoló. Érdemes ezt is meghallgatni, ha hasonló karrierre vágytok.

Nektek van kedvencetek a témában?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)