Hirdetés

Komoly feszültség alakult ki a két nagy hazai e-sport-szervezet között

|

A HUNESZ egy közelgő közgyűlésen olyan alapszabálymódosítást tervez megszavazni, ami az NGES szerint komolyan rombolhatja a hazai e-sport helyzetét.

Hirdetés

Ahogy a világ számos pontján, úgy itthon is évek óta szerveződik az e-sport keretek közé helyezése, ami így egy, a szkeptikusok (és sokszor a játékosok) által múló szeszélyként kezelt dologból komolyan vehető sportággá válhat. Több szervezet alakult hazánkban, melyek alapítói jelentős összdíjazású versenyeket rendeznek, és próbálják a csapatokat is arra bátorítani, hogy ne csak hobbiként tekintsenek az e-sportra, igazi sportember módjára viszonyuljanak hozzá. 

Magyarországon két szervezet domináns: az egyik az MNEB-ért (Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságért) felelős Magyar E-Sport Szövetség, avagy a HUNESZ, a másik pedig a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség, röviden NGES (amely a MEB-et, a Magyar Esport Bajnokságot szervezi).

Hirdetés

A napokban felbolydult az élet a hazai e-sport-szférában, ugyanis a HUNESZ március 16-án késő délután tartja rendkívüli közgyűlését, melynek során egy alapszabálymódosítást terveznek megszavazni. Ennek lényege, hogy megtiltanák a HUNESZ-tagoknak a más szövetségekhez való csatlakozást - amennyiben valaki mégis így tesz, kizárással büntetendő.

Ennek kapcsán az NGES március 11-én közölt állásfoglalást Facebook oldalán. Állításuk szerint a HUNESZ "drasztikus támadást kíván intézni saját közössége és az e-sport minden résztvevője ellen". Mint írják:

"Az »Aki nincs velünk, az ellenünk van!« elv mérhetetlenül kártékony és kirekesztő, sőt megfélemlítő a közösségre nézve. Olyan retorika, amelyben az e-sport érdekei háttérbe szorulnak. Teljesen indokolatlan egy olyan piac felszabdalása és megosztása, amely még a magyar társadalom elfogadását sem nyerte meg magának, utcahosszal le van szakadva a külföldi színvonalhoz képest és gazdaságilag sem önellátó."

Úgy gondolják, a döntés hátráltatja a csapatokat és a játékosokat a szabad versenyzésben, illetve partnereket és támogatókat is szükségtelen választás elé állít, valamint úgy érzik, a közösség érdekei helyett önös érdekek fognak dominálni.

Ezen állásfoglalást az e-sportolóként kevésbé ismert, streamerként viszont annál népszerűbb Zsozeatya is megosztotta, valamint kiállt az NGES mellett hazánk egyik elismert csapata, a Team Horizon Reapers is. A DVSC Esport Egyesület ugyancsak aggodalmát fejezte ki, mondván elfogadhatatlan és diszkriminatív a HUNESZ törekvése, és így is nagyon kevés lehetősége van a hazai e-sportolóknak, hogy versenyeken indulhassanak, nemzetközi szintre fejlődhessenek.

Március 12-én a Magyar E-sport Szövetség ugyancsak kiadott egy állásfoglalást, mellyel kijelentették, hogy

"a HUNESZ minden téves híreszteléssel ellentétben a HUNESZ tagokat, vagy a HUNESZ versenyein indulókat nem tiltja el és nem akadályozza semmilyen, nem a HUNESZ által kiírt vagy szervezett versenyen való indulástól. Sem most, sem pedig a jövőben."

Hozzátették, tiszteletben tartják minden szervezet önrendelkezését, és kiállnak amellett, hogy a HUNESZ közgyűlése döntsön a saját, tagságra vonatkozó szabályairól, szakmai munkájáról. 

Március 14-én közzétett posztjában az NGES röviden összefoglalta, miért jelenti a szabálymódosítás mégis azt, hogy az e-sportolókat lényegében magához láncolná a HUNESZ. Mint írják, a Sporttörvény értelmében az adott szövetség által szervezett bajnokságokon csak versenyengedélyes e-sportolók vehetnek részt, engedélyt pedig csak az kaphat, aki aktív sportolói szerződéssel rendelkezik a szövetség valamely tagszervezeténél. 

Tehát aki a HUNESZ versenyein indulna, az nem lehet tag az NGES-nél, és fordítva, amitől jelentősen leszűkülnek a hazai csapatok és versenyzők lehetőségei. Megjegyezték továbbá azt is, hogy hiába próbáltak együttműködni a HUNESZ-szel, ez a múltban meghiúsult. Arra kérnek mindenkit, akinek fontos a hazai e-sport ügye, hogy csatlakozzon a 2021. március 17-én 18 órakor az NGES Discord szerverén tartandó közös párbeszédhez.

A HUNESZ tehát kitart amellett, hogy alapszabálymódosítása nem eredményezi más szövetségek, csapatok és játékosok ellehetetlenítését, nem hozza őket nehéz helyzetbe, illetve úgy érzi, az NGES ezzel beleavatkozott a belügyeibe. Az NGES és a mellette kiálló csapatok, játékosok viszont aggódnak, hogy ezzel a döntéssel HUNESZ a hazai e-sport fejlődését hátráltatja, és a módosítás minden szempontból káros lehet az magyar e-sport minden résztvevője számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)