Hirdetés

League of Legends MSI 2016 összefoglaló – véget ért a csoportkör, kifolyt az első vér

|

Lezajlott az MSI első köre, lezártuk a csoportmérkőzéseket. Kivételesen izgalmas egy héten vagyunk túl, amit nem hagyhatunk szó nélkül.

Hirdetés

Nagyjából 5 éve követem a League of Legends profiligát, de én ilyen izgalmas Groupe Stage szakaszt még talán egyik nemzetközi versenyen sem láttam. A csapatok megküzdöttek minden darab földért a Riften, és ha csak egyet pislogni mertél, már öt bajnok elhullott és két torony leomlott.

Egy jó barátom váltig állítja, hogy a Clown Fiesta fogalom nem létezik (clown fiesta: a mérkőzés egyik résztvevőjének sincs fogalma arról, hogy mi történik a meccsen, csak mindenki játszik a saját kénye-kedve szerint). Gyorsan átgondolta ezt miután véget ért az utolsó mérkőzés.

Az elemzők vitatkoznának, hogy a "magas szintű LoL nem így néz ki", és hát valljuk be, igazuk lenne. Egy jól átgondolt, taktikás játékban ritkán fordul elő 20+ gyilkosság, és 40 percnyi teamfight. Mivel a gong indulásától a kapu zárásáig ez ment, nem mondhatnánk, hogy iszonyat magas szintű meccseket láttunk, de mi mégis tátott szájjal néztük mindet.

A papírforma is teljesen felborult: két csapat tökéletesen alulmúlta önmagát, míg kettő jobban teljesített, mint eddig valaha. Egyesével fogjuk számba venni a részvevőket a csoportkörökben elért helyezésük szerinti sorrendben, és kiemelünk egy-egy mérkőzést tőlük. Ezen felül kiemelünk egy-egy játékost, akikre érdemes lesz figyelni majd jövőbeli karrierjük, vagy éppen az eheti elődöntők/döntők alatt.

A sárkány felemelkedett - Royal Never Give Up (8W-2L)

Azok után, hogy a tavalyi MSI-on Kína ledöntötte Koreát a trónról, majd brutálisan felsült a világbajnokságon nem számítottunk sokra. Mégis lehet valami a sanghaji arénában, ami összerántotta a srácokat. Majdnem sikerült veretlenül távozniuk a színpadról, és alig várjuk, hogy lássuk őket harcolni az SKT-T1 ellen a pénteki elődöntőben. Az RNG jelenlegi formáját tekintve nem lenne meglepő, ha Korea idén is trófea nélkül távozna.

Kiemelt játékos: Mata

A 2014-es világbajnoki csapat tagjaként nem is vártunk el kevesebbet az egyik legjobb támogató játékostól valaha. Emberünk 112 assistot pakolt össze a verseny 4 napja alatt, és a gyilkolások 64,1%-ban vett részt, amivel a supportok között ki is érdemelte magának a második legmagasabb KDA értéket.

Ajánlott meccs: RNG vs CLG (G1)

Mindjárt az MSI nyitómeccse volt az egyik legizgalmasabb mérkőzés a versenyen. A 44 perces ütközet az utolsó pillanatokig kiegyenlített volt, és csak pár ezer arany választotta el tőlük a CLG-t. Az utolsó 5 percben az amerikaiak már nem látták hasznát a pénznek, ahogy az RNG elsodorta őket.

A harcos feltámadása - Counter Logic Gaming (7W-3L)

Minden csapat úgy érkezik egy nemzetközi versenyre, hogy "igen, nyerni akarunk, most megmutatjuk". Az Észak-amerikai osztagok is rendre ezt sorjázták, de a helyzet az, hogy ez sem a tavalyi MSI-on, sem pedig a világbajnokságon nem jött össze. Most a CLG felborította a ranglétrát, és mindenkit a monitorokhoz szögezett: a srácok minden csapatot elvertek legalább egyszer, köztük a kétszeres világbajnokot, az SKT-T1-et is.

Kiemelt játékos: HuHi

Ugyan a csapatban Stixxay és ZionSpartan teljesítettek a legjobban, és Stixxayt többen is a verseny legjobb játékosának nevezték, én mégis azt javasolnám, hogy a soron következő meccsekben HuHi játékát figyeljétek. Ő volt az első az LCS csapatok közül, aki kihozta Aurelion Sol-t, és ugyan nem nyújtott vele különösebben nagy teljesítményt, folyamatosan kontrollálta a harcokat, és megmutatta a világnak, hogy hogyan is kell használni a sárkányt. A CLG mesterhármasa (Stixxay, Zion és Aphromoo) mindig egyenletesen jó teljesítményt hoznak, de HuHi játéka lehet az, ami eldönti a mérkőzések végkimenetelét. Az ellenfelei helyében, én többet nem adnék Ryze-ot a kezébe.

Ajánlott meccs: CLG vs SKT (G1)

A kétszeres világbajnokból először Amerika harapott ki egy kis darabot. A 44 perces meccs alatt a CLG folyamatosan képes volt tartani a koreaiak iramát, és egy jól sikerült összecsapás után megmutatták, hogy a király sem sebezhetetlen.

Földre szállt az uralkodó - SKTelecom T1 (6W-4L)

Elképesztően fura volt nézni, ahogy a mindenki által érintetlennek hitt SKT a 2. naptól kezdve folyamatosan kikapott. Négy vereséget szenvedtek el egymás után, és még csak nem is mutattak jól. A koreai ligában több meccsben is verték már el az SKT-t, de szerintem sosem láttam még Faker-t igazán feszültnek. Most a játékosok arckameráján azt láttam, amit a saját soloq meccseim alatt érzek: dühöt, értetlenséget, csalódottságot. Ettől függetlenül is a 4. és 5. napra már összeszedték magukat a srácok, és a group stage végén egy csodálatos meccsel ajándékoztak meg minket.

Kiemelt játékos: Blank

A kétnapos vereségszéria alatt minden játékos komolyan rejtegette tehetségét, de legfőképp Blank stílusa lett megkérdőjelezve. Emberünket már Bengire akarták cserélni a 3. nap után, de aztán valami történhetett a srác fejében, mert az utolsó két napban kiharcolta a maradását. A srác késznek tűnik a következő körökre, és reméljük, hogy a most visszanyert önbizalma kitart majd az MSI végéig. Azt tudjuk, hogy Fakeren nem múlna a győzelem, de ahhoz szüksége lesz a hű junglerére. Blank nem is játékával, inkább attitűdjével fogja igazán befolyásolni a mérkőzések végkimenetelét.

Ajánlott meccs: SKT-T1 vs RNG (G2)

Az egész csoportkör legjobb meccsét hozta el az utolsó nap utolsó meccse. Az 55 percnyi mészárlás, a számtalan elvesztett harc és a 10 ezres aranyhátrány ellenére is megmutatták a koreaiak, hogy ki az úr a háznál. A mérkőzés az első perctől az utolsóig izgalmas volt, és még 5 ilyen menet vár ránk a hét végén.

Felébredt a párduc - Flash Wolves (6W-4L)

Az LMS vezető csapatától nem vártunk különösebben sokat, és azt teljesítették is. A SwordArt vezette ötös között van a verseny legerősebb középvonali játékosa, Maple. Emberünk teljesen lejátszotta az összes többi résztvevőt, többek között Fakert is. Yi-Tank magáénak tudhatja a második legjobb KDA-t és ő kapta a legnagyobb Kill Participation (71%) statisztikát is az egész csoportkör alatt. Mind a LeBlanc-ja, mind az Aizr-ja veretlenül végzett, és éppen ezért nem csodálkoznánk, ha a CLG mindkettőt elvenné tőle a BO5 körök alatt.

Kiemelt játékos: SwordArt

A csapat vezetőjeként nagy teher hárult az ifjú támogató játékosra, de láthatóan megoldotta a dolgot, és amikor Alistar került a kezébe, akkor verhetetlen volt. Remélhetőleg látjuk még játszani a bikával, de arra leszünk igazán kíváncsiak, hogy Thresh mikor kerülhet végre a kezei közé. SwordArt a Thresh játékáról várt híressé, és ha egyszer sikerül rátennie a kezét a láncokra, az nagyon rossz hír lesz a CLG számára. Az elődöntő mérkőzései többnyire az ő teljesítményén múlnak majd.

Ajánlott meccs: FW vs G2 (G1)

Az első napon az európai csapat és az LMS bajnoka is összecsapott, amiből egy nagyon izgalmas, 44 perces játék jött ki. Ebben a mérkőzésben az volt különösen érdekes, hogy a FlashWolves folyamatos 10+ gyilkossági előnye ellenére is nagyon kiegyenlített menet volt, és az utolsó percekig nem volt egyértelmű a győztes.

A falka nyaralni ment - G2 Esports (2W-8L)

A szívemhez mindig is közelebb állt az Észak-amerikai LCS, így ritkán szurkoltam európai csapatoknak. Most kivételt tettem, mert a G2 eSports brutálisan jól teljesített az európai ligában, és a középjátékosuk a maga 17 évével ügyesebb, mint a legtöbb veterán. Alig vártam, hogy lássam Perkz teljesítményét, de végül csalódnom kellett. A G2 borzasztóan szerepelt, és mint kiderült valószínűleg azért, mert a csapat az LCS vége után 2 hétre nyaralni ment. Az tény, hogy az Riot 3 hónapos versenyidőszaka embertelen mennyiségű munkát kíván meg a játékosaitól (hogy ez mennyire jó, arról talán majd egy másik cikkben), de a CLG is ezt vállalta, és ők nem nyaralni mentek a két verseny között. A csapat kiesett az MSI-ról, és a legtöbb, amit hátra hagytak egy új mém volt: G2-8. Reméljük, hogy összekapják magukat a srácok, és a nyáron megmutatják, hogy mit tudnak.

Kiemelt játékos: Perkz

Sajnos az MSI alatt még az egyébként borzasztóan tehetséges ifjú titán sem mutatott túl jól, annak ellenére sem, hogy ő egyébként a két hetes vakáció alatt is folyamatosan játszott. A tavasszal nyújtott teljesítménye miatt én azt javasolnám, hogy a nyári szezonban közelről figyeljétek emberünket: kis gyakorlással, akár még komoly meglepetést is okozhat majd a világbajnokságon.

Ajánlott meccs: G2 vs Supermassive (G2)

Az európai csapat mindkét győzelme a WildCard ellen jött össze, de ezen a mérkőzésen tényleg mutattak valamicske reményt a régió számára. Meglehetősen határozott győzelem volt, mindenféle tétlenség és fura döntés nélkül.

A büszke íjász - SuperMassive (1W-9L)

A Supermassive nyújtotta valószínűleg a legjobb teljesítményt, amit eddig valaha láttunk egy WildCard csapattól. A Naru és Dumbledoge vezette osztag egyetlen meccsben sem nézett ki menthetetlennek. Mindenért megküzdöttek, odamentek, és megcsinálták a killeket, nem féltek nekimenni a legnagyobb titánoknak sem. Sajnos még így sem voltak képesek egy győzelemnél többet összeszedni, de rengeteg rajongót és új tapasztalatot szereztek, ami miatt már így is megérte a jelenlét.

Kiemelt játékos: Dumbledoge

"A support, aki megölte Fakert" - így ismerte meg a világ a török játékost, akiről még a világ legjobb League of Legends versenyzője is elismerően beszélt. Az MSI-ra azzal a határozott céllal érkezett, hogy ennél többet harcoljon ki magának, és ezt sikerült is elérnie. A CLG elleni Bard játéka kifogástalan volt, aminek megvolt az a hátránya, hogy többé nem is volt esélye ezt a bajnokot hozni az MSI-on.

Ajánlott meccs: SUP vs CLG (G1)

A Supermassive egyetlen győzelme egy meglehetős alázás volt. Annak ellenére, hogy a CLG a verseny egyik legerősebb csapatának tűnik, ebben a meccsben durván elvéreztek, ami legfőképp Dumbledoge remekül időzített bénításainak volt köszönhető. Reméljük, hogy nemsokára újra látjuk majd akcióban a srácokat.

Néhány érdekes adat az MSI csoportköreiről:

- A legmagasabb KDA-vel rendelkező játékos 9,7-tel az RNG junglere, mlxg, aki Gravesszel 38 KDA-t csinált.

- A felső ösvény az MSI 24 meccséből 20-ban a következőképpen alakult: Maokai vs. Poppy, Maokai vs. Ekko, Poppy vs. Ekko. Ezeken a bajnokokon kívül Trundle 2-szer volt választva (mindkettő vereség), Gragas egyszer (vereség) és Fizz egyszer (verség). Maokai választva vagy tiltva volt 22-szer.

- Az MSI csoportmérkőzéseinek végével Faker került az "egy szervezetben legtöbbet játszott" lista első helyére 269 meccsel az SKT-nek (második helyezett 268 YellowStar FNC, harmadik 259 Dyrus TSM).

- A legkevesebb halál címét Duke, Maple és mlxg is megkapták, mivel mindhármójuk 14-szer halt meg a 24 meccs alatt.

- A "szerintetek ki fog nyerni" közönségszavazást Kína egyszer sem nyerte meg, ami főleg annak köszönhető, hogy ez a Twitteren keresztül megy, az pedig nincs Kínában.

- Faker ismét az MSI alatt volt kénytelen ünnepelni születésnapját, és idén is Dumbledoge köszöntötte őt először a Riften.

A 2016-os Mid-Season Invatational pénteken 6:30-kor folytatódik (az első meccs 7:30-ra van betervezve) az SKT-T1 vs. Royal Never Give Up BO5 szériájával.  A meccseket magyar kommentárral az Magyar LoL TV Twitch csatornáján követhetitek végig, aki pedig az eredeti, angol kommentárt választaná annak ott a Riot Games csatornája. Szerintetek ki viszi haza idén a kupát?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)