Hirdetés

League of Legends Worlds 2016 – lángba borultak a csillagok, meglett a bajnok

|

Befejeződött az idei World Championship széria. Együtt ámultunk a csodálatos színpadon, izgultunk az 50 perces meccseken, és koronáztuk meg a királyt.

Hirdetés

Los Angeles, Staples Center. Három évvel ezelőtt ebben az arénában csapott össze az SK Telecom T1 és a Royal Club. Milliók követték a koreai dinasztia születését, és most, Faker legendájának bölcsőjében újabb történelmi pillanatokat láthattunk.

Négy hétnyi versengés után a Samsung Galaxy és az SKT bejutottak a döntőbe. A Riot nagyon szépen felkészült az eseményre: az estét Zedd nyitotta meg az Ignite-tal, brutális színpad fogadta a nézőket, és akik nem lehettek a helyszínen, még 3D-ben is végignézhették a versenyt.

Persze ez a játékosoknak mit sem számított. Mindkét csapat azért érkezett, hogy hazavigyen egy sokadik kupát. A koreai játékosok idén sem engedtek teret Európának vagy Amerikának, és amikor azt mertük hinni, hogy a TSM vagy az H2k esélyes lehet a döntőre, akkor Faker és Crown, mint apa a rosszalkodó gyerekre tekintett le az LCS nagyjaira. Se az európai, se az amerikai csapat nincs a közelében sem annak, hogy olyan szintű League of Legendset játszanak, amit mi tegnap éjjel láttunk.

Első vér

A játékosok elfoglalták székeiket, a fények kihunytak, a színpadon felizzott a csatatér, és elhangzott az első kört jelző kürtszó. Az SKT és a Samsung Galaxy beléptek a ringbe, és ki se szálltak a következő 54 percben. Iszonyatosan szoros játékot láttunk, ami mindenki meglepetésére a Samsung korai sikereiről szólt.

Itt egy ügyes gank, ott egy jól sikerült dive. Ambition gyakorlatilag az összes ösvényt megjárta, de amint elütötte az óra a 20. percet, az SKT felébredt. A dzsungleben Faker elkapta a Samsung 2 játékosát egy Orianna ultival, akiket aztán Bengi Olafja szépen fel is dolgozott. Ezután nem volt megállás. Ugyan Crown és Ruler elképesztő sebességgel takarították a minion hullámokat, az 50. percnél már ez is kevés volt.

Egy korábbi harc miatt Cuvee Poppy ultimate képessége cooldownon volt, Crown pedig összesen 2 másodpercre volt attól, hogy kiflashelhessen egy Shockwavet, de az SKT nem várta meg, amíg a srácok összeszedik magukat. Bengi berohant, bevitte Faker labdáját és darabokra szedték a Samsung védelmét. Egy picivel később húzzák meg a ravaszt, egy picivel elrontják, és akár ki is kaphattak volna. Ennyire volt szoros az első kör.

A király visszatért

Az SKT arról híres, hogy egy BO5 mérkőzésben az első körük mindig szoros. Tesztelgetik picit az ellenfelet, aztán a második menetben felnyomják a tempót. Nem volt ez másképp itt sem. A második menetben a Samsung 30 perc alatt feküdt ki. Mintha jelen sem lettek volna a térképen. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen nem bírták kezelni Fakert, aki nem csak hogy Ryze képében jelent meg a pályán, de talán karrierjének történetében először egy különleges kinézetet is hozott. A sajátját.

Nem kicsit lehet elképesztő élmény a kedvenc karaktereddel úgy csatába menni, hogy a rólad mintázott skinnel használod. Ez nem sok játékosnak adatik meg életében, és ebben a körben Faker meg is mutatta, hogy miért jutott neki ez a különös kiváltság.

Túl szép volt

A harmadik körre úgy látszott, hogy a Samsung lélekben már nincs velünk. A draftban már hatalmas hibát követtek el: beválasztották Aurelion Sol-t, és Ezrealt, két olyan karaktert, akiknek nagyon hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy bármilyen hatást gyakoroljanak a játékra. Az SKT-nek minden megadatott ahhoz, hogy egy laza 3:0-val távozzanak Los Angelesből. Az első 20 perc után több haverom/ismerősöm elment aludni, mondván "ennek vége". Nem is hibáztattam őket, lévén az SKT megverte a Samsung játékosait az összes ösvényen, és a súlyos helyzet miatt Aurelion Sol teljesen haszontalannak bizonyult.

A srácoknak időre lett volna szükségük ahhoz, hogy felerősödjenek és az SKT ezt láthatóan nem akarta megengedni. Benyomtak minden tornyot, megtagadtak minden méternyi földet, és elvettek minden szörnyet a Samsungtól. Faker csapata annyira a szabálykönyv szerint akarta végigjátszani a meccset, hogy miután betolták az összes ösvényt egyenesen a Baronhoz indultak. És ez volt az a pont, ahol a Samsung úgy döntött: most vagy soha.

Crown egyenesen a berepült a hernyó fészkébe, miközben Ruler a fal túloldaláról osztotta a lövedékeket. Az SKT nem számított ekkora ellenállásra, és el is vesztették a harcot, ami megadta a Samsungnak az egyetlen dolgot, amire szükségük volt. Az elbaltázott harcnak köszönhetően a meccs 71 percig húzódott, ami bőven elég volt Rulernek és Crownnak. Megvettek minden szükséges tárgyat, és még a támogatójátékos, CoreJJ is fegyverekre cserélte a védelmi eszközeit. A srácok iszonyatos sebzést osztottak ki a kör utolsó perceiben, ezzel pedig kiharcolták a jogukat még néhány fordulóra.

Fun fact: az SKT vs SSG harmadik mérkőzése volt a világbajnokság történetének leghosszabb döntős menete, és csak 14 másodperccel(!) maradt le a leghosszabb pro meccs, a 2015-ös FNC vs. OMG menet mögött.

Üres öklök

A negyedik körben az SKT úgy döntött, hogy pihentetik a szupersztár dzsungelest, és Blank ült be a helyére. Hogy ez mennyire volt jó vagy rossz döntés azt sosem tudjuk meg, mert annak ellenére, hogy sokan ebben látták az SKT bukásának esélyét, mégsem a dzsungelesek teljesítményén múlott az eredmény. A Samsung erdésze, Ambition már érezhetően elfáradt, és komoly hibákat követett el a meccs korai szakaszában. Ez mondjuk nem okozott különösebb fejfájást a csapatnak, mert mint kiderült, ha Ruler kezébe adod Bang fegyverét, akkor a nyelével veri agyon az SKT-t.

A Samsung lövésze pályafutásának egyik legszebb teljesítményét hozta, és megmutatta a világnak, hogy hogyan játsszák a Jhint Koreában. Emberünk 9/1/4-gyel fejezte be a kört, ami azt jelenti, hogy több ölése volt, mint az egész csapatának együttvéve. Ruler majdnem kétszer annyi sebzést osztott ki a maga 42,4K-jával, mint a vele szemben álló Bang, aki alig 26K-t szorított ki Ashe íjából. Ez volt az a teljesítmény, ami elhozta a történelmi mérkőzést.

A World Championshipek történetében először 5 meccsig ment egy találkozó. A Riot feltette az ikonikus Silver Scrapest, a nézőtéren mindenki megőrült, és alig vártuk, hogy egy elképesztő mérkőzéssel fejeződjön be minden idők talán legizgalmasabb világbajnoksága.

A dinasztia

Az SKT is érezte, hogy ez már nem lesz vicces, így visszahívták Bengit a kispadról. A 30. percig mindkét csapat nagyon óvatosan játszott. 1-1 kill itt-ott, de igazán durva akció egészen a 36. percig nem tört ki. A meccs középső szakaszától mindkét csapat azzal volt elfoglalva, hogy a Baron és az Elder Dragon körül legyen, és lecsapjon a másikra, ha valamelyik el merné kezdeni.

A feszültség tapintható volt, ahogy egyik csapat sem merte bevállalni a kezdeményezést. Ekkor pattanhatott el valami Fakerben, aki simán megölte a Samsung támogatójátékosát és ezzel megnyitotta az utat a Baron felé. A srácok különösebb ellenállás nélkül kivégezték a szurdok legnagyobb szörnyetegét, és mivel eddigre már komoly nyomást fejtettek ki a térképre, minden gond nélkül nyomulhattak előre a felerősített minionokkal. Az 5. menet a League of Legends legmagasabb szintjének iskolapéldája volt. Nem voltak buta harcok, vagy rosszul időzített Smite-ok.

Minden elnyomott Summoner Spell, minden elhasznált Ultimate egy ablakot nyitott a másik csapat előtt, és a koreai titánok ezeket a lehetőségeket mind egy szálig kihasználták. Az ügyes taktikai döntéseknek, és Bengi elképesztő játékának köszönhetően az SKT végül 3:2-re lezárta a találkozót, ezzel pedig harmadszor is elvitték az idézők kupáját.

Lángoltunk

Vége. Az öt hetes küzdelem ezzel lezárult. Az SKT a magasba emelte a kupát, de ők is érezték, hogy súlyosabb küzdelem volt ez, mint eddig bármikor. Faker azért még a meccs után interjúban figyelmeztetett mindenkit: "jövőre visszatérek".

Egy ilyen fiatal sport esetében, mint a League of Legends elhozni három első helyezést olyan eredmény, amire mindenki emlékezni fog, főleg az ellenfelek. Komolyan rendbe kell raknia magát a többi régiónak, ha egyenrangúként akarnak a színpadra állni az SKT, a Samsung vagy ROX ellen. Az elmúlt két hétben olyan magas szintű játékot mutattak nekünk a koreaiak, ami alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a régiók közti erőkülönbség még igenis komoly.

Az E-Sport cirkusz most pihenni tér egészen december 8-ig, amikor is kedvenc játékosaink mérik össze erejüket az All-Star alatt. Addig mindenki űzze az LP-t, mert játékbeli szezon zárásáig már csak néhány nap van hátra!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)