Hirdetés

Mi az a Worlds 2017?

|

A Worlds a League of Legends világbajnokság rövid neve, ahol évről évre összecsapnak a régiók legerősebb csapatai. Bár a pénzdíj sem csekély itt az igazi tét a kupa, amit Season 2 óta csak koreai csapat emelhetett a levegőbe.

Hirdetés

A League of Legends, a világ legnépszerűbb ingyenesen játszható MOBA-ja több régióban is komoly sporttá nőtte ki magát, amiben 10 hónapon keresztül különböző formátumokban versenyeznek az adott ország legjobbjai. Az egész éves gyakorlás és harc után a titánok egy helyen, a világbajnokságon gyűlnek össze, hogy eldöntsék: melyik régió viheti haza a kupát egy évre.

Hirdetés

A helyszín minden évben változik, idén éppen Kínán van a rendezés sora. A legtöbb csapat már útban van oda, hogy ott gyakorolhassanak egymással, hozzászokjanak a helyi konyhához és időzónához, és hogy bemelegedhessenek a nagy eseményre egy kis kínai soloq-val. Ezt az eseményt senki sem veszi félvállról, már csak azért sem mert a nyereményalapban 2 130 000 dollár várja a gazdáját, nem számolva a közösség által összehordott extrát.

Kik jönnek?

Az előző évekhez képest nagyot nőtt a résztvevők száma. Ezúttal 13 régió 24 csapata indul. A nagyobb ligák, melyek már évek óta rendszeresen részt vettek a világbajnokságon több csapattal is képviseltethetik magukat. Az európai LCS például idén is 3 helyet kapott Amerikával és Koreával együtt. A résztvevő régiók és csapatok (a saját területükön elért helyezésük sorrendjében) a következőek:

Korea - LCK:

- Longzhu Gaming [LZ]
- SK Telecom T1 [SKT]
- Samsung Galaxy [SSG]

Kína - LPL:

- Edward Gaming [EDG]
- Royal Never Give Up [RNG]
- Team WE [WE]

Európa - EU LCS:

- G2 Esports [G2]
- Misfits [MSF]
- Fnatic [FNC]

Észak-Amerika - NA LCS:

- Team SoloMid [TSM]
- Immortals [IMT]
- Cloud9 [C9]

Tajvan/Hongkong - LMS:

- Flash Wolves [FW]
- ahq E-Sports Club [AHQ]
- Hong Kong Attitude [HKA]

Délkelet-Ázsia - GPL:

- Gigabyte Marines [GAM]
- Young Generation [YG]

Brazil - CBLOL:

- Team One Esports [ONE]

Független Államok Közössége - LCL:

- Gambit Esports [GMB]

Japán - LJL:

- Rampage [RPG]

Latin Amerika Észak - LLN:

- Lyon Gaming [LYN]

Latin Amerika Dél - CLS:

- Kaos Latin Gamers [KLG]

Óceánia - OPL:

- Dire Wolves [DW]

Törökország - TCL:

- 1907 Fenerbahçe e-Sports [FB]

A csapatok három fázisban fognak megküzdeni egymással. Az első, Play-in szakasz teljes új része a világbajnokságnak, ami azért vált szükségessé mert idén jelentősen több csapat került be a világbajnokságra. Mi nézők ezzel csak jobban járunk, mert két extra hétnyi játékot kapunk.

Hogy is megy ez?

A Play-in szakasszal indul majd a buli, ami most szombaton kezdődik. A Worlds ezen részében a nagyobb régiók harmadik helyezettjei, illetve a kisebb régiók képviselői küzdenek meg egymással négy csoportra osztva. A Play-in alatt BO1 meccseket vívnak majd a klubok, ami azt jelenti, hogy egy játék egy pontot ér a győztesnek. Minden csoport minden tagja 2-szer fog megütközni a többiekkel (már amennyiben nem alakulnak ki döntetlenek a ponttáblában) így nincs hely hibára. A csoportok első két helyezettjei ezután összecsapnak egy BO5 mérkőzésben (Best of 5: azaz 3 nyert menet kell a győzelemhez) és így dől el, hogy kik juthatnak tovább az adott Play-in csoportokból. A győztesek továbbléphetnek a következő szakaszba, a vesztesek pedig kiesnek a világbajnokságból.

A Play-in szakasz csoportjai a következőképpen alakultak a szeptember 12-én történt csoporthúzás után:

A Play-in szakasz nyitja majd a világbajnokságot szeptember 23-án. Az első hét meccsei szeptember 23-tól kezdődnek és szeptember 26-ig tartanak, míg a második hét mérkőzései szeptember 28-tól 29-ig fognak tartani. Minden játéknap reggel 7:00-kor indul.

Ezek után indul majd a Group Stage, azaz a tényleges csoportkör. Itt is négy csoportra osztva csapnak majd össze a világ legjobbjai. A 12 garantáltan bejutott klub jelenleg arra vár, hogy megkapja az utolsó 4 ellenfelét, akik majd a Play-inből érkeznek. Ha minden készen áll, akkor elindulnak a BO1 menetek, amiknél szintén egy győzelem egy pontot ér majd, és ahol szintén 2-szer csap majd össze mindenki mindenkivel. Az adott csoport ponttáblája dönti majd el, hogy melyik lesz az az első 2 csapat, amelyik tovább mehet az egyágas, kieséses részre.

A Group Stage csoportjai jelenleg a következőképpen néznek ki (a TBD helyekre a Play-in győztesek kerülnek majd be):

A Group Stage első hete október 5-én kezdődik és október 8-ig tart majd, míg a második hét október 12-től 15-ig. Itt is szintén minden meccsnap reggel 7-kor indul.

A kieséses részben már csak a legjobbak maradnak. A csoportköröket túlélt 8 csapat egy egyágas formába fog rendeződni, ahol mindenki kap egy ellenfelet, akivel BO5 mérkőzést kell vívjon a továbbjutásért. A vesztesnek véget ér menet, a győztesnek pedig esélye lehet a kupa megszerzésére.

Nem ismerem a játékot, mit kéne itt nézni?

Ha nem játszottál még a League of Legendsszel, akkor először is érdemes lesz megnézned ezt a rövid oktatóvideót, ami tömören összefoglalja a játék lényegét. Persze ennél jóval több kell ahhoz, hogy átlásd mi történik a térképen, de szerencsére a kezdőkre is gondol a Riot Games. Minden évben vannak kezdő barát közvetítések, ahol a kommentátorok részletekbe menően elmagyaráznak minden lépés mögötti döntést, okot, és játékmechanikai tudnivalót. Az összes csatornát megtalálod majd a LoL Esports saját központi, nézői felületén.

Lemaradtam egy meccsről, hol találom a felvételt?

Valljuk be, hogy a kínai időzóna nem nekünk kedvez. Ha a reggeli mérkőzéseket véletlenül elalszod, vagy csak más dolgod van a délelőttökön, akkor sem kell lemaradnod az élményről. A legtöbb VOD oldalon óhatatlanul is belefut spoilerekbe az ember, még ha óvatos is. Szerencsére a /r/LoLEventVODS oldal nagyon óvatosan tálalva, címek nélkül (hogy azt se láthassuk, hogy melyik meccsből ki jutott tovább), eredmények nélkül, rövidített linkekben teszi elérhetővé majd az összes meccset. Ha később akarnád megnézni a meccseket, akkor ez a legbiztonságosabb hely, ahol keresheted őket.

Akkor indulás!

Holnap megindul egy többhetes háború melynek végén 5 név örökké felvésődik a győztesek csarnokának tábláira. Az SKT T1 már háromszor vitte haza a kupát, a koreai régió pedig tavaly negyedszerre bizonyította, hogy ők a legjobbak az e-sport egyik legnagyobb arénájában. Idén minden eddiginél durvább lesz a harc. Rengeteg ismeretlen csapattal, új régiókkal, új arcokkal, új reményekkel lép mindenki az a Szurdokba. Faker újra alászáll a trónjáról, hogy éljenzés közepette eltiporja a többiek reményeit. Hamarosan megtudjuk, hogy valaki képes lesz-e megállítani.

A meccseket a Riot Games Twitch és YouTube csatornáján nézhetitek majd angol közvetítéssel. A magyar kommentárt ezúttal is a MagyarLoLTV szolgáltatja, és helyi időre konvertálva a meccsek időpontjait itt találjátok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)