Hirdetés

Sportolásra buzdít, de e-sportolókat képez a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia

|

A hazai e-sport előretörésének egyik izgalmas eleme a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia, ami új otthont adhat kezdő és profi atlétáknak. Mezei Péter szakmai igazgatóval beszélgettünk arról, hogyan lehet bekerülni, mit kínál az akadémia.

Hirdetés

Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia egy izgalmas vállalkozás, ami a Budapesti Honvéd Sportegyesület és a Lenovo Legion társulásának köszönhetően jött létre, és hamarosan megnyitja kapuit az e-sport világában elmélyülni kívánók előtt. Mezei Péter számára legalább annyira fontos az akadémia, mint minden hazai e-sport rajongónak, Péter ugyanis maga is Counter-Strike versenyző volt (Cobain néven), és még az első magyar CS válogatottat is erősítette annak idején. Elmondta, hogyan fog működni a részvétel, milyen előnyökkel jár, ha valaki a Honvédnál edz, és elárulta azt is, ki lesz az egyik edző.

Hirdetés

GS: Mesélnél a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia megalakulásáról? Hogyan indult ez az egész ötlet?

Mezei Péter: Nemrég az MTK és a DVTK voltak az úttörők azzal, hogy komplett FIFA-csapatokat igazoltak le és nyitottak az e-sport felé. Rájöttek, ez egy remek módja annak, hogy felkeltsék a mai tizenévesek érdeklődését. A Honvéd viszont más irányból közelítette meg ezt az egészet. Pont úgy, ahogy azt bármelyik más sportággal is teszik évtizedek óta: játékos neveléssel. Első lépésben nem elsősorban a profikra koncentrálunk, hanem azokra, akik azzá szeretnének válni. Ezért jött létre a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia.

Egy másik fontos dolog, hogy egy sportegyesület elsődleges feladata ugyebár, hogy mozgásra bírja az embereket. Elsőre talán úgy tűnhet, azzal, hogy leültetjük őket a gép elé az e-sport edzéseken, pont az ellenkezőjét érjük el. Viszont ha nincs az Akadémia, attól még ugyanúgy ott fognak ülni ezek a srácok a gép előtt, csak otthon. Ha majd lejárnak a Honvédba, közelebb kerülnek a sporthoz, és meg is adjuk számukra a lehetőséget a sportolásra. Ez amolyan "ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" effektus. 

GS: Mi az oka annak, hogy a Lenovo lett az akadémia szponzora?

MP: Két dolog kellett ahhoz, hogy létrejöjjön ez az Akadémia. Egyrészt a szakmai/sportszakmai háttér, amit a Honvéd ad, másrészt a technikai háttér. A Lenovo az elmúlt években a Legion és Y kupákkal már bizonyította, hogy mer újat alkotni a magyar e-sportéletben. Példamutatóan állnak idehaza az e-sporthoz, és szerencsére erről még most sem szoktak le., úgyhogy amikor felkerestem őket, hogy mi lenne, ha a Lenovo biztosítaná az Akadémia technikai hátterét, és lenne névadó szponzora a kezdeményezésnek, szinte gondolkodás nélkül létrejött a megállapodás.

GS: Biztosan figyelitek a közösséget egy ilyen nagy bejelentésnél. Mik voltak az első reakciók?

MP: Szerencsére szinte kivétel nélkül pozitívak. Azzal, hogy egy profi sportegyesület elsőként nyit a CS:GO- és LoL-közösség felé, nem is számítottam másra. Ez is egy visszaigazolás a gamerek felé, hogy ez már jóval több is lehet, mint egy hobbi. (Bár itt jegyezném meg, hogy csak szimplán hobbinak is kiváló.) A pozitív fogadtatáshoz nagyban hozzájárult egyébként, hogy Török Balázs, azaz KODIAK lett az akadémia "arca", aki idehaza talán a legnépszerűbb e-sportoló. Egyben ő lesz a CS:GO vezetőedzőnk is.

GS: Milyen játékokból tartotok edzéseket?

MP: Az előző válaszban ezt már le is lőttem. Nyilván a tradicionális sportokhoz a FIFA áll a legközelebb, viszont a legnagyobb tömegeket egyértelműen a CS:GO és a LoL mozgatja meg. Ennek a két játéknak hazai viszonylatban is több százezres játékos bázisa van, világszerte pedig olyan profi versenyeket bonyolítanak le ezekkel a játékokkal, amelyről szerintem a sima sportok képviselői is csak álmodoznak. Szóval a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián FIFA, LoL és CS:GO edzések lesznek kezdetben. Később pedig igény szerint a játékok száma természetesen bővülhet.

GS: Hogyan működik majd az akadémia edzőterme? Bárki bemehet a haverjaival gyakorolni, vagy jelentkezéses alapon megy majd?

MP: Bárki jöhet, de jelentkezni kell. Egyedül alsó korhatárt szabunk csak meg, ami 12 év. Lesz egy órarendünk, és a Facebook oldalunkon lehet majd jelentkezni a kiválasztott játék edzésére. 12 gamer gép van a teremben, melyből 10 a játékosoké, 2 pedig az edzőké. Edzésbérleteket lehet venni. Egy dolgot pedig mindenképpen kiemelnék: ha valaki nemcsak e-sportolni, hanem sportolni is lejár a Honvédba, akkor jelentős kedvezményeket kap az e-sport edzésbérletek árából. Ráadásul az akadémistáinknak a sima sportolás ingyenes lesz a Honvédban. Kényszeríteni senkit sem lehet a sportolásra, de ezzel az apró csellel azért próbáljuk a gamereket néha megmozgatni.

GS: Szerinted mit jelent az, hogy valaki e-sport-tehetség? Mi kell ahhoz, hogy valakiből igazi sztár legyen ebben a mezőnyben?

MP: Pontosan ugyanaz, mint bármelyik másik sportban. És arra a kérdésre, hogy az e-sport is sport-e, én pont ezért vágom rá mindig az igent. Rengeteg gyakorlás, tehetség és persze szerencse is kell. No meg nem árt egy hely, ahol tanulhat és fejlődhet az ember. Reményeim szerint ez az Akadémia pont egy ilyen hely lesz.

GS: A Honvéd saját e-sport csapatának tagjait mi alapján válogatjátok ki?

MP: Ez az edzők feladata lesz. Az Akadémia egyik legnagyobb vonzereje szerintem, hogy valamiféle jövőképet/célt is ad az odajáróknak. Azaz a legjobbakból és kellő számú tehetségből előbb-utóbb, reményeink szerint profi csapatokat alakíthatunk, akik aztán képviselhetik a Lenovót és a Honvédot a versenyeken. Elsősorban nem az a célunk, hogy mindent megnyerjünk, ahol majd elindulunk, hanem hogy minél több embernek megadjuk a lehetőséget. Persze nem leszünk elkeseredve, ha majd jönnek a győzelmek. :)

GS: Mikor nyílnak meg az akadémia kapui?

MP: A jelentkezés január 30-án veszi kezdetét, az edzések pedig február 12-től indulnak!

Reméljük, az akadémia közreműködésével rengeteg magyar tehetséget láthatunk majd a jövő versenyein.

Fotók: Gaál Gergő/BHSE

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)