Hirdetés

Az MNEB játékairól kezdőknek - miért érdemes követni a CS:GO, Hearthstone és PUBG meccseket?

|

Ma elstartoltak a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság első selejtezői - elmondjuk, miért érdemes akkor is bekapcsolódni, ha nem tudtok sokat a játékokról.

Hirdetés

Mint arról a napokban többször is írtunk, elindult a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság, ami egységesítheti a hazai e-sportot és kitörési lehetőséget adhat a tehetséges játékosoknak.

Hirdetés

A bajnokság hat játékkal indul, melyek közül három selejtezője épp a hétvégén zajlik. Persze tudjuk, hogy a játékosok többségének nem kell bemutatni a Counter-Strike: Global Offensive-et, a Hearthstone-t vagy a PlayerUnknown's Battlegroundst, de egy összefoglaló sosem árthat.

Counter-Strike: Global Offensive

Miről szól a játék?

A Counter-Strike: Global Offensive (rövidítve CS:GO) a nagy múltú Counter-Strike sorozat 2012-ben megjelent, legfrissebb kiadása, egy többjátékos, online lövöldözős játék. A kompetitív sportok mintájára építették ki: egyetlen mérkőzés 30 körből állhat, és az nyeri meg a meccset, aki előbb eléri a 16. kört. A csapatok a meccs felénél váltják egymást, és a védekező félből támadó lesz, így egyenlő feltételek mellett bizonyíthatnak, a hátrányba került csapat akár az utolsó pillanatban is fordíthat az álláson. Egy kört megnyerni úgy lehet, hogy az egyik csapat likvidálja az összes ellenfelet, vagy a támadók telepítenek és megvédenek egy bombát. A védekező fél feladata a bomba telepítésének megakadályozása vagy a telepített szerkezet hatástalanítása. A siker rengeteg apró elemből áll és minden mozzanat eldönthet egy-egy kört, így azon kívül, hogy teljes koncentrációt igényel, komoly csapatmunka és koordináció is kell a győzelemhez. Fontos a költekezés menedzselése is: a teljesítményünk után játékbeli pénzt kapunk, melyet felszerelésre, fegyverekre költhetünk el. Erre is nagyon figyelnie kell a játékosoknak, taktikai szerepe van annak, hogy ki mikor mit vásárol, így a játékmenet szinte sosem ugyanaz. 

Milyen szabályok szerint működik a bajnokság?

- A kupák alatt kötelező használni a Discordot.

- A selejtezőkön elért eredményeket nem pontokkal jutalmazzák a szervezők, hanem azonnal egyenes kieséses szakaszba érnek a meccsek, ezzel egy csapat, amely legyőz egy másikat, továbbjut, míg a vesztes kiesik, és megpróbálhat jobb eredményt elérni a következő három selejtezőn.

- Csalás elleni programok használata kötelező, ahogy a játékmenet rögzítése és beküldése is.

- A létszám nincs korlátozva, a lebonyolítás menete attól függően változik, hogy éppen hányan jelentkeztek.

- A legjobb nyolcig vezető úton csupán egyetlen mérkőzés dönt arról, hogy melyik fél jut tovább, míg a legjobb nyolcban már három pályán kell összemérniük tudásukat a feleknek, és az a csapat jut tovább, amely kettő pályán győzedelmeskedik.

További részletek itt.

A négy selejtező legjobb négy csapata jut tovább a döntőbe, amin így összesen 16 csapat vesz majd részt. A zárt döntő két napos lesz, és október 13-án 14:00-kor kezdődik.

Hol nézhetem?

A twitch.tv/esporthucs oldalon, vagy az alábbi stream elindításával.

Hearthstone

Miről szól a játék?

A Hearthstone egy gyűjtögetős kártyajáték, melyben két játékos nézhet szembe egymással. Több száz kártya közül vállogatva állíthatnak össze egy harminc lapos paklit, amiben lehetnek egységek (szörnyetegek, katonák, vadállatok, robotok, sárkányok stb.), varázslatok, fegyverek és bajnokok is. A meccsek során mindenki 30 életerővel indít, a cél pedig nagyon egyszerű: aki előbb csökkenti nullára ellenfele életerejét, az győz. Ennek megvalósítása persze nem könnyű. A felek a paklijaik lapjai közül véletlenszerűen húznak, kezükben nem lehet tíznél több egyszerre, de fontos ismerni az egyes lapok egymásra gyakorolt hatásait is. Minden, a paklinkban lévő kártyának van egy kijátszási költsége, és értelemszerűen minél többe kerül egy lap, annál erősebb, illetve annál később lehet előhúzni a mérkőzések során. Akárcsak a sakkban vagy más kártyajátékokban, itt is kiemelten fontos a különböző taktikák, lépések kiismerése, reagálás az ellenfél lépéseire és nem csak a tudáson, részben a véletlenen is múlhat a győzelem.

Milyen szabályok szerint működik a bajnokság?

A Hearthstone kompetitív világában több formátum létezik, ami alapján általában egymásnak feszülnek a versenyezni vágyók. A Magyar Nemzeti Bajnokság esetében a svájci formára került a választás, hiszen talán ez az, amiben a leginkább megmutatkozik, hogy ki forgatja legügyesebben a kártyáit és a szerencse faktor minimálisra csökken.

- Az első körben nincs meglepetés, a játékosokat összesorsolja a platform véletlenszerűen, és már mehet is a csata. A második fordulóban győztesek a győztesekkel, vesztesek a vesztesekkel játszhatnak, és a harmadik fordulóban is ez a sorsolás elve.

- A játék maga a Last Hero Standing formátumot követi. Egy-egy párbajban, aki egy meccset megnyer, annak meg kell tartania a pakliját, aki pedig veszít, annak váltania kell. A formátum egy kicsit szokatlanabb, mint az általános, gyakrabban használt Conquest, ahol egy győzelem után cserélni kell, de sokkal több taktikai lehetőség merül fel, csak megfelelően kell keverni a kártyákat.

Hol nézhetem?

twitch.tv/esporthuhs oldalon, vagy az alábbi stream elindításával.

PlayerUnknown's Battlegrounds

Miről szól a játék?

A PUBG a 2017-es év legnagyobb durranása volt, több tízmillió játékost mozgatott meg, és népszerűvé tette a battle royale műfajt. A játékmenete egyszerű elveken alapszik; 100 játékos kiugrik egy repülőből, majd a gigantikus méretű pályára érkezve, az ott elszórt eszközöket felhasználva vadászni kezd egymásra. A játékban többféle formátum játszható: a Solo mérkőzések esetében mindenki csak magára számíthat, és az utolsó életben maradó nyer.; a Duo meccsek során két játékos egy csapatban küzd meg a többi párossal; a Squad módban, pedig egy osztagot négy katona alkot. Hogy a mérkőzések ne tartasanak a végtelenségig, egy sebzést okozó kör folyamatosan egy egyre kisebb területre tereli őket - aki a körön kívül marad, elhalálozik. A meccsek az elsőtől az utolsó pillanatig feszültek maradnak, soha nem tudhajtuk, ki hol bújkál. További részletek itt.

Milyen szabályok szerint működik a bajnokság?

- A kupa ideje alatt az ESL PUBG Discord szerver használata kötelező!

- A meccsekben Squadok vehetnek részt, tehát négyfős csapatokkal lehet indulni.

- Az MNEB PUBG versenyén csak 16. életévét betöltött, magyarul beszélő, de nem feltétlenül Magyarországon élő játékos indulhat. A kezdőcsapatban minimum 3, Magyarországon élő játékosnak kell lennie.

- A 4 alap játékoson felül 2 cserejátékos regisztrációja lehetséges. A felállást a 2018-as őszi offline döntőig kötelező megtartani, tagcsere nem lehetséges!

- A lebonyolítás több körben fog zajlani, függően attól, hogy hány csapat jelentkezik. Minden selejtezőkörből 8 csapat fog továbbjutni, tehát a rájátszásban 32 csapat fog résztvenni, innen kerül ki majd az a 16 squad, ami részt vehet a folyamatos ligarendszerben.

- A pontozás során egy ellenfél kiiktatása 16 pontot ér, a helyezésekért további jutalmak járnak.

További, fontos és hasznos szabályok erre találhatók, olvassátok el nevezés előtt!

Hol nézhetem?

twitch.tv/fusiontv1 oldalon, vagy az alábbi stream elindításával.

További selejtezőkörök is lesznek. Minden más fontos infó a bajnokság hivatalos oldalán olvasható!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)