Hirdetés

Nálunk nem alakult ki az a kultúra, ahol megérheti feladni mindent egy játékért

|

A Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián oktató omgezjonesy szerint a PUBG indulása óta sokkal komolyabb e-sport játék lett, de ennél még több kellene.

Hirdetés

Minden hibája ellenére mégis sikerült a PUBG Corp.-nak komolyan vehető e-sportot csinálnia a PlayerUnknown's Battlegroundsból, ami egyébként részben pont a profik irányából érkező nyomás miatt lett jobb, csiszoltabb. Bár a játék iránti érdeklődés a kezdetek óta látványosan lecsökkent, még mindig állandó szereplője a Steamen a top 3-nak a CS: GO és a Dota 2 mellett: mostanában is előfordul, hogy több mint félmillió játékos terheli a szervereket egy időben. Itthon a Lenovo Legion Honvéd E-sport Akadémia szervez oktatást azoknak, akik jobbá akarnak válni, és egyre növekvő népszerűségű versenyeket, ahol bárki bizonyíthat - ennek kapcsán beszélgettünk az akadémia PUBG-oktatójával, omgezjonesy-val.

Hirdetés

GS: Mióta játszol a PUBG-vel, illetve miért pont ezt választottad a battle royale-ok színes kínálatából? Próbáltál mást is? Szerinted a Warzone milyen?

omgezjonesy: A PUBG-vel az Early Access verzió megjelenésének első napja, tehát 2017. március 23-a óta játszok. Előtte játszottam a H1Z1 nevű battle royale-lal, aminek a fejlesztésében szintén részt vett PlayerUnknown, a PUBG megálmodója. Nagyon megtetszett a játékmód, ezért minden friss battle royale-t kipróbáltam, a Fortnite-tól kezdve a Ring of Elysiumon keresztül az Apex Legendsig, a Firestormig és a Blackoutig, de egyik sem volt rám olyan hatással, mint a PUBG. Az új CoD: Warzone az első olyan játék, ami néha azért el tud csábítani, de szép lassan ez is alább hagy. A PUBG pont eltalálta a MilSim (katonai szimulátor - a szerk.) játékok azon egyensúlyát, amit én keresek egy játékban, és a temérdek hiba ellenére még mindig élvezek vele játszani.

GS: A PUBG sokat javult a megjelenése óta, de még mindig nem egy hibátlan játék. Mennyire érzed e-sport-késznek jelenlegi állapotában?

omgezjonesy: A PUBG kezdetén hatalmas mém volt abból, hogy a banális hibák ellenére mégis elkezdtek e-sport versenyeket szervezni a készítők. Manapság azért jóval megbízhatóbb a játék, főként a LAN kliens változata már teljesen letisztult, de azért még mindig látni vicces bugokat, akár millió dolláros versenyeken is, ami a játékosok kiesését eredményezi. Néha felüti a fejét pár apró hiba, amire sajnos még mindig lomhán reagálnak a készítők, de szerintem egy nagyon élvezhető e-sport alakult ki a PUBG-ből.

GS: Nem csak hogy oktatsz a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián, de versenyzel is, ugye? Mi volt az eddigi legjobb eredményed?

omgezjonesy: Sosem próbáltam profi játékos lenni, de azért pár versenyen valóban szerepeltem. 2018 nyarán egy Twitch által rendezett duó versenyen sikerült kijutnunk KODIAK-kal Seattle-be, ahol a 80 döntős páros közül a 32. helyet hoztuk el. Szintén 2018-ban indultam a Flank csapatával (KODIAK, Foda, Konti társaságában) a Magyar Nemzeti Esport Bajnokság előző szezonjában, ahol az első magyarországi squad LAN-t meg is nyertük, illetve a bajnokság végén pedig az előkelő 6. helyet szereztük meg.

GS: Hogy látod a hazai PUBG-szcénát, mekkora az érdeklődés a játék iránt? Mennyire ügyesek a játékosok? Volna lehetőségünk a nemzetközi színtéren?

omgezjonesy: Sajnos úgy néz ki, hogy egyre kevesebb játékos érdeklődik a PUBG iránt, mind Magyarországon, mind alapvetően az egész világban. Ahogy a legtöbb játékban, így PUBG-ben sem tudjuk magunkat képviselni csapatszinten a nemzetközi porondokon, de véleményem szerint ennek fundamentálisabb okai vannak, mint a játékosok tehetsége. Egyszerűen nálunk nem alakult ki az a kultúra, ahol megérheti feladni mindent egy játékért, akár az iskolát, akár a munkát. Ennek ellenére itt is lehet pár játékos, akit felkarolhat majd egy nevesebb külföldi csapat, ahol sikereket érhetnek el nagyobb versenyeken is.

GS: Szerinted mi kellene ahhoz, hogy újra népszerűbb legyen a PUBG?

omgezjonesy:
Jelenleg hatalmas disszonancia van a játékosbázis és a fejlesztők között, teljesen más dolgokon dolgoznak a játék készítői, mint amit a játékosok elvárnának tőlük. Érkeznek az új játékbeli emote-ok és skinek, csinálnak új csengőhangot a C4-nek, de az optimalizáció és a teljesen banális hibák javítása háttérbe szorul. Szerintem érdemes lenne az egész fejlesztői gárdát lecserélni egy olyan csapatra, akik pontosan ismerik az akár profi, akár casual játékosok igényeit, és minden erőfeszítésükkel azon lennének, hogy ezeket teljesítsék.

GS: Hogy zajlik nálatok egy óra az akadémián? A jelenlegi helyzetben is folytatjátok az edzéseket online?

omgezjonesy: Az edzések tavaly kezdődtek a Budapesti Honvéd Sportegyesület telephelyén kialakított gépteremben, de idén úgy döntöttünk, hogy áthelyezzük az oktatást online felületre. Összekötöttük a kellemest a hasznossal, így havonta egy házibajnokság keretében, a Legion Honvéd Series kupán leshetnek el trükköket a legjobbaktól a tanulni vágyók. A kupán a győztesekkel átbeszéljük a legjobb körüket, így első kézből hallhatják a nézők a nyertesek döntéshozásainak logikáját, illetve én ezt egészítem ki az alapvető játékismérvekkel. Ez az átállás azt is jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben is zavartalanul folyik a kupa és az oktatás. Ezenkívül pedig a Honvedesport YouTube csatornán vannak pár perces kisebb oktatóanyagok, úgynevezett Legion Leckék, amik kevésbé ismert tippeket és trükköket mutatnak be az érdeklődőknek.

GS: Mesélnél egy kicsit a Legion Honvéd Series versenyről? Mik az eddigi tapasztalatok, hogyan lehet jelentkezni, mennyire kell profinak lenni hozzá, és mit terveztek a jövőre nézve?

omgezjonesy: A Legion Honvéd Series kupa napjaink egyik legnépszerűbb hazai PUBG versenysorozata, amely havi ismétlődéssel kerül megrendezésre. Februárban squad versenyt rendeztünk, márciusban pedig duo versenyt (ennek döntője április 1-jén, szerdán 19:00-tól lesz, itt lehet majd követni), és mindkettőre rengetegen jelentkeztek, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a játékosoktól és a nézőktől. A ingyenes tanulási lehetőség mellett a Lenovo felajánlásával tárgyi nyereményt is szerezhetnek a legügyesebbek. A kupa selejtezői a hónap első három szerdáján kerülnek megrendezésre, melyekre az adott hét hétfőjén lehet jelentkezni a Budapesti Honvéd Sportegyesület online időpontfoglalás felületén. Ezekből a selejtezőkből megadott számú csapat jut be a - többnyire a - hónap negyedik szerdáján rendezett döntőbe. Ha egy csapat nem jut be az első alkalommal, akkor újra próbálkozhat a következő héten, ezáltal akár háromszor is neki lehet veselkedni a selejtezőnek a döntőbe jutásért. A selejtezőkön három pályán mérik össze tudásukat a csapatok, a döntőn pedig négy pálya dönti el, hogy abban a hónapban ki volt a legügyesebb. A Legion Honvéd Series kupa főként azért jött létre, hogy tanulni lehessen a jobbaktól, így a profibb hazai játékosok is indulhatnak a versenyen, de az amatőrök is bőven tudnak meglepetéseket okozni. A jövőben szeretnénk folytatni ezt a sorozatot, illetve talán ha lesz rá lehetőségünk, akkor kibővíteni egy kicsit, mert gyakran túljelentkezés van a selejtezőkre, és senkitől sem szeretnénk elvenni a lehetőséget, hogy kipróbálja magát PUBG-ben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)