Hirdetés

Óriási a káosz a League of Legends e-sportban, durván összebalhézott a Riot a profi játékosokkal

|

Már ott tartunk, hogy a Riot gyakorlatilag fenyegeti a csapatokat az LCS nyári szakaszának teljes leállításával.

Hirdetés

Az amerikai League of Legends profiliga képletesen szólva lángokban áll, de ahhoz, hogy megértsük, hogy mi is történik itt, vissza kell mennünk pár évet a liga működésének alapjaihoz. Az LCS (League Championship Series) korábban kieséses megoldást használt: az adott szezon leggyengébb csapatai kizúghattak a prémium ligából, és lekerülhettek a Challanger ligába, ahonnan új, feltörekvő csapatok vehették át a megüresedett helyeiket.

Ez a rendszer egyrészt biztosította, hogy mindenki küzdjön az LCS helyéért, másrészt a feltörekvő csapatoknak megvolt a lehetőségük fellépni a Challanger ligából az LCS-be. Mindez megváltozott, amikor a franchise-rendszer bekerült a képbe.

Hirdetés

Üzleti stabilitást és hosszútávú szponzorációkat remélve az LCS csapatainak vezetői franchise-modellért kiáltottak, mire a Riot be is vezette azt. A csapatok 10 millió dollár fejében bevásárolhatták magukat az új, immáron átalakított LCS-be, ahonnan nem lehetett kiesni, és így a szponzorok nagyobb lelkesedéssel kezdtek együtt dolgozni a csapatokkal. Ennek viszont megvolt az a hátránya, hogy az NACL (North American Challengers League) csapatainak már nem volt olyan egyszerű feltörniük a nagyok közé. A ligának még mindig megvolt az értelme abból a szempontból, hogy a franchise-tulajdonosok felmarkolhatták innen a tehetségeket, de az egyszerű út a prémium ligába megszűnt.

Ettől függetlenül a Riot kötelezte a franchise-klubok tulajdonosait, hogy indítsanak Challanger csapatokat is az NACL-ben, hogy a feltörekvő tehetségeknek legyen lehetőségük a karrierépítésre. Mostanában azonban a klubokra rájárt a rúd: a rendszer indulásakor érkezte tőkeinjekciók elapadtak. Az egész világ gazdasága válságban van, mindenki költséget csökkent, és egyre kevesebben akarnak az e-sportra pénzt áldozni. A klubok tulajdonosai nehéz helyzetben vannak (részben egyébként a saját erőforrásaik elherdálása miatt, de ennek egy másik cikkben lenne a helye), mindeközben pedig pénzügyileg támogatniuk kell egy NACL csapatot is, amiből ők kevés hasznot látnak.

A csapatok elkezdték hát masszírozni a Riot Games döntéshozóit, hogy engedjék el a kötelező NACL reprezentációt, a Riot pedig ennek nyomán megváltoztatta a szabályokat. Kimondta, hogy az idei évtől nem kötelező már NACL csapatot fenntartania senkinek. A válasz: a 10 klubból 7 azonnal beszüntette az NACL divízióját, több mint 70 főt (játékosokat, edzőket és menedzsereket) utcára rakva ezzel. Az LCS Player Association (az LCS játékosok szövetsége) nem örült, pláne, hogy ez egy héttel a szezon kezdete előtt történt, amikor az NACL tagjai már versenyekre és médiaszereplésekre készültek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A szövetséget korábbi játékosok és iparági veteránok vezetik, akik felháborodásuknak adtak hangot az egész üggyel kapcsolatban. A helyzet odáig fajult, hogy az LCS játékosok is beszálltak a buliba, és megfenyegették a Riot Gamest, hogy "kisétálnak" (Walkout, ami egy teljesen legális tiltakozási forma az Egyesült Államokban, és tulajdonképpen annyit tesz, hogy a tiltakozók megtagadják a munkát), amennyiben nem nem tesznek eleget az LCSPA követeléseinek (nagyrészt fizetési garanciákról, és extra LCS helyekről van szó, hogy az NACL csapatainak könnyebb legyen a továbbjutás).

A Riot Games válaszul elcsúsztatta a 2023-as LCS indulását két héttel. A játékfejlesztő és a League of Legends e-sport döntéshozója azt reméli, hogy a következő két hétben tudnak tárgyalni az LCSPA tagjaival, és el tudják simítani a helyzetet. Azért egy kis fenyegetést is odatűztek a közlemény végére.

"Két héten túl késleltetni a nyári szezon indítását ellehetetlenítené a verseny lefolytatását, ebben az esetben pedig felkészültünk az LCS teljes nyári szakaszának leállítására. Amennyiben ez megtörténik, úgy az LCS csapatok nem vehetnek részt az idei világbajnokságon."

Azt is hozzátették, hogy nem szeretnének eljutni idáig, de a "sajnos ez fog történni, hogy biztosítani tudják a fair és kompetitív rendszert".

Ezen felül egyébként eltörölték a részvételhez szükséges rangsorolási követelményeket a ligában (tehát már nem kell elérned a legmagasabb League of Legends rangot a profiligában való szerepléshez), és akár otthonról is játszhatsz a LoL e-sport rendezvényein. Az LCSPA megkérte azokat, akiket így potenciálisan felkeresnének a csapattulajdonosok, hogy ne engedjék magukat helyettesekként beszervezni és álljanak ki a tiltakozás mellett.

Egyelőre várjuk az események alakulását, de meglepődnénk, ha ez az ügy egy mindenki számára boldog véget érne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)